marieke

Bedrijven durven nog niet te investeren

Bedrijven blijven angstig om investeringen te doen. Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijst uit dat het volume van de bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa in november 4,3 procent lager was dan een jaar eerder. In oktober 2010 bedroeg de krimp 2,7 procent. De omvang van de krimp schommelt al ruim een halfjaar rond de 5 procent.

Het CBS publiceerde deze maand weer de zogenaamde investeringsradar en die zegt dat de omstandigheden die van invloed zijn op de investeringen veranderd zijn ten opzichte van een maand eerder. Er waren volgens het CBS zowel verbeteringen als verslechteringen.

Het consumentenvertrouwen is verbeterd, zo constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het oordeel van de ondernemers in de industrie over hun orderpositie verbeterde sterk. De interbancaire rente veranderde nagenoeg niet. Zowel de toename van de export als die van de koerswaarde van aandelen ten opzichte van een jaar eerder was iets kleiner.

 

Gepubliceerd op:
21-01-2011

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Beschik je (nog) over te weinig vermogen om zelf te investeren in de aanschaf van bedrijfsmiddelen? Dan is leasen mogelijk een optie, óók als het gaat om een computer of machine. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in deze checklist.

Wat je moet weten over leasen
Wat je moet weten over leasen

Investeren

Als startende ondernemer denk je wellicht niet meteen aan investeren, maar toch liggen er op dit gebied ook kansen voor starters. In de juiste markt investeren kan op den duur lucratief uitpakken; daarnaast zijn er diverse overheidsregelingen waarvan je als investeerder kunt profiteren. Het is wel belangrijk dat je weet hoe alles werkt. 

Zo moet je er als internationaal georiënteerde ondernemer rekening mee houden dat er in bepaalde landen andere regels gelden dan in Nederland. Chinezen doen bijvoorbeeld heel anders zaken dan Amerikanen, oftewel: optimaal investeren vergt maatwerk. Op deze pagina's vind je meer informatie over de mogelijkheden en kansen op het gebied van investeren.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.