Startup Accelerator

De 7 bekendste startup accelerators van Nederland

Startup incubator- en accelerators schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Deze programma's zijn bedoeld om startende ondernemers een zo voorspoedig mogelijke start te geven. Dit zijn de 7 bekendste startup accelerators in Nederland.

1. Startupbootcamp

Startupbootcamp is een drie maanden durend acceleratorprogramma waarbij de nadruk ligt op het samenbrengen en promoten van veelbelovende startups.

De organisatie zorgt ervoor dat de deelnemende starters in contact komen met een uitgebreid netwerk van mentoren en investeerders in de branche waarin ze werkzaam zijn.

Seed funding

Daarnaast ontvangen de bedrijven een vorm van seed funding en werken de starters intensief samen met coaches en andere starters in het programma.

Startupbootcamp vindt niet alleen in onze hoofdstad plaats. Naast Amsterdam richt de organisatie zich ook op een aantal buitenlandse steden, waaronder Kopenhagen, Londen, Berlijn en Madrid.

Bij Startupbootcamp Amsterdam kun je je aanmelden voor de richtingen Artificial Intelligence, Commerce, Fintech & cybersecurity, Foodtech en Smart city & IoT.

Meer info: startupbootcamp.org.

2. YES!Delft

Deze tech incubator heeft als doel technologische startups te helpen zo snel mogelijk een product op de markt te zetten. Binnen 7 maanden ben je klaar voor investeerders.

Om toegelaten te worden, moet je een real-life probleem oplossen met je startup. YES!Delft is gespecialiseerd in  Blockchain, Artificial Intelligence, CleanTech, MedTech, Aviation, Robotics en Complex Technology.

YES!Delft is een non-profit organisatie die geen aandelen verwacht.

Binnen 7 maanden ben je klaar voor investeerders.

Meer info: https://www.yesdelft.com/

3. Rockstart

Volgens Rockstart zijn startups de rocksterren van de bedrijfswereld. De organisatie wil de durf en het doorzettingsvermogen van startende ondernemers om een eigen bedrijf te beginnen stimuleren met hun Rockstart Accelerator.

Groei van startup

De 'startup-academie' helpt talentvolle ondernemers van binnen en buiten Europa een snelle groei van hun startende onderneming kunnen realiseren. Er zijn accelerators in Amsterdam, Bogotá, Den Bosch en Nijmegen.

Tijdens het programma ondersteunt Rockstart een selecte groep startups bij de start van hun bedrijf en zorgt onder meer voor bedrijfsruimte, intensieve begeleiding van ervaren entrepreneurs en een flinke investering.

Meer info: rockstart.com.

4. UtrechtInc

Deze Utrechtse startup accelerator biedt een intensief programma met financiering, mentoren, masterclasses, en feedback van mede-ondernemers.

De pressure cooker is een programma voor ondernemers waarmee je in vier maanden een gevalideerd businessmodel hebt staan en een werkend prototype hebt voor een disruptief product.

Innovatieve startups

UtrechtInc is er vooral voor schaalbare en innovatieve tech startups. Hierbij wordt specifiek aandacht besteed aan klimaat, gezondheid en educatie.

Je kunt er ook terecht voor werkplekken, trainingen en zelfs potentiële co-founders. 

De pressure cooker is een programma voor ondernemers waarmee je in vier maanden een gevalideerd business model hebt staan.

Omdat lang niet iedereen de financiële, tijd-technische of fysieke mogelijkheden heeft om aan een offline programma mee te doen, is UtrechtInc samen met 8 incubators uit heel Nederland een gratis online programma gestart.

Meer info: https://utrechtinc.nl/

5. Founder Institute

Het van oorsprong Amerikaanse Founder Institute heeft inmiddels ook zijn weg gevonden naar Nederland.

Dit zogenaamde pre-seed incubatorprogramma helpt startende ondernemers bij het versneld opzetten van hun businessidee. De deelnemers hebben vaak nog geen concreet idee.

Intensieve coaching

In een programma volgen zij een stoomcursus ondernemen en worden ze intensief gecoacht.

De geselecteerde ondernemers werken daarbij onder andere aan hun persoonlijke ontwikkeling, maar er wordt ook veel aandacht besteed aan business development, presentatietechnieken en leiderschap, om 'een sterk gevoel voor business te ontwikkelen'.

In tegenstelling tot veel andere programma's is inschrijving voor het Founder Institute niet leeftijd- of sectorgerelateerd en wordt er € 749 gevraagd. 

Meer info: fi.co

6. Startup Weekend

Een startup beginnen in een weekend tijd: het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar is wel de opzet van Startup Weekend.

De Amerikaanse organisatie gaat uit van het principe dat er in een weekend vol geïnspireerde bijeenkomsten uitstekende businessideeën kunnen ontstaan. 

Inspirerende bijeenkomsten

Tijdens een Startup Weekend worden inspirerende bijeenkomsten georganiseerd waar starters, ervaren ondernemers en specialisten op (bijvoorbeeld) technisch of marketinggebied bij elkaar komen.

Een startup beginnen in een weekend tijd: het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar is wel de opzet van Startup Weekend.

Er worden groepen gevormd die elk spontaan aan de slag gaan met een ander businessidee en op zondagavond uiteindelijk hun plan presenteren.

Het oprichten van startups is overigens niet het enige doel van dit evenement. Een weekend als dit is voor ondernemers en andere aanwezigen natuurlijk ook een uitstekende mogelijkheid om onderling te netwerken.

Startup Weekends vinden regelmatig en in landen over de wereld plaats. 

Meer info: https://startupweekend.org/

7. Lean Startup Machine

In verschillende Nederlandse steden vind je de Lean Startup Machine, een van oorsprong Amerikaans begeleidingsinitiatief voor startende ondernemers.

In drie dagen leer je precies te bouwen wat de klant wil en word je geholpen met het uitvoeren van experimenten die je bedrijf in de goede richting duwen.

Bedrijfsidee getoetst

Bij de Lean startup wordt uitgegaan van het principe dat een bedrijfsidee wordt getoetst en (indien nodig) enigszins "afgeslankt" om aansluiting met de markt te vinden.

Deze strategie is gebaseerd op de visie van de Amerikaanse ondernemer Eric Ries, die ook adviseur is bij deze organisatie.

Meer info: leanstartupmachine.com

Bijgewerkt op: 24-12-2019

Wat vind je van dit artikel?

x15
x11

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Waarde ≠ prijs: twee begrippen die vaak door elkaar heen gebruikt worden, maar die je zeker niet met elkaar moet verwarren. In dit artikel legt Expertisecentrum Horeca uit hoe je tot een concrete waardebepaling van jouw horecaconcept kunt komen.

Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept

Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept - blog KHN
Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept - blog KHN

Investeren

Als startende ondernemer denk je wellicht niet meteen aan investeren, maar toch liggen er op dit gebied ook kansen voor starters. In de juiste markt investeren kan op den duur lucratief uitpakken; daarnaast zijn er diverse overheidsregelingen waarvan je als investeerder kunt profiteren. Het is wel belangrijk dat je weet hoe alles werkt. 

Zo moet je er als internationaal georiënteerde ondernemer rekening mee houden dat er in bepaalde landen andere regels gelden dan in Nederland. Chinezen doen bijvoorbeeld heel anders zaken dan Amerikanen, oftewel: optimaal investeren vergt maatwerk. Op deze pagina's vind je meer informatie over de mogelijkheden en kansen op het gebied van investeren.

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.829 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.