marieke

Meer ondernemers investeren in MVO

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, vaak afgekort tot MVO, speelt een steeds belangrijkere rol bij het beleid van Nederlandse ondernemers. Bijna tien procent van het MKB bracht de afgelopen drie jaar duurzame diensten of producten op de markt, zo blijkt uit een recent rapport van onderzoeksinstituut EIM.

Nieuwe producten of diensten zijn door een kwart van alle MKB-bedrijven op de markt gebracht. Hiervan was ongeveer een derde (negen procent) van duurzame aard. Oftewel: deze ontwikkeling indiceert dat veel nieuwe producten en diensten aanzienlijk duurzamer kunnen worden gemaakt, aldus EIM. Bedrijven in de industrie, handel en de transportsector investeren het vaakst in MVO. In de horeca, persoonlijke dienstverlening en bouw gebeurt dat nog relatief weinig.

Uitdagingen

Voor veel bedrijven is de grootste uitdaging op het gebied van MVO het bepalen van de juiste marketing-strategie. Maar ook het opschalen van duurzame activiteiten, bepalen van een goede prijs en het uitbreiden van communicatie en bewustwording zorgen geregeld voor problemen.

Overheid

Tweederde van de MKB-ondernemers die aan duurzaamheid werken, ervaart geen of te weinig steun vanuit de overheid, zo meldt EIM. Vooral horecaondernemers lopen tegen dit probleem aan. Eenderde van de bedrijven vindt dat de overheid met 'passende financiële regelingen' moeten komen, zodat duurzaam ondernemen wordt beloond. Zeven procent van het MKB wil echter dat de overheid zich hier helemaal buiten houdt.

Lees het hele artikel op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
12-12-2011

Wat vind je van dit artikel?

x0
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Investeren

Als startende ondernemer denk je wellicht niet meteen aan investeren, maar toch liggen er op dit gebied ook kansen voor starters. In de juiste markt investeren kan op den duur lucratief uitpakken; daarnaast zijn er diverse overheidsregelingen waarvan je als investeerder kunt profiteren. Het is wel belangrijk dat je weet hoe alles werkt. 

Zo moet je er als internationaal georiënteerde ondernemer rekening mee houden dat er in bepaalde landen andere regels gelden dan in Nederland. Chinezen doen bijvoorbeeld heel anders zaken dan Amerikanen, oftewel: optimaal investeren vergt maatwerk. Op deze pagina's vind je meer informatie over de mogelijkheden en kansen op het gebied van investeren.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.