marieke

Regiokapitaal gunstig voor startende ondernemers

Jonge en innovatieve bedrijven, die starten vanuit een universiteit, hebben baat bij regionale investeringsfondsen. Waar reguliere investeerders vaak wat terughoudend zijn met investeringen in bijvoorbeeld biotechbedrijven, kan regiokapitaal voor dergelijke startende ondernemers als tijdelijke financiële buffer dienen naar een volgende financieringsronde. Dat schreef Z24 maandag op basis van een artikel in het FD.

Dat zeggen de partners van drie investeringsfondsen die gelieerd zijn aan universiteiten. Een investeringsfonds kan op deze manier voor starters een opstap zijn naar de eerstvolgende financieringsronde. Wanneer ondernemingen eenmal langzaam aan beginnen met het maken van winst, zijn traditionele investeerders immers sneller geneigd om in de bedrijven te investeren. In feite doen de regiofondsen een voorselectie. Zij nemen dus wel relatief veel risico. Maar tot nog toe niet zonder succes, zeggen investeringspartners Tom Schwarz en Harm de Vries.

Risico

Op verzoek van de Erasmus Universiteit zetten zij in 2007 het eerste fonds op. Het resultaat was twaalf miljoen euro, mogelijk gemaakt door de gemeente en Rabobank. In 2008 volgt een Amsterdams fonds van tien miljoen, opgebracht door Rabobank, ING, gemeente en provincie. Sinds 2010 is er namens Universiteit Twente een fonds van zestien miljoen, bijeengebracht door de universiteit, een regionale participatiemaatschappij en vermogende particulieren.

Vooruitzichten

Schwarz en De Vries hebben naar eigen zeggen 8,5 miljoen euro geïnvesteerd in vijf startups die uit universiteiten zijn voortgekomen. Door andere investeerders is daar in latere financieringsrondes nog 55 miljoen euro bijgekomen. Al deze vijf bedrijven bestaan nog steeds en hebben goede vooruitzichten.

Lees het hele artikel op Z24.

Gepubliceerd op:
03-04-2012

Wat vind je van dit artikel?

x2
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Beschik je (nog) over te weinig vermogen om zelf te investeren in de aanschaf van bedrijfsmiddelen? Dan is leasen mogelijk een optie, óók als het gaat om een computer of machine. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in deze checklist.

Wat je moet weten over leasen
Wat je moet weten over leasen

Investeren

Als startende ondernemer denk je wellicht niet meteen aan investeren, maar toch liggen er op dit gebied ook kansen voor starters. In de juiste markt investeren kan op den duur lucratief uitpakken; daarnaast zijn er diverse overheidsregelingen waarvan je als investeerder kunt profiteren. Het is wel belangrijk dat je weet hoe alles werkt. 

Zo moet je er als internationaal georiënteerde ondernemer rekening mee houden dat er in bepaalde landen andere regels gelden dan in Nederland. Chinezen doen bijvoorbeeld heel anders zaken dan Amerikanen, oftewel: optimaal investeren vergt maatwerk. Op deze pagina's vind je meer informatie over de mogelijkheden en kansen op het gebied van investeren.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.