marieke

Starten zonder bank

Wanneer u wilt starten en op zoek bent naar een financiering zijn er, behalve de bank, ook andere manieren om aan geld te komen.

1. Business Angels of informal investors

Dat zijn particulieren die zelf bepalen in welke bedrijven ze investeren. Hun persoonlijke betrokkenheid is daarbij doorslaggevend. Uw eigen netwerk kan een goed startpunt zijn voor een zoektocht naar een geschikte investeerder, maar kijk zeker ook even bij de Business Angels Netwerken Nederland. Dit is een ontmoetingsplaats voor (startende) ondernemers en investeerders. De stichting organiseert bijeenkomsten waar ondernemers hun ideeën voor investeerders kunnen pitchen.

2. Microfinanciering

Update: begin december 2014 heeft het kabinet bekendgemaakt dat het maximale leenbedrag opnieuw is verhoogd naar 250.000 euro.

Koningin Maxima heeft het microkrediet in Nederland bekendgemaakt. Daardoor denkt u misschien in eerste instantie aan ontwikkelingslanden, maar een bescheiden bijdrage kan ook voor Nederlandse ondernemers een welkom extraatje zijn. Een microkrediet is niets meer en niets minder dan een kleine lening van maximaal € 50.000,-. U komt ervoor in aanmerking als u moeite heeft uw bedrijf gefinancierd te krijgen.

Begin bijvoorbeeld eens bij Qredits. Dit is een samenwerkingsverband waarin onder andere de Rabobank en andere grote banken en ministeries participeren. Het verstrekt starters- of bedrijfskredieten van maximaal vijftigduizend euro met een looptijd van een tot tien jaar tegen een vaste rente. Wilt u meer begeleiding, bijvoorbeeld bij het maken van een ondernemingsplan, begin dan bij een microfinancierings-ondernemerspunt bij u in de buurt.

 

3. Crowdfunding

In plaats van in één keer veel geld te lenen, vraagt u veel mensen om een klein bedrag. In ruil daarvoor kunt u rendement beloven, korting op uw artikelen, speciale 'foundersbijeenkomsten' of nog iets anders. Zorg er wel voor dat u alles op papier vastlegt, juist als het om familie en vrienden gaat. Mocht u na de afgesproken periode niet in staat zijn uw investeerders terug te betalen, dan kunnen zij (een deel van) hun inleg aftrekken van de inkomstenbelasting. Lees hier meer over Crowdfunding.

4. De overheid 

Als u vanuit een uitkering wilt starten, kunt u via de sociale dienst bij uw eigen gemeente een lening of starterskrediet aanvragen. De mogelijkheden daarvoor zijn onlangs uitgebreid. Een andere manier om de overheid te hulp te roepen is als uw bank voor een lening meer zekerheid eist dan u kunt bieden. De bank kan dan een beroep doen op de overheid via het Besluit Borgstelling MKB kredieten (BBMKB). De overheid kan zich, onder voorwaarden, borg stellen voor een deel van het kredietbedrag. De bank beslist of bij de financiering van uw bedrijf dit borgstellingskrediet wordt gebruikt. 

Daarnaast is er de regeling Garantie Ondernemingsfinanciering. Daarmee helpt de overheid grotere ondernemers die een lening van minimaal 1,5 tot maximaal vijftig miljoen euro nodig hebben. Lees hier meer over overheiddssubsidies.

Gepubliceerd op:
03-08-2012

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Waarde ≠ prijs: twee begrippen die vaak door elkaar heen gebruikt worden, maar die je zeker niet met elkaar moet verwarren. In dit artikel legt KHN uit hoe je tot een concrete waardebepaling van jouw horecaconcept kunt komen.

Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept

Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept - blog KHN
Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept - blog KHN

Investeren

Als startende ondernemer denk je wellicht niet meteen aan investeren, maar toch liggen er op dit gebied ook kansen voor starters. In de juiste markt investeren kan op den duur lucratief uitpakken; daarnaast zijn er diverse overheidsregelingen waarvan je als investeerder kunt profiteren. Het is wel belangrijk dat je weet hoe alles werkt. 

Zo moet je er als internationaal georiënteerde ondernemer rekening mee houden dat er in bepaalde landen andere regels gelden dan in Nederland. Chinezen doen bijvoorbeeld heel anders zaken dan Amerikanen, oftewel: optimaal investeren vergt maatwerk. Op deze pagina's vind je meer informatie over de mogelijkheden en kansen op het gebied van investeren.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.