Starten met voldoende startkapitaal: 7 tips

Bijgewerkt op 14 november 2019
4 min  leestijd
21.886
Image

De meeste ondernemers hebben voor de start van hun bedrijf externe financiering nodig. Er zijn verschillende manieren om aan startkapitaal te komen: 7 tips om je onderneming te financieren.

1. Bank

De meeste startende ondernemers vinden externe financiering via de bank. Een belangrijk aspect om voor startkapitaal in aanmerking te komen is het schrijven van een ondernemingsplan. In dit businessplan laat je zien dat je in de huidige markt een kansrijk idee hebt.

De Rabobank biedt diverse regelingen aan waarmee je de start van jouw bedrijf kunt financieren. Denk hierbij aan: 

Borgstellingskrediet

Een borgstellingskrediet is een lening waarvoor de Nederlandse overheid deels garant staat. Als je als starter bijvoorbeeld nog onvoldoende zekerheden kunt overleggen, kan een borgstellingskrediet toch de financiering van je plannen mogelijk maken. Omdat de overheid in dit geval grotendeels het risico draagt, zijn banken eerder geneigd om kredieten te verstrekken.

2. Microfinanciering

Een andere manier om aan startkapitaal te komen is microfinanciering via Qredits. In Nederland bestaat deze financieringsvorm uit een combinatie van coaching voor en na de start van jouw onderneming, ondernemerstools en een microkrediet tot € 50.000, met een looptijd tussen de één en tien jaar. Deze microkredieten worden meestal gebruikt voor investeringen in bedrijfsmiddelen.

Zowel startende als bestaande ondernemers die niet bij de bank terechtkunnen voor financiering, mogen een aanvraag voor een zakelijke lening indienen met een maximum van € 250.000.

Voor grotere investeringen, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsovername, heeft Qredits als onderdeel van het stimuleringspakket van het ministerie van Economische Zaken het MKB-krediet in de markt gezet.

3. Particuliere investeerders

Particuliere investeerders investeren een deel van hun vermogen in een startende onderneming. In de zakenwereld staan ze ook wel  bekend als  business angels.

De investeerder ondersteunt jou met zijn kennis, ervaring en netwerk. In ruil daarvoor vraagt de business angel meestal een percentage aan aandelen in jouw bedrijf. 

Checklist

Wat kun je leasen?

Wil je investeren in bedrijfsmiddelen? Dan kan lease een oplossing zijn, want je kunt veel meer leasen dan alleen een bedrijfsauto!

Bekijk de lease-opties

4. Crowdfunding

Crowdfunding, de financieringsvorm die letterlijk kan worden vertaald naar 'funding (investering) door de crowd (massa)', wordt steeds populairder. Via online platformen kunnen ondernemers en potentiële investeerders direct met elkaar in contact komen.

Waar crowdfunding voorheen vooral met creatieve projecten werd geassocieerd, kan iedere startende of bestaande ondernemer deze vorm van financiering gebruiken. Er zijn inmiddels enorm veel platforms voor crowdfunding, zorg dat je op het goede platform een campagne start. 

5. Financial Lease

Leasen is een slimme manier om bedrijfsmiddelen te financieren. Zo spreid je de aanschafkosten en profiteer je met financial lease ook van fiscale voordelen. Financial lease wordt tegenwoordig dan ook steeds meer gebruikt door startende ondernemers en zzp’ers om bedrijfsmiddelen aan te schaffen. Deze manier van financieren biedt een aantal belangrijke voordelen: 

  1. Je geld zit niet vast in geïnvesteerde bedrijfsmiddelen. Zo behoud je voldoende werkkapitaal om te kunnen ondernemen.
  2. Omdat het bedrijfsmiddel op je balans staat, profiteer je van fiscale voordelen zoals investeringsaftrek, renteaftrek en afschrijving. 
  3. Je lost af in het tempo die bij jouw bedrijf past (binnen de termijn uiteraard), zo weet je precies waar je aan toe bent.
  4. Je kunt de btw meefinancieren. Op deze manier hoef je het btw-bedrag van je aankoop niet zelf voor te schieten.
  • Lees hier alles over het leasen van bedrijfsmiddelen

6. Familie

Voor startkapitaal kun je je ook wenden tot ex-collega's, ouders en vrienden. Met een goed idee en een gedegen bedrijfsplan zijn er vast bekenden bereid je op financieel gebied te steunen.

Maak onderling wel duidelijke afspraken, want je wil niet dat een zakelijke deal de vriendschap verstoort.  Als je belangrijke zaken over bijvoorbeeld de termijnen voor het terugbetalen van de lening en de rente vooraf bespreekt en dit ook officieel vastlegt in een juridisch contract, kan dit later veel onnodige problemen of discussies voorkomen.

Win daarnaast financieel of juridisch advies in. Hiermee voorkom je eventuele onduidelijkheden en discussies, bijvoorbeeld over wettelijke en fiscale aspecten.

7. Overheid

Tot slot is er nog de overheid waar je in bepaalde gevallen terechtkunt voor subsidies. Het kabinet stimuleert en ondersteunt innovatieve ondernemers en doet dit door het aanbieden van diverse startersregelingen en subsidies.

  • Lees hier voor welke regelingen je straks als startende ondernemer wellicht in aanmerking komt.

Auto met sleutel

Bedrijfsmiddelen leasen

Met welke bedrijfsmiddelen versnel jij de groei van jouw bedrijf?

Bereken je maandbedrag

Meer over financiën

Meer over financiën