marieke

Starten met voldoende startkapitaal: 7 tips

Stel: u wilt op korte termijn een eigen bedrijf beginnen, maar heeft nog niet de mogelijkheden om de start van uw onderneming helemaal zelf te financieren. Dan is het zaak om via externe bronnen voldoende startkapitaal te verzamelen. Er zijn diverse manieren om dit te realiseren: 7 tips voor het starten met voldoende startkapitaal.

1. Bank

In vergelijking met andere Europese landen zoeken Nederlandse ondernemers nog altijd het vaakst een bank om de start van hun bedrijf te financieren. Sinds de crisis zijn de meeste financiële instellingen behoudender geworden met het verstrekken van leningen, maar het kan wel. Een cruciaal onderdeel is de kwaliteit van uw ondernemingsplan. Zorg ervoor dat het businessplan aan alle voorwaarden voldoet en goed is geschreven. Slordigheidsfoutjes zijn uit den boze, dus laat van tevoren altijd iemand anders de tekst goed controleren op spel- en tikfouten.

Daarnaast kan de bereidheid van een aankomend ondernemers om persoonlijk bezit als onderpand in te brengen het verschil maken. Het is in ieder geval belangrijk, met name als u een restaurant of bar wilt beginnen, dat u zelf al voor een aanzienlijk bedrag aan startkapitaal kunt zorgen. Hoe meer kapitaal u zelf kunt investeren, des te groter de kans dat de lening wordt verstrekt. Indien u zelf echt geen onderpand kunt inbrengen, kan bijvoorbeeld het borgstellingskrediet MKB van de overheid uitkomst bieden.

Tip: lees meer over het maken van een goed ondernemingsplan

2. Microfinanciering

Een andere manier om aan voldoende kapitaal te komen, is microfinanciering. Bij deze regeling kunt u krediet (tot maximaal 250.000 euro) aanvragen, maar het is ook mogelijk om begeleiding, coaching en advies voor, tijdens en na de start van uw bedrijf te krijgen. Aan deze regeling zijn wel bepaalde voorwaarden verbonden. Zo moet uw ondernemingsplan 'haalbaar' zijn en er voldoende 'ondernemersbloed' door uw aderen stromen. Aanvragen kan bij een lokaal Microfinanciering-ondernemerspunt. Het microkrediet wordt uiteindelijk verstrekt door Qredits, Stichting Microkrediet Nederland.

3. Venture Capitalist

Het is ook mogelijk om voor de benodigde financiering naar Venture Capitalists te stappen. Maar let op: deze instellingen hebben de neiging om te investeren in bedrijven en startups die een zeer hoog rendement beloven. Daarnaast richten zij zich bij voorkeur op jonge bedrijven in de biotechnologie en technische sector. Toch een poging wagen? Kijk eens op de website van de Kamer van Koophandel (KvK). Hier kunt u de Venture Capital Gids inzien waarin een overzicht staat van participatiemaatschappijen en investeerders..

4. Peer to Peer en Crowdfunding

Advertorial adviesgesprek

Persoonlijk advies nodig?

Het starten van een eigen bedrijf kan de nodige vragen oproepen. Onze adviseurs helpen je graag verder en kunnen vertellen welke producten en diensten voor jou interessant zijn. 

Vraag jouw gesprek aan

 

Deze twee investeringsmogelijkheden zijn de laatste jaren in opkomst, maar hoe werkt het precies? Bij Peer to Peer-financiering helpt een bestaande ondernemer bij de financiering van een startup in dezelfde sector. Bijvoorbeeld een hoteleigenaar A die hoteleigenaar B een geldbedrag leent voor de oprichting van een nieuw hotel. Er zijn online voldoende platforms te vinden waar deze partijen elkaar kunnen ontmoeten, waaronder Equitalis.

Crowdfunding is een moderne variant op Peer to Peer-financiering. Dit systeem lijkt het vooral in de Verenigde Staten goed te doen. Een goed voorbeeld is Kickstarter.com. Het idee van dit online platform voor ondernemers? Een (grote) groep bezoekers doneert een klein bedrag, zodat een bepaald project kan worden uitgevoerd. Kickstarter wil hiermee onder andere kunstenaars, die over het algemeen minder kans maken op reguliere financiering, een kans bieden om hun projecten te laten financieren. In ruil voor deze 'vriendendienst' ontvangen de donoren goederen, diensten of zelfs een artistiek dankjewel in plaats van de gebruikelijke aandelen of rente.

5. Bootstrapping

Bootstrapping, de naam zegt het eigenlijk al een beetje, wil dat je als startende ondernemer 'de broekriem wat strakker aantrekt'. Bezuinigen dus. Met bootstrapping financiert u grotendeels zelf uw onderneming. Zuinig leven, interen op spaargeld, een tweede hypotheek, een deeltijdbaan nemen of thuiswerken, etc.: stuk voor stuk manieren waarmee u geld kunt besparen om in uw bedrijf te investeren.

Bootstrapping is niet de makkelijkste manier om van start te gaan, maar wel een waarbij u niet hoeft te lenen en alleen verantwoording aan uzelf aflegt. Het gaat bij bootstrapping eerder om bedragen van enkele duizenden dan honderdduizend euro's. Deze manier van zelffinanciering is dus een begin, maar afhankelijk van uw doelen zult u zich voor het verkrijgen van voldoende startkapitaal ook tot andere partijen moeten wenden.

6. Familie

Voor startkapitaal kun u zich uiteraard ook wenden tot ex-collega's, goede vrienden en familie. Met een goed idee en een gedegen bedrijfsplan zijn er vast mensen in uw omgeving die bereid zijn u op financieel gebied te ondersteunen. Bespreek de voorwaarden echter goed door; het gevaar bestaat namelijk dat de privé-relatie met uw dierbaren wordt verstoord. Als u belangrijke zaken over bijvoorbeeld het termijn voor het terugbetalen van de lening van tevoren bespreekt en officieel laat vastleggen, kan dit later veel onnodige problemen of discussies voorkomen.

7. Overheid

Tot slot is er natuurlijk nog altijd de overheid. Het huidige kabinet wil nieuwe ondernemers blijvend ondersteunen en doet dit door het aanbieden van diverse startersregelingen en subsidies. Lees hier van welke regelingen u straks als starter allemaal gebruik kunt maken.

Gepubliceerd op:
08-11-2011

Wat vind je van dit artikel?

x10
x8

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Financiën

Je financiën in één keer goed regelen? Drie vragen die je op dit gebied in ieder geval voor jezelf moet beantwoorden, zijn:

 1. Hoe kom ik aan startkapitaal?
  Als startende ondernemer kun je de start van een bedrijf natuurlijk helemaal zelf bekostigen. Maar als je financiering nodig hebt, zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

  Bekijk alle financieringsopties voor startende ondernemers. En ben je benieuwd of een bancair krediet tot de mogelijkheden behoort? Lees hier waarop de Rabobank let bij het beoordelen van een financieringsaanvraag

 2. Op welke subsidies heb ik recht?
  Als starter kun je soms ook gebruikmaken van handige subsidies en andere regelingen. Een fijne steuntje in de rug bij de start van je bedrijf
 3. Hoe organiseer ik mijn boekhouding?
  Als je vanaf het begin je administratie op orde hebt, heb je daar vaak later profijt van. Je kunt je boekhouding gewoon zelf doen, of uitbesteden.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.