Startkapitaal

Startkapitaal: is dat nodig en hoe kom je er aan?

Wanneer je als startende ondernemer op zoek bent naar startkapitaal, zijn er verschillende manieren om aan externe financiering te komen. Van een lening bij de bank tot crowdfunding en microfinanciering.

Ondernemingsplan schrijven

Voor zelfstandige ondernemers die via externe financierders aan startkapitaal willen komen, is het noodzakelijk om een ondernemingsplan te schrijven. Zonder zo'n businessplan kom je niet in aanmerking voor een gesprek bij de bank of andere investeerders. 

Financieel plan

Met een financieel plan licht je toe hoeveel startkapitaal je nodig hebt om jouw bedrijf op te kunnen richten en waar je het benodigde bedrag vandaan wilt halen. 

Kosten om te starten

Om te bepalen hoeveel startkapitaal je nodig hebt, moet je eerst alle kosten in kaart brengen. Dit verschilt per bedrijf en sector. Toch zijn er een aantal zakelijke kosten die iedere ondernemer maakt.

Bedrijfskosten

Om je verder op weg te helpen hebben we in dit artikel over bedrijfskosten alle belangrijke zakelijke én privékosten voor je op een rij gezet. Je moet in elk geval aan de volgende punten denken:

whitepaper onderningsplan

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis plan

Mogelijkheden startkapitaal

Als je startkapitaal nodig hebt om bovenstaande kosten te financieren, zijn er diverse mogelijkheden om aan externe financiering te komen. We zetten hieronder de belangrijkste opties op een rij. 

Bank

De meeste startende ondernemers vinden externe financiering via de bank. De Rabobank biedt diverse regelingen aan waarmee je de start van jouw bedrijf kunt financieren. Denk hierbij aan: 

Ook is er nog de mogelijkheid om via een borgstellingskrediet financiering te verkrijgen. Dit is een regeling waarbij de overheid deels garant staat. 

Lease

Door middel van lease spreid je de aanschafkosten en profiteer je ook van fiscale voordelen. Financial lease wordt tegenwoordig dan ook steeds meer gebruikt door startende ondernemers en zzp’ers om bedrijfsmiddelen aan te schaffen.

  • Lees hier alles over het leasen van bedrijfsmiddelen

Particuliere investeerders

Particuliere investeerders, ook bekend als business angels, investeren een deel van hun vermogen in een startende onderneming. In ruil daarvoor krijgt de investeerder vaak een percentage in aandelen van jouw bedrijf. 

Crowdfunding

Met crowdfunding haal je geld op bij het publiek. Je presenteert jouw idee of bedrijf op een online platform, waar ondernemers en potentiële investeerders direct met elkaar in contact kunnen komen. 

Let op: er zijn inmiddels veel platforms voor crowdfunding, zorg dat je op het goede platform een campagne start. 

Familie en vrienden

Naast alle officiële instanties, kun je ook bij familie en vrienden aankloppen voor een lening. Belangrijk hierbij is dat je de afspraken (looptijd, rentepercentage, aflossingsbedrag) van zo'n informele lening goed vastlegt.

  • Lees in dit artikel uitgebreid over de verschillende mogelijkheden om aan startkapitaal te komen


 

Bijgewerkt op: 27-03-2020

Wat vind je van dit artikel?

x9
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren.

Startkapitaal vergaren

Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:

  1. Wat kost het om een bedrijf te starten?
  2. Waar let de bank op bij jouw financieringsaanvraag?
  3. Hoe overtuig ik investeerders van mijn verhaal?
  4. Waarop moet je letten als je gaat lenen bij familie en bekenden?

Lees meer over de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.072 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.