Vormen startkapitaal externe financiering

Startkapitaal: is dat nodig en hoe kom je er aan?

Op zoek naar startkapitaal? Er zijn voor startende ondernemers verschillende manieren om aan externe financiering te komen. Van een lening bij de bank tot crowdfunding en microfinanciering.

Startkapitaal voor zzp'ers

Startkapitaal nodig voor de start van je bedrijf? Je bent niet de enige startende ondernemer, zo blijkt uit onze poll 'Wat heb jij nodig om de sprong naar ondernemen te wagen'. 20% van de starters geeft hierbij aan externe financiering nodig te hebben om hun ondernemersdroom waar te maken.  

In dit artikel laten we zien wat er allemaal komt kijken bij het vinden van startkapitaal. Klik op een van de links hieronder om direct naar dat onderdeel te gaan.

Ondernemingsplan schrijven noodzakelijk voor startkapitaal

Voor zelfstandige ondernemers die via externe financierders aan startkapitaal willen komen, is het noodzakelijk om een ondernemingsplan te schrijven. Zonder zo'n businessplan kom je niet in aanmerking voor een gesprek bij de bank of andere investeerders. 

  • Lees hier wat er allemaal in een ondernemingsplan staat en hoe je een businessplan schrijft

Financieel plan opstellen

Met een financieel plan licht je toe hoeveel startkapitaal je nodig hebt om jouw bedrijf op te kunnen richten en waar je het benodigde bedrag vandaan wilt halen. 

  • Lees hoe je een financieel plan opstelt, inclusief voorbeelden van de verschillende begrotingen.

Zakelijke kosten om te starten als zzp'er

Om te bepalen hoeveel startkapitaal je nodig hebt als zzp'er, moet je eerst alle kosten in kaart brengen. Dit verschilt per bedrijf en sector. Toch zijn er een aantal zakelijke kosten die iedere ondernemer maakt.

Bedrijfskosten

Om je verder op weg te helpen hebben we in dit artikel over bedrijfskosten alle belangrijke zakelijke én privékosten voor je op een rij gezet. Je moet in elk geval aan de volgende punten denken:

Startkapitaal: de belangrijkste opties voor externe financiering

Als je startkapitaal nodig hebt om bovenstaande kosten te financieren, zijn er diverse mogelijkheden om aan externe financiering te komen. We zetten hieronder de belangrijkste opties op een rij. 

1. Bank

De meeste startende ondernemers vinden externe financiering via de bank. De Rabobank biedt diverse regelingen aan waarmee je de start van jouw bedrijf kunt financieren. Denk hierbij aan: 

Ook is er nog de mogelijkheid om via een borgstellingskrediet financiering te verkrijgen. Dit is een regeling waarbij de overheid deels garant staat. 

2. Lease

Door middel van lease spreid je de aanschafkosten en profiteer je ook van fiscale voordelen. Financial lease wordt tegenwoordig dan ook steeds meer gebruikt door startende ondernemers en zzp’ers om bedrijfsmiddelen aan te schaffen.

  • Lees hier alles over het leasen van bedrijfsmiddelen

3. Particuliere investeerders

Particuliere investeerders, ook bekend als business angels, investeren een deel van hun vermogen in een startende onderneming. In ruil daarvoor krijgt de investeerder vaak een percentage in aandelen van jouw bedrijf. 

4. Crowdfunding

Met crowdfunding haal je geld op bij het publiek. Je presenteert jouw idee of bedrijf op een online platform, waar ondernemers en potentiële investeerders direct met elkaar in contact kunnen komen. 

Let op: er zijn inmiddels veel platforms voor crowdfunding, zorg dat je op het goede platform een campagne start. 

5. Microfinanciering

Via microfinanciering kun je een lening (een microkrediet) tot € 50.000 aanvragen. Een microkrediet wordt vaak gebruikt voor investeringen in bedrijfsmiddelen en kent een looptijd tussen de één en tien jaar. 

Qredits

Een voorbeeld van een microkrediet is Qredits. Deze financieringsvorm bestaat uit een combinatie van coaching voor en na de start van jouw onderneming, ondernemerstools en een microkrediet tot € 50.000. 

6. Familie en vrienden

Naast alle officiële instanties, kun je ook bij familie en vrienden aankloppen voor een lening. Belangrijk hierbij is dat je de afspraken (looptijd, rentepercentage, aflossingsbedrag) van zo'n informele lening goed vastlegt.

Financieringsgesprek met investeerders

Als je een keuze hebt gemaakt uit de hierboven genoemde manieren om aan startkapitaal te komen en de bank of investeerder hebt benaderd, is het tijd voor het financieringsgesprek.

Je hebt al een ondernemingsplan en financieel plan geschreven en daardoor ben je goed voorbereid. 

Elevator pitch

Een van de eerste vragen zal zijn hoe jouw start-up eruitziet en wat het inhoudt. Dan is het handig om een goede elevator pitch paraat te hebben.

Dit is eigenlijk de samenvatting van je ondernemingsplan, een introductie waarin je kort vertelt wat voor bedrijf je gaat starten en hoe je dit wil bereiken. 

De andere financiële vragen kun je opvangen door je ondernemingsplan en vooral je financieel plan bij de hand te hebben. Denk hierbij aan de volgende vragen: 

  • Wat is je verdienmodel?
  • Wanneer verwacht je break-even te draaien?
  • Welke bedrijfskosten denk je te gaan maken?

Bijgewerkt op: 30-04-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren.

Startkapitaal vergaren

Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:

  1. Wat kost het om een bedrijf te starten?
  2. Waar let de bank op bij jouw financieringsaanvraag?
  3. Hoe overtuig ik investeerders van mijn verhaal?
  4. Waarop moet je letten als je gaat lenen bij familie en bekenden?

Lees meer over de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.