marieke

EIM: 'Teveel ondernemers in een land niet goed'

In een ideale situatie zou per land gemiddeld 12,5 procent van de werkende bevolking werkzaam moeten zijn als ondernemer. Dat blijkt uit recent onderzoek van EIM en het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE). Naast een tekort aan ondernemers is een overschot aan zelfstandigen in een land dus ook niet goed.

Hoeveel ondernemers er idealiter per land zouden moeten zijn hangt af van het gemiddelde opleidingsniveau van de inwoners. Bij een hoger opgeleide bevolking hebben meer mensen de ondernemerskwaliteiten om een groter bedrijf te runnen. In dat geval zijn er gemiddeld meer bedrijfseigenaars van grotere ondernemingen, zodat er minder ruimte overblijft voor andere ondernemers.

Schaalvoordelen

Een overschot aan ondernemers zorgt macro-economisch voor problemen, omdat bepaalde schaalvoordelen dan niet optimaal worden benut. Bij een tekort krijgt een land daarentegen weer te maken met een gebrek aan concurrentie en prikkels die leiden tot meer innovatie.

Starterssubsidies

EIM en ACE concluderen dat een actief stimuleringsbeleid van de overheid, bijvoorbeeld door middel van starterssubsidies, bepaalde risico's met zich meebrengt. Dit geldt vooral voor landen met al relatief veel ondernemers en waarin bovendien weinig onderscheid naar opleidingsniveau wordt gemaakt. Op die manier worden bepaalde individuen gestimuleerd om voor zichzelf te beginnen die, macro-economisch gezien, productiever zouden zijn als zij in loondienst blijven werken.

Lees het hele artikel in Brisk Magazine.

Gepubliceerd op:
14-12-2011

Wat vind je van dit artikel?

x2
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Subsidies

Een bedrijf starten kost naast de nodige tijd en energie ook geld. Zeker in de startfase van een onderneming bestaat de kans dat je nog geen of slechts weinig winst maakt.

Gelukkig heeft de overheid enkele subsidies en startersregelingen in het leven geroepen die het leven van de startende ondernemer makkelijker maken.

Hieronder lees je alles over actuele subsidies voor starters. Kijk bijvoorbeeld eens of jij straks wellicht in aanmerking komt voor:

  1. Microfinanciering via Qredits
  2. Borgstelling MKB-krediet
  3. Starten vanuit een uitkering
  4. Startersaftrek (bij arbeidsongeschiktheid)

 

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.613 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.