marieke

Prinsjesdag 2013: waarmee krijgen ondernemers te maken?

Prinsjesdag 2013, waarbij de troonrede dit jaar voor het eerst werd gelezen door koning Willem-Alexander, stond afgelopen dinsdag grotendeels in het teken van meer bezuinigingen, maar ging ook in op de kansen voor economisch herstel en het verdwijnen van de verzorgingsstaat. Hieronder lichten we kort een aantal belangrijke ontwikkelingen toe waarmee u als ondernemer mogelijk te maken krijgt.

Gewijzigde ondernemersregelingen

Algemeen gezegd wil het kabinet de huidige voordelen van ondernemersregelingen nog steeds beperken, maar tegelijk moeten de voorgenomen bezuinigingen (per 2015) op de zelfstandigenaftrek voor kleine ondernemers worden verzacht. In plaats van vijfhonderd miljoen euro wordt er per 2015 driehonderd miljoen euro bezuinigd op regelingen voor kleine ondernemers. Met deze 'afgeslankte zelfstandigenaftrek' zou er volgens het Kabinet "meer evenwicht in de belastingheffing tussen ondernemers en werknemers" komen. Of het plan om de zelfstandigenaftrek voor ZZP'ers op de lange termijn alsnog helemaal af te schaffen nu definitief van tafel is geschoven, is nog niet helemaal duidelijk.

Stamrecht-bv's

De stamrecht-bv, een door een ex-werknemer opgerichte besloten vennootschap (bv) om de ontslagvergoeding van zijn voormalige werkgever in onder te brengen, gaat per 1 januari 2014 verdwijnen. De verwachting is dat het kabinet met het afschaffen van de stamrecht-bv in totaal circa twee miljard euro zal kunnen ophalen.

Meer investeringen in MKB

Koning Willem-Alexander ging in zijn eerste troonrede ook in op de toekomst van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB), waarvoor 125 miljoen euro extra beschikbaar zal worden gesteld. "Daarmee kan het midden- en kleinbedrijf investeren in nieuwe activiteiten", lichtte de koning de investering toe. "Ondernemers hebben daarnaast de mogelijkheid om investeringen versneld fiscaal af te schrijven. De regering zal - samen met pensioenfondsen, verzekeraars en banken - een Nederlandse investeringsinstelling oprichten. Het doel van deze instelling is grote beleggers te koppelen aan geschikte investeringsprojecten op terreinen als zorg, energie, schoolgebouwen en infrastructuur, om zo de economie te stimuleren."

Werkgevers

Ondernemers die personeel in dienst hebben, zullen in 2014 weer rekening moeten houden met een extra heffing van zestien procent van het loon voor bedrijven met werknemers die meer dan honderdvijftigduizend euro verdienen.

Verlaagd btw-tarief

FNV Zelfstandigen, de organisatie die de belangen behartigt van kleine zelfstandigen, is niet geheel ontevreden over de aangekondigde plannen. Al is het plan om het verlaagde btw-tarief op renovaties af te schaffen - per 1 maart 2014 gaat het tarief weer omhoog van zes naar 21 procent - geen goed idee. "Wij voorzien dat dit ZZP'ers in de bouw in de problemen zal brengen; temeer daar deze sector al geruime tijd in zwaar weer zit", aldus Linde Gonggrijp, directeur FNV Zelfstandigen. "In onze visie gaat het kabinet voorbij aan het feit dat ZZP'ers ook werkgelegenheid creëren, alleen of samen met andere ondernemers. Hierdoor kunnen zij een stimulans zijn voor de Nederlandse economie."

Koopkrachtverlies

De koopkracht daalt in 2014 gemiddeld met een half procent. Dit zal betekenen dat consumenten vooral zullen gaan bezuinigen op vakanties, uit eten gaan en het kopen van kleding. Bijvoorbeeld winkeliers en horecaondernemers zullen hierdoor rekening moeten houden met mogelijk teruglopende inkomsten. De horeca zal daarnaast te maken krijgen met stijgende inkoopprijzen door de hogere accijns op alcoholhoudende dranken en frisdranken.

Reactie politiek en ondernemersorganisaties

De oppositie was over het algemeen weinig te spreken over de kabinetsplannen. VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland stellen dat in de begroting voor 2014 is gekozen voor "het minst van alle kwaden. Het bedrijfsleven wordt in de plannen relatief ontzien, maar de pijn van de recessie wordt volgens hen nog hevig geleden." Vooral kleine ondernemers zullen de gevolgen van de oplopende werkloosheid en de onder druk staande koopkrachtontwikkeling, aldus de ondernemersorganisaties in een reactie op de plannen van het kabinet.

Lees het oorspronkelijke bericht in de Financiële Telegraaf. NUzakelijk heeft hier een overzicht van alle pakket-maatregelen online gezet.

Gepubliceerd op:
19-09-2013

Wat vind je van dit artikel?

x3
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Wist je dat vijftien procent van de Nederlandse ondernemers moet rondkomen van een inkomen beneden bijstandsniveau? In deze blog ga ik in op welke instanties jou bij financiële problemen kunnen helpen.

Ondernemen in zwaar weer: waar kun je voor hulp terecht?

Ondernemen in zwaar weer: waar kun je voor hulp terecht?
Ondernemen in zwaar weer: waar kun je voor hulp terecht?

Subsidies

Een bedrijf starten kost naast de nodige tijd en energie ook geld. Zeker in de startfase van een onderneming bestaat de kans dat je nog geen of slechts weinig winst maakt. Gelukkig heeft de overheid enkele subsidies en startersregelingen in het leven geroepen die het leven van de startende ondernemer makkelijker maken. Hieronder lees je alles over actuele subsidies voor starters. Kijk bijvoorbeeld eens of jij straks wellicht in aanmerking komt voor:


Klik hier voor een complete lijst van huidige subsidies en regelingen voor startende ondernemers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.747 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.