marieke

Startup wekt energie op via biogas uit water

Energie opwekken in de vorm van biogas uit water: daar richt het nieuwe watertechnologiebedrijf Aqana uit Leeuwarden zich op. Deze innovatieve technologie wordt onder de naam DANA op de markt gebracht en heeft als voordeel dat het goedkoper is en een stuk makkelijker in bestaande infrastructuren kan worden ingepast.

DANA is een afkorting van 'Dynamic ANaerobic Aerobic'-system'. Het biogas wordt gebruikt kan bijvoorbeeld aardgas vervangen in het productieproces. Omdat ook het beheer en de operatie simpeler is en minder aandacht vergt dan andere systemen, worden Aqana-installaties simpele, stabiele en betrouwbare 'energiecentrales'.

Subsidie

De ontwikkeling van de DANA-tecnologie heeft zo'n vier jaar geduurd. Dit deed Dutch Water Technologies BV in samenwerking met het Israëlische bedrijf Aqwise en de Noordelijke hogeschool Leeuwarden (NHL). De bedrijven kwamen hiervoor in aanmerking voor een zogenaamde Eureka R&D subsidie.

Opdrachten

Er wordt inmiddels druk gewerkt aan het ontwerp van meerdere installaties in de wereld en de uitvoering van een installatie voor de eerste klant in Duitsland. "De verwachting is dat er snel meerdere opdrachten zullen volgen", aldus algemeen directeur Reimond Olthof van Aqana. "Door de intensieve samenwerking met onze Israëlische partner zal Aqana de DANA-technologie ook kunnen leveren aan de licentiepartners van Aqwise en deze bevinden zich in alle werelddelen."

Lees het hele artikel op DeOndernemer.nl.

Gepubliceerd op:
06-01-2012

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Wist je dat vijftien procent van de Nederlandse ondernemers moet rondkomen van een inkomen beneden bijstandsniveau? In deze blog ga ik in op welke instanties jou bij financiële problemen kunnen helpen.

Ondernemen in zwaar weer: waar kun je voor hulp terecht?

Ondernemen in zwaar weer: waar kun je voor hulp terecht?
Ondernemen in zwaar weer: waar kun je voor hulp terecht?

Subsidies

Een bedrijf starten kost naast de nodige tijd en energie ook geld. Zeker in de startfase van een onderneming bestaat de kans dat je nog geen of slechts weinig winst maakt. Gelukkig heeft de overheid enkele subsidies en startersregelingen in het leven geroepen die het leven van de startende ondernemer makkelijker maken. Hieronder lees je alles over actuele subsidies voor starters. Kijk bijvoorbeeld eens of jij straks wellicht in aanmerking komt voor:


Klik hier voor een complete lijst van huidige subsidies en regelingen voor startende ondernemers.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.