‘Aantal faillissementen aanzienlijk gedaald’

‘Aantal faillissementen aanzienlijk gedaald’

Maart 2016 was een goede maand voor ondernemend Nederland. Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt namelijk dat het aantal failliet verklaarde bedrijven afgelopen maand aanzienlijk is gedaald. Deze daling volgt op een half jaar van bijna onafgebroken stijgingen.

Na een recorddaling van het aantal faillissementen in augustus 2015 liep het aantal bedrijven dat voorgoed de deuren moest sluiten het afgelopen half jaar steeds verder op. Met de daling in maart 2016 lijkt deze vicieuze cirkel voorlopig te zijn doorbroken. 

Daling aan faillissementen

Afgelopen maand werden in totaal 386 ondernemingen failliet verklaard. Dat waren er 93 minder dan in februari. Overigens viel het aantal faillissementen in de eerste drie maanden van 2016 wel een vijfde lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. 

Verschillen tussen branches

Uit de cijfers van het CBS blijkt verder dat er tussen de verschillende branches onderling grote verschillen. De handel heeft het momenteel het zwaarst; zoals je in onderstaande grafiek kunt zien, werden in deze sector in deze periode de meeste bedrijven failliet verklaard (94). 

Bij de financiële instellingen kwam het aantal faillissementen uit op 72. De handel en de financiële dienstverlening behoren echter tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien zijn de meeste ondernemingen dan ook failliet verklaard in de horeca

CBS faillissementen maart 2016

Bron: CBS

Gepubliceerd op:
23-08-2018

Wat vind je van dit artikel?

x5
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Financiën

Je financiën in één keer goed regelen? Drie vragen die je op dit gebied in ieder geval voor jezelf moet beantwoorden, zijn:

 1. Hoe kom ik aan startkapitaal?
  Als startende ondernemer kun je de start van een bedrijf natuurlijk helemaal zelf bekostigen. Maar als je financiering nodig hebt, zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

  Bekijk alle financieringsopties voor startende ondernemers. En ben je benieuwd of een bancair krediet tot de mogelijkheden behoort? Lees hier waarop de Rabobank let bij het beoordelen van een financieringsaanvraag

 2. Op welke subsidies heb ik recht?
  Als starter kun je soms ook gebruikmaken van handige subsidies en andere regelingen. Een fijne steuntje in de rug bij de start van je bedrijf
 3. Hoe organiseer ik mijn boekhouding?
  Als je vanaf het begin je administratie op orde hebt, heb je daar vaak later profijt van. Je kunt je boekhouding gewoon zelf doen, of uitbesteden.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.