marieke

Aantal Nederlandse pinbetalingen breekt record

Nederlanders zijn de laatste jaren steeds vaker gaan pinnen. Het aantal pin-betalingen is toegenomen van 2,15 miljard in 2010 naar 2,28 miljard, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). De totale omzet is gestegen van 81 naar 83 miljard euro.

Een logisch gevolg is dat het aantal contante betalingen in deze periode afnam. Het aantal betalingen met contant geld daalde van 4,4 naar 4,1 miljard. De totale waarde daarvan nam af van 53 miljard naar 51 miljard euro. De groei zit vooral in het pinnen van kleinere bedragen, aldus de DNB: "Hoewel het overgrote deel van de kleine transacties nog altijd contant wordt betaald, wordt inmiddels meer dan een kwart van alle betalingen onder de twintig euro gepind."

Bakker

Het feit dat Nederlandse consumenten steeds vaker met de pinpas betalen is zichtbaar in vrijwel alle sectoren en type winkels. Ook bij zaken waar de aankoopbedragen vaak lager uitvallen (bakker, cafés, op de markt etc.) wordt er steeds vaker per pin betaald. Uit het onderzoek van DNB blijkt verder dat alle bevolkingsgroepen in 2011 vaker gebruik maakten van de pinpas. "Hoewel het nog altijd vooral ouderen, lager opgeleiden en mensen uit het zuiden van het land zijn die relatief vaak contant betalen, zijn ook zij in 2011 vaker gaan pinnen."

Lees het hele artikel in de Financiële Telegraaf.

Gepubliceerd op:
14-06-2012

Wat vind je van dit artikel?

x2
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Betaalmethoden

Betalen met briefjes en muntgeld is allang niet meer de enige manier om producten en diensten te (ver)kopen. Tegenwoordig kun je als ondernemer diverse middelen inzetten om jouw betalingsverkeer te regelen. 

Hoe ontvang jij straks geld?

Pinnen in winkels (ook kleine bedragen) is al jaren flink ingeburgerd, maar tegenwoordig kunnen klanten ook op steeds meer plekken contactloos betalen met hun smartphone. Hieronder vind je allerlei informatie en tips over betaalmiddelen op zowel online als fysiek gebied:

 1. Fysiek: alle betaalmethoden voor ondernemers op een rij
 2. Hoe ontvang jij straks geld van klanten en/of opdrachtgevers? 
 3. Zakelijk bankieren: 4 voordelen van een zakelijke rekening
 4. Ken jij deze betaalopties van Rabobank al?
  - Omnikassa voor webwinkeliers
  - Retourpinnen
  - Rabo Wallet/contactloos betalen
  - Smartpinnen
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.