Automatische incasso voor startende ondernemers

Bijgewerkt op 17 februari 2023
4 min  leestijd
11.536
Automatisch incasso

De automatische incasso is een handige manier om betalingen te ontvangen van je klanten. Je hoeft minder betalingsherinneringen uit te sturen en geeft je cashflow een boost.

Ben je als startende ondernemer benieuwd hoe de automatische incasso werkt in de praktijk? In dit artikel lees je er meer over. Nieuwsgierig naar een specifiek onderdeel? Klik op de link en ga direct naar een hoofdstuk.

 1. Wat is een automatische incasso?
 2. Wat kost een automatische incasso?
 3. Stappenplan automatische incasso

1. Wat is een automatische incasso?

Bij een automatische incasso geeft je klant toestemming om automatisch een bedrag van zijn/haar rekening te halen. Dit kan eenmalig, maar ook maandelijks of bijvoorbeeld jaarlijks.

Grote kans dat je zelf al jaren aan de andere kant van dit systeem werkt. Zo worden bijvoorbeeld energierekeningen en premies van verzekeringen vaak automatisch afgeschreven. 

Je kent dus al het gemak van automatische incasso, dat kun je ook toepassen bij jouw klanten! 

Voor- en nadelen van automatische incasso

Het grote voordeel van de automatische incasso is wel duidelijk: je ontvangt op tijd het geldbedrag op je bankrekening, simpelweg omdat je toestemming hebt gekregen van je klant om het bedrag te innen. Je hoeft dus geen betalingsherinneringen meer te versturen omdat klanten je rekening niet op tijd betalen. Bovendien is het goed voor je cashflow.

Maar wat zijn de nadelen? Het succes van de automatische incasso hangt af van het vermogen van jouw klant. Heeft jouw klant bijvoorbeeld te weinig geld op de bankrekening staan? Dan kan het bedrag niet automatisch geïncasseerd worden. Een ander nadeel is dat het bedrag gestorneerd kan worden.

2. Wat kost een automatische incasso?

Je kunt bij verschillende banken automatische incasso's instellen. Als voorbeeld nemen we Euro-incasso van Rabobank.

Soort  Kosten automatische incasso
Incasso contract Gratis
Kosten per batch 
(bundel uit te voeren incasso-opdrachten)
€ 2.10
Kosten per incasso-opdracht in een batch € 0.12
Kosten van een incasso die wordt teruggeboekt € 0.40

3. Stappenplan automatische incasso

Het is niet moeilijk om te beginnen met automatische incasso. Het enige wat je nodig hebt is een zakelijke rekening, deze open je bij Rabobank in vijf minuten eenvoudig online of in de app. Volg dit stappenplan en begin met incasseren.

 1. Sluit een Euro-incassocontract of een Bedrijven Euro-incasso af met de Rabobank.  Hier spreek je bijvoorbeeld af wat het maximumbedrag is dat je mag incasseren.
 2. Verzamel machtigingen van je klanten. Je kunt kiezen voor eenmalige of doorlopende machtigingen en voor papier of digitaal.
 3. Voer de machtigingen in. Dit kan in je eigen machtigingenadministratie via een boekhoudpakket of het incasso-adresboek.
 4. Licht je klanten in. Klanten moeten van te voren weten dat je een bedrag gaat afschrijven. Dit mag voor elke afschrijving, of voor een serie afschrijvingen.
 5. Lever incasso-opdrachten aan de Rabobank. Vervolgens stuurt Rabobank deze opdrachten naar de verschillende banken van je klanten.
 6. Start met incasseren! Het geld komt als een bedrag op je rekening.

Meer informatie over automatische incasso?

Andere betaalmethoden

Er zijn natuurlijk nog meer betaalmethoden waar je als ondernemer gebruik van kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan pinnen, betalen met cash geld, contactloos betalen of betalen met creditcard. Kies als ondernemer vooral een betaalmethode die bij je past. Kijk bijvoorbeeld naar de voorkeuren van je klanten en wat praktisch is voor jouw bedrijf.

Heb je een webshop? Dan kun je klanten online laten betalen, bijvoorbeeld via iDeal, creditcard of Paypal.

Automatische incasso: meest gestelde vragen

 • Wat is een automatische incasso?
  Bij een automatische incasso geeft je klant toestemming om eenmalig, maandelijks of jaarlijks automatisch een bedrag te innen.
 • Wat kost een automatische incasso?
  De kosten verschillen per bank, je kunt namelijk bij diverse banken automatische incasso's instellen. Bij Euro-incasso van Rabobank betaal je bijvoorbeeld € 2,10 per batch incasso-opdrachten.
 • Hoe maak je een automatisch incasso aan?
  Je kunt niet zelf een automatische incasso instellen, je geeft namelijk jouw goedkeuring aan een bedrijf om maandelijks of jaarlijks een bedrag te innen van je bankrekening. Je geeft zelf de machtiging.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over betaalmethoden

Meer over betaalmethoden
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten