Het storten van sealbags: zo werkt het

Het storten van sealbags: zo werkt het

Als winkelier of ondernemer in de horeca krijg je regelmatig te maken met klanten die contant willen betalen. Maar hoe groter de hoeveelheid eurobiljetten en muntgeld jij in kas hebt, des te meer risico je loopt op diefstal of een overval. Via een sealbagstorting bij je bank heb je het kasgeld snel en veilig op je bankrekening staan.

Wat zijn sealbags?

Een sealbag is een grote en speciale afstortenvelop waarmee je bij een vestiging van de bank geldbedragen kunt storten op je bankrekening. Voor het storten van kasgeld is in de bankvestiging een aparte sealbagautomaat beschikbaar gesteld.

Uiteraard kun je bij de bank geld storten in euro's, maar een sealbagstorting kan ook worden gebruikt voor buitenlandse valuta, zoals GBP, JPY, USD en NOK.

Waarom zou ik sealbags gebruiken?

Het gebruik van sealbags kent veel voordelen voor ondernemers. Zo is een sealbagstorting uiteindelijk voordeliger dan wanneer je hiervoor gebruikmaakt van de normale stortautomaat in de bankhal. Daarnaast zijn er aan het bestellen van sealbags geen kosten verbonden. 

En zorg je ervoor dat jouw storting tijdig wordt voorgemeld via Rabo Internetbankieren? Dan ontvang je niet alleen korting op de storting, maar zal het geldbedrag ook uiterlijk de dag na de storting worden bijgeschreven op je bankrekening. 

Goed om te weten: je kunt de sealbag slechts één keer gebruiken. Zijn je enveloppen op? Op deze pagina kun je sealbags (en stortingsformulieren) bestellen en - indien je die nog niet hebt - ook direct een afstortovereenkomst afsluiten.

Afstortovereenkomst

Voordat je via sealbags contant geld kunt gaan afstorten moet je eerst een zogenoemde afstortovereenkomst afsluiten met de bank. Houd er rekening mee dat je, om straks ook gebruik te kunnen maken van sealbags, wel een zakelijke rekening van Rabobank nodig hebt.

Wat zijn de kosten?

Aan sealbagstortingen zijn enige kosten verbonden. In onderstaande afbeelding zie je de tarieven voor 2016:

Kwaliteitskorting tarieven 2016

In deze PDF vind je alle tarieven voor het zakelijk betalingsverkeer.

Wat zijn de voorwaarden?

Startersvoordeel ZZP

Winkel beginnen?

Als kersverse detaillist moet je veel zaken regelen. Zo moet je de betaalmethoden voor jouw winkel selecteren. Ga je gebruikmaken van cash, pin of contactloos betalen? Bij de Rabobank mag je deze producten gratis uitproberen.

Meer weten

Om fouten zoveel mogelijk te voorkomen, is er een aantal voorwaarden waarmee je bij het storten van kasgeld rekening moet houden.

Dat doe je niet voor niets, want afgezien van het feit dat het geldbedrag dan een stuk sneller kan worden bijgeschreven op je bankrekening, betaal je ook nog eens een lager tarief als je je aan de regels houdt.

Zorg dus ervoor dat:

 • het geld machinaal te tellen is;
 • het alleen biljetten zijn (vermijd muntgeld);
 • het afstortformulier in de buidel op de sealbag zit.
   

Voormelden bij een standaard afstortovereenkomst gaat tot maximaal tienduizend euro.

Als je een hoger bedrag dan tienduizend euro gaat storten, je jouw afstortovereenkomst wilt wijzigen of liever gebruikmaakt van een eigen waardetransport, kun je het beste even contact opnemen met een vestiging in jouw regio.

Tip: in dit PDF-bestand vind je meer informatie over wat een machinaal telbare storting precies inhoudt.

Stap voor stap contant geld storten

Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe het storten van sealbags bij Rabobank in zijn werk gaat en wat de aandachtspunten zijn.

Stap #1: de storting voormelden

Om de verwerking van jouw sealbag storting aanzienlijk te versnellen is het aan te raden om de storting voor te melden. Ook fijn: je kunt de status en afhandeling van de storting dan ook via internetbankieren of de Rabo Bankieren App volgen.

Hoe dit werkt? Log in op je zakelijke rekening en meldt de sealbagstorting aan door het stortingsformulier digitaal in te vullen en te verzenden. Print vervolgens twee exemplaren van het ingevulde stortingsformulier: één voor je eigen administratie, de kopie stop je in de sealbag.

Gebruik je de app om de storting voor te melden? Vul het stortingsformulier dan handmatig in en voeg deze bij de sealbag. De kopie kun je wederom bewaren voor de eigen administratie. 

Stap #2: storting van het geldbedrag

Ga naar de sealbagautomatomaat bij een Rabobank-vestiging bij jou in de buurt en stort hier de sealbag zoals je dat gewend bent.

Stap #3: bijschrijven van de storting

Het gestorte bedrag wordt uiterlijk de volgende dag op je bankrekening voorgeboekt. Je kunt de storting volgen via jouw internetbankierenaccount. Wanneer de inhoud van de sealbag daadwerkelijk is geteld, worden eventuele verschillen gecorrigeerd. 

Bekijk de video

Met eigen ogen zien hoe eenvoudig voormelden is? In dit filmpje wordt nog eens haarfijn uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat:

Ook interessant voor jou

Bedrijf starten: hoe ontvang ik mijn geld?
Alle betaalmethoden voor ondernemers
Rabo SmartPin: maak van je smartphone een pinautomaat
Wat je moet weten over retourpinnen
Cash omzet storten: hoe doe je dat?

Gepubliceerd op:
27-07-2016

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Betaalmethoden

Betalen met briefjes en muntgeld is allang niet meer de enige manier om producten en diensten te (ver)kopen. Tegenwoordig kun je als ondernemer diverse middelen inzetten om jouw betalingsverkeer te regelen. 

Hoe ontvang jij straks geld?

Pinnen in winkels (ook kleine bedragen) is al jaren flink ingeburgerd, maar tegenwoordig kunnen klanten ook op steeds meer plekken contactloos betalen met hun smartphone. Hieronder vind je allerlei informatie en tips over betaalmiddelen op zowel online als fysiek gebied:

 1. Fysiek: alle betaalmethoden voor ondernemers op een rij
 2. Hoe ontvang jij straks geld van klanten en/of opdrachtgevers? 
 3. Zakelijk bankieren: 4 voordelen van een zakelijke rekening
 4. Ken jij deze betaalopties van Rabobank al?
  - Omnikassa voor webwinkeliers
  - Retourpinnen
  - Rabo Wallet/contactloos betalen
  - Smartpinnen
Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de gratis Startversterker en ga sterker van start. 

Start sterker

 • Focus op je doel
 • Ontdek wie je nodig hebt om te groeien
 • Draai meer omzet met topklanten

Naar Startversterker

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.