Rabo Smartpin voor ondernemers: laat klanten betalen via je smartphone

Rabo SmartPin: maak van je smartphone een pinautomaat

‘Natuurlijk kun je pinnen!’ Ben jij als ondernemer vaak onderweg of verwerk je relatief weinig transacties? En wil je jouw klanten toch de mogelijkheid bieden om te pinnen? Kies dan voor Rabo Smartpin. Daarmee verander je jouw smartphone ter plekke in een pinapparaat.  

Wat is Rabo SmartPin?

Ondernemers die maar weinig betaaltransacties per dag moeten verwerken, twijfelen nog wel eens over de aanschaf van een pinapparaat. Zo'n investering is doorgaans vrij fors; daar komt bij dat je de pinterminal niet naar verschillende klanten kunt meenemen. 

Rabo SmartPin kan voor veel ondernemers uitkomst bieden. Van thuiskapper tot autohandelaar en van Bed & Breakfasts tot loodgieters: deze tool maakt het erg eenvoudig om klanten met pin te laten betalen.

Het enige wat je nodig hebt, is een smartphone en de kaartlezer. Het geld staat de volgende dag al op je bankrekening. Dat betekent dat je nooit meer met contant geld over straat hoeft en ook het sturen van betalingsherinneringen behoort tot het verleden.

Hoe werkt het?

Bij smartpinnen werkt de smartphone of tablet van de ondernemer als een kassa. Een speciale app maakt via Bluetooth draadloos verbinding met de kaartlezer. De klant doet zijn bankpas in de kaartlezer en verricht de pinbetaling.

Via de app kunnen ook contante betalingen worden geregistreerd. De ondernemer krijgt vervolgens een wisselgeldberekening in beeld. Daarnaast kunnen gegevens uit de app worden overgenomen in het boekhoudprogramma van de ondernemer en houdt de app de btw-administratie bij. 

Weetje: ruim 10.000 andere ondernemers maken al gebruik van Rabo SmartPin.

Wat kun je als ondernemer met Rabo SmartPin?

 • Maestro en V PAY betalingen accepteren
 • overal in Europa betalingen ontvangen in Euro's
 • contante betalingen registreren en wisselgeld berekenen
 • de btw-registratie en dagomzet bijhouden en downloaden
 • indien relevant: verschillende gebruikers laten inloggen met hun eigen gegevens binnen hetzelfde contract

Welke pinpassen accepteert de kaartlezer?

De kaartlezer is geschikt voor alle betaalkaarten die zijn voorzien van Maestro of V PAY. Inmiddels heeft bijna iedereen op zijn bankpas het logo van Maestro staan.

Maestro, onderdeel van creditcardmaatschappij MasterCard, is een internationaal betaalsysteem waarmee je over de hele wereld kunt pinnen.

Op welke smartphones kun je SmartPin gebruiken?

Om gebruik te kunnen maken van Rabo SmartPin moet je sinds januari 2017 gebruikmaken van een toestel waarop een besturingssysteem van minimaal iOS 8.0 of Android 4.1 draait.

Rabo Smartpin: zo werkt het

Voor Android-toestellen geldt daarnaast de regel dat het schermformaat minimaal 3,0 inch (7,62 cm) moet zijn en een minimale resolutie heeft van 480 x 800.

Van de volgende Android-toestellen is bekend dat Rabo SmartPin er (voorlopig) niet op werkt:

 • Motorola Moto G2 (modellen uit 2014 en ouder)
 • Samsung Galaxy S2
 • Samsung Galaxy Tab2
   

Kun je jouw Android-toestel niet koppelen aan de Rabo SmartPin-kaartlezer? En heb je geen reservetoestel achter de hand? Dan kun je de overeenkomst per direct opzeggen. De kosten die al in rekening waren gebracht krijg je dan terug.

Wat zijn de kosten?

De abonnementskosten van Rabo SmartPin bedragen 10 euro per maand. Daarbij is inbegrepen:

 • de huur van de kaartlezer
 • de app
 • de service van de bank
   

Houd er rekening mee dat je als ondernemer ook 15 eurocent per transactie betaalt.

Kan ik korting krijgen op Rabo SmartPin?

Als je een zakelijke rekening bij de Rabobank afsluit, kom je direct in aanmerking voor aantrekkelijk voordeel.

Met Rabo Startersvoordeel maak je namelijk een jaar lang zonder kosten gebruik van de zakelijke rekening én diverse producten voor betalen en ontvangen, waaronder Rabo SmartPin. Houd er rekening mee dat je wel eenmalig 50 euro borg betaalt voor de kaartlezer.

Rabo SmartPin: ondernemers vertellen

Andere ondernemers vertellen...

Klik hier voor meer informatie over Rabo SmartPin en ontdek wat de voordelen zijn van jouw bedrijf. Ben je benieuwd hoe andere ondernemers denken over deze betaalmethode?

Lees dan hier de ervaringen van onder andere een huiswerkbegeleider, marktkraamhouder en kapper.

Bijgewerkt op: 21-03-2017

Betaalmethoden

Betalen met briefjes en muntgeld is allang niet meer de enige manier om producten en diensten te (ver)kopen. Tegenwoordig kun je als ondernemer diverse middelen inzetten om jouw betalingsverkeer te regelen. 

Hoe ontvang jij straks geld?

Pinnen in winkels (ook kleine bedragen) is al jaren flink ingeburgerd, maar tegenwoordig kunnen klanten ook op steeds meer plekken contactloos betalen met hun smartphone. Hieronder vind je allerlei informatie en tips over betaalmiddelen op zowel online als fysiek gebied:

 1. Fysiek: alle betaalmethoden voor ondernemers op een rij
 2. Hoe ontvang jij straks geld van klanten en/of opdrachtgevers? 
 3. Zakelijk bankieren: 4 voordelen van een zakelijke rekening
 4. Ken jij deze betaalopties van Rabobank al?
  - Omnikassa voor webwinkeliers
  - Retourpinnen
  - Rabo Wallet/contactloos betalen
  - Smartpinnen
  - MyOrder

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief met handige tips.

Aan de slag met je plan?

voorbeeld ondernemingsplan

Op zoek naar voorbeelden voor jouw businessplan? Download hier gratis een voorbeelddocument, zodat je tijdens het schrijven van je ondernemersplan een goed voorbeeld bij de hand hebt.

Maak nu jouw ondernemingsplan

Wat is IkGaStarten?

IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank, de bank voor startend Nederland. Bedoeld voor startende ondernemers én voor mensen die nu nog in loondienst zijn, maar overwegen om ook de sprong te wagen. Iedere dag plaatsen wij hier nuttige informatie en tips die het leven van de ondernemer makkelijker en leuker maken. Rabobank kan jou onder meer op weg helpen met een zakelijke rekening en relevante verzekeringen.

sluiten

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.