marieke

Steeds meer pinpasfraude

Pinpasfraude komt steeds vaker voor in Nederlandse winkels. In het afgelopen jaar werd er in ons land meer geskimd dan ooit tevoren. Dit blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De banken leden in totaal voor 36 miljoen euro schade als gevolg van het kopiëren van betaalpassen. Dat is 16 procent meer dan in 2008. In totaal werden 32.000 betaalpassen gekopieerd.

Volgens het onderzoek van de NVB hebben criminelen inmiddels zo'n voorsprong genomen, dat de pinpasfraude eigenlijk niet meer uit te bannen is en alleen nog maar zal toenemen. Dat zeggen diverse beveiligingsexperts. Bij skimmen wordt een bankpas inclusief pincode bij een betaal- of pinautomaat gekopieerd om met de nagemaakte kopie geld op te nemen. Hoofdschuldigen zijn Oost-Europese criminelen, met name Roemenen, die afgelopen jaar dus minstens 36 miljoen euro buitmaakten met het kopiëren van Nederlandse betaalpassen.

Dat bedrag zal dus alleen nog maar toenemen, zo voorspelt recherchebureau Ultrascan, dat al in 2007 aan de bel trok over de Roemeense skimplaag. Op dat moment telde het bureau zo'n 1.800 in Nederland actieve Roemeense criminelen. Eind 2009 komt Ultrascan op 3.500 uit.

 

Gepubliceerd op:
08-04-2010

Wat vind je van dit artikel?

x0
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Betaalmethoden

Betalen met briefjes en muntgeld is allang niet meer de enige manier om producten en diensten te (ver)kopen. Tegenwoordig kun je als ondernemer diverse middelen inzetten om jouw betalingsverkeer te regelen. 

Hoe ontvang jij straks geld?

Pinnen in winkels (ook kleine bedragen) is al jaren flink ingeburgerd, maar tegenwoordig kunnen klanten ook op steeds meer plekken contactloos betalen met hun smartphone. Hieronder vind je allerlei informatie en tips over betaalmiddelen op zowel online als fysiek gebied:

 1. Fysiek: alle betaalmethoden voor ondernemers op een rij
 2. Hoe ontvang jij straks geld van klanten en/of opdrachtgevers? 
 3. Zakelijk bankieren: 4 voordelen van een zakelijke rekening
 4. Ken jij deze betaalopties van Rabobank al?
  - Omnikassa voor webwinkeliers
  - Retourpinnen
  - Rabo Wallet/contactloos betalen
  - Smartpinnen
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 4.748 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.