- Mobiel bankieren-apps
- E-wallet
- Achteraf betalen
- Click to Pay
- Selfservice
- Dialoog
- Betaalverzoek
- SaaS
- Contactloos met telefoon betalen
- QR-betaling
Contant geld lijkt steeds minder gangbaar nu we op allerlei digitale manieren kunnen betalen. De ontwikkelingen gaan razendsnel en er komen steeds weer nieuwe betaalmethoden bij. Van welke trends in betalen moet jij als startende ondernemer op de hoogte zijn voor jouw bedrijf?
1. Mobiel bankieren-apps
Het aantal mobiele betalingen stijgt al enige jaren wereldwijd sterk. Dat is een trend in betalen die nog wel even doorgaat, want we doen steeds meer op onze smartphones. Niet alleen regelen we onze geldzaken in onze reguliere bankapp, ook hebben we apps voor de creditcard en allerlei diensten als parkeren of een kaartje voor de bioscoop te kopen. Daarnaast is betalen via een Tikkie een veelgebruikte betaalmethode geworden, ook voor zakelijke betaalverzoeken.
2. E-wallet
Een zogeheten e-wallet combineert contactloos betalen en het gebruik van je smartphone om te betalen. Het is je digitale portemonnee waarmee je bankrekening aan een app is gekoppeld. Via de NFC-techniek op de smartphone kun je afrekenen met een chip in je mobiel die je voor de pinterminal houdt. Apple Pay en Google Pay zijn bekende e-wallets, maar steeds meer bekende techbedrijven zoals ook Amazon bieden een e-wallet aan.
3. Achteraf betalen
Een van de grote trends in betalen is achteraf betalen. Deze trend is mede door de coronacrisis verder aangejaagd. Steeds meer retailers bieden de mogelijkheid tot achteraf betalen als standaard aan. Vroeger bestond deze optie alleen voor een zakelijk betaalverzoek, maar tegenwoordig verwachten álle consumenten dat je die mogelijkheid in je webshop biedt.
Klanten kopen namelijk makkelijker als ze ook later kunnen betalen. Dat lijkt een groter risico, maar zowel diensten als Afterpay als Klarna betalen jou gegarandeerd uit. Later betalen vergroot de aankoopkans en kan dus jouw conversie en omzet verhogen.
4. Click to Pay
Deze trend in betalen gaat nog een grotere groei doormaken de komende tijd. Click to Pay is een nieuwe betaalknop op gezamenlijk initiatief van de grote creditcardmaatschappijen. Online betalingen met de creditcard moeten daarmee nog eenvoudiger worden. De Click to Pay-betaalknop biedt een fast-checkout-oplossing voor webshops.
Met Click to Pay hoeven consumenten niet meer op zoek naar hun creditcardgegevens om het online betaalproces af te ronden. De één klik op de knop worden de NAW-gegevens van de klant aan jou als webshopeigenaar doorgegeven.
5. Selfservice
Selfservice in de winkel is in bijvoorbeeld supermarkten al vrij standaard.
Een consument rekent zelf zijn boodschappen af en gaat naar huis. Deze zelfscankassa's kunnen voor retailers met een fysieke winkel een uitkomst zijn.
Ze verlagen hiermee de kosten omdat ze minder personeel nodig hebben. Bovendien vindt er vaak betere doorstroming van de klanten plaats, en is de winkelier verlost van de rompslomp van contant geld.
6. Dialoog
Conversational commerce is dankzij de vlucht in betalen met de smartphone een vrij nieuwe optie die webwinkeliers aanbieden. Via messagingkanalen als WhatsApp kun je chatten met de consument en die kan ook meteen een aankoop doen en afrekenen. Het betekent direct contact tussen jou en de consument en dus is de interactie en de betrokkenheid van je klant groter.
7. Betaalverzoek
Het wordt steeds gebruikelijker om een betaalverzoek te versturen. Denk natuurlijk aan de mobiele app Tikkie, waar veel gebruik van wordt gemaakt voor particuliere betalingen. Het betaalverzoek wordt echter ook steeds vaker zakelijk gebruikt.
Zo kun je met Rabo Betaalverzoek Plus eenvoudig een betaallink sturen naar je klanten via e-mail, sms of Whatsapp. De klant kan vervolgens zelf kiezen welke betaalmethode ze voor een zakelijk betaalverzoek wil gebruiken.
8. SaaS
SaaS (cloud)-platformen maken het makkelijker om betaalprocessen in het bedrijfsleven te stroomlijnen. Neem bijvoorbeeld het overzichtelijk houden van betalingen die bedrijven en klanten aan jouw onderneming doen. Rabo Smart Pay biedt een totaaloplossing voor al deze betalingen, door verschillende betaalmethodes aan je webshop te koppelen. Het Rabo Smart Pay dashboard geeft je meteen een totaaloverzicht van alle betalingen aan je webshop.
9. Contactloos betalen
Contactloos betalen door je pinpas of telefoon in een fysieke winkel op een pinapparaat te leggen, is alweer een tijdje gangbaar. Alom bekend dus, maar nog steeds veelgebruikt. We zijn er inmiddels aan gewend en het is een veilige manier van betalen.
Wel zit er een maximum aan het te pinnen bedrag: een klant kan met een pasje standaard tot en met 50 euro per keer contactloos betalen zonder pincode. Handmatig is dit bedrag te verhogen tot 150 euro. Voor contactloze betalingen met smartphones gelden er andere maximale bedragen die (deels) door de klant zelf te bepalen zijn.
10. QR-betaling
De QR-code heeft een grote comeback gemaakt. Bedrijven hebben op hun facturen en kassabonnen nu regelmatig een QR-code staan waarmee je direct kunt betalen met de QR-scanner app op je smartphone.
Ook het regelen van een overboeking bij je bank kan tegenwoordig door middel van het scannen van een QR-code. De QR-betaling is inmiddels niet meer weg te denken als het gaat om betalen met smartphone.
Veelgestelde vragen over trends in betalen:
- Welke betaalmethoden worden op dit moment het meest gebruikt?Steeds meer betalingen worden via smartphones verricht. In 2022 en 2023 wordt er veel contactloos met smartphones betaald. Ook de e-wallet, QR-betalingen, Click to Pay, betaalverzoeken en SaaS-platforms met betaaloplossingen voor ondernemers zijn erg belangrijk om zakelijke betalingen veilig te laten verlopen
- Hoe kan ik als ondernemer een digitaal betaalverzoek sturen?Met diensten als Rabo Betaalverzoek Plus verstuur je eenvoudig een betaallink naar je klanten via e-mail, sms of Whatsapp. De klant kan vervolgens zelf kiezen welke betaalmethode ze voor een zakelijk betaalverzoek wil gebruiken. Voor particuliere betaalverzoeken is Tikkie een veelgebruikte app.
- Waarvoor is SaaS?Software-as-a-Service (SaaS) is een model waarbij softwaretoepassingen via internet worden aangeleverd, als aparte service die bedrijven kunnen afnemen. Meestal hebben de gebruikers een abonnement op de toegang tot dit soort toepassingen, zoals ondernemers die de SaaS-oplossing van de Rabobank gebruiken. Daarmee verloopt het koppelen van webshops aan Rabo Smart Pay namelijk vlekkeloos en vlot.