Zakelijke rekening eenmanszaak

Zakelijke rekening eenmanszaak: wanneer relevant?

Wanneer je als startende ondernemer een zakelijke rekening opent, heb je direct alle zakelijke inkomsten en uitgaven vanaf het begin op orde. Daarnaast biedt een zakelijke rekening nog meer voordelen voor eenmanszaken.

Zakelijke rekening openen: privé en zakelijk scheiden

De belangrijkste reden om een zakelijke bankrekening te openen, is om goed inzicht te krijgen in de financiële gang van zaken van je bedrijf.

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat eenmanszaken door een fluctuerend inkomen eerder het overzicht kwijtraken en daardoor in de financiële problemen kunnen komen. 

Inzicht in wisselend inkomen

Het wisselende inkomen hoort bij het ondernemen, maar dat inzicht kun je wel zelf creëren.

Het openen van een zakelijke rekening is wettelijk gezien niet verplicht, maar om je privé- en zakelijke financiën uit elkaar te houden is een zakelijke rekening erg belangrijk, zegt financieel specialist Sander Nederhof van ASU Advies & Administratie. “Anders wordt je administratie een zooitje en lopen al die af- en bijschrijvingen door elkaar.” 

Sander Nederhof: "Met een zakelijke rekening krijg je een goed inzicht in je inkomsten en uitgaven, wat je aan belasting moet betalen en wat je overhoudt om privé te besteden."

Overzicht houden in zakelijke uitgaven

Een zakelijke rekening is volgens hem noodzakelijk om al je zakelijke uitgaven overzichtelijk te houden. “Je krijgt een goed inzicht in je inkomsten en uitgaven, wat je aan belasting moet betalen en wat je overhoudt om privé te besteden.”

Zijn tip: “Maak dat bedrag een keer per maand naar je privérekening over, dat maakt het overzicht veel makkelijker.”

Zakelijke spaarrekening openen

Als je een zakelijke rekening opent, koppel er dan direct gratis een zakelijke spaarrekening aan om hier maandelijks een bedrag op te zetten.

Niet alleen handig voor je financiële overzicht, het is ook slim om hier geld voor de btw en inkomstenbelasting voor opzij te zetten.

Zo kun je ieder kwartaal zonder financiële stress de btw-aangifte doen en na de aangifte inkomstenbelasting ook de jaarlijkse belastingafdracht doen. Wat je overhoudt, kun je jezelf mooi als vakantiegeld of kerstbonus uitkeren.

Boekhouder 

Als je een boekhouder of accountant hebt, zal hij je zeker adviseren – en waarschijnlijk zelfs verplicht stellen - dat je een zakelijke rekening gebruikt. Het maakt zijn werk veel eenvoudiger, en daarmee zijn diensten voor jou ook goedkoper.

Hoe beter jij de administratie organiseert, hoe lager de kosten voor een boekhouder.

Rabo SmartPin

Rabo SmartPin

Met SmartPin kunnen je klanten afrekenen via de kaartlezer, op je smartphone of tablet. Ideaal als je weinig transacties hebt of veel onderweg bent.

Probeer Rabo SmartPin

Koppeling met je boekhouding

De meeste ondernemers doen tegenwoordig de boekhouding online of via een app. Het schrikbeeld van de schoenendoos vol bonnetjes die een keer per jaar vol stress wordt omgekeerd, verdwijnt langzaam door de digitalisering en nieuwe online mogelijkheden. 

Boekhoudprogramma koppelen aan zakelijke rekening

Als eenmanszaak heb je keuze uit tal van boekhoudprogramma’s, die je het efficiëntst gebruikt als je deze koppelt met een zakelijke rekening.

Zo lopen al je transacties over in de boekhouding en wordt aan de hand van je facturen en zakelijke kosten de btw-aangifte (bijna geheel) automatisch voor je gedaan. 

Handig voor zzp’ers en startende ondernemers die aanhikken tegen het bijhouden van hun administratie, maar het wel graag zelf willen doen.

Voorlopige belastingaanslag 

Als ondernemer krijg je aan het begin van het jaar (januari of februari) een voorlopige belastingaanslag in je berichtenbox van mijnoverheid.nl.

Op basis van eerdere jaren schat de Belastingdienst jouw omzet voor het komende jaar en ontvang je de voorlopige aanslag met jouw (geschatte) winst uit onderneming. 

Check dit bedrag en pas het indien nodig aan. De Belastingdienst biedt de mogelijkheid om het bedrag te wijzigen als het niet realistisch is.

Gespreid betalen

Daarnaast krijg je de optie om de voorlopige aanslag gespreid over 2020 te betalen, of in één keer. Wanneer je besluit het volledige bedrag over te maken, krijg je een korting.

Overzicht in belastingjaren

Een zakelijke rekening openen zorgt in dit geval ook voor een goed overzicht. Er lopen altijd twee belastingjaren deels tegelijk.

Je doet immers pas na 1 maart 2020 aangifte over 2019 en als je uitstel aanvraagt, doe je dit waarschijnlijk pas in de zomer van 2020. Voor deze aangifte heb je in 2019 geld opzijgezet én je hebt de voorlopige aanslag 2019 al betaald.

Tegelijkertijd moet je voor 1 maart 2020 je eerste termijn voor de voorlopige aanslag van 2020 betalen, de btw reserveren etc. Kortom, je hebt overzicht nodig. 

Voorlopige aanslag Zvw

Naast de voorlopige belastingaanslag krijg je ook nog een voorlopige aanslag voor 2020 met betrekking tot de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Dit is een percentage van je winst, dus ook dit is een geschat bedrag.

Wat kost een zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening is iets duurder dan een privérekening, maar dit zijn bedrijfskosten en deze kun je fiscaal aftrekken. Bovendien bespaar je met een overzichtelijke administratie tijd én kosten voor je boekhouder.

Je verdient niet alleen de kosten van een zakelijke rekening dus meer dan terug, je houdt ook meer tijd over om te ondernemen.

Let op: bankkosten zijn vrijgesteld van btw, dus je kan de btw niet aftrekken bij de btw-aangifte.

Rabo Startersvoordeel

Een zakelijke rekening bij Rabobank is de eerste 6 maanden gratis voor startende ondernemers. Dat betekent géén kosten voor je zakelijke rekening, betaalpas, internetbankieren en Rabo App. Na 6 maanden betaal je € 9,95 per maand plus transactiekosten.

Daarbij heb je ook geen kosten voor:

 • Al je Eurobetalingen
 • Informatiekosten voor saldo- en rekeninginformatie
 • Je pinbundel als je Rabo OmniKassa afneemt

Voor je overige zakelijke betalingsverkeer zoals contant geld storten en Wereldbetalingen betaal je wel de volledige kosten. Bekijk jouw persoonlijke startersvoordeel.

Bijgewerkt op: 03-09-2020

Wat vind je van dit artikel?

x1
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zakelijke rekening

Heb je als startende ondernemer een zakelijke rekening nodig? Hoewel het niet verplicht is, biedt een zakelijke rekening wel een aantal voordelen. Vaak zijn de kosten voor starters ook niet zo hoog.

Als jij bij de start van je bedrijf begint met zakelijk bankieren, heb je alle zakelijke inkomsten en uitgaven vanaf het allereerste begin goed op orde. Het (laten) bijwerken van de administratie wordt zo een stuk minder tijdrovend. Zo betaalt deze investering zich in veel gevallen op den duur vanzelf terug.

Voordelen:

 1. houd zakelijke en privé geldstromen gescheiden
 2. een eigen zakelijke bankpas
 3. internetbankieren (o.a. inzicht in toekomstige afschrijvingen)
 4. professionele uitstraling naar je klanten
 5. (in veel gevallen) koppeling met boekhoudpakket

Zakelijke rekening openen

Wist je dat jij als starter bij de Rabobank de eerste 6 maanden gratis bankiert? Daarnaast kun je profiteren van startersvoordeel. Lees hier alles over Startersvoordeel

Lees meer over de zakelijke rekening in deze artikelen:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.