Zakelijke rekening openen

Zakelijke rekening openen in 3 stappen

Het openen van een zakelijke rekening kan startende ondernemers de nodige voordelen bieden. In dit artikel leggen we uit hoe je online snel een zakelijke rekening kunt openen en waarom het juist voor ondernemers relevant is om zakelijk te bankieren. 

Hoe open je een zakelijke rekening?

Wanneer je naar de website van de Rabobank gaat om een zakelijke rekening te openen, krijg je twee opties; je bent al een particuliere klant of je bent nog geen klant bij de bank. 

Ik ben al een particuliere klant
Wie al een particuliere betaalrekening bij de Rabobank heeft, kan tegenwoordig ook online een zakelijke rekening openen. Let op: dit geldt voor eenmanszaken of ondernemers met een BV die honderd procent eigenaar (DGA) zijn.

Ondernemers die nog geen particuliere klant zijn bij Rabobank volgen het oorspronkelijke traject (zie hieronder bij kopje: nog geen particuliere klant).

Houd je KvK-nummer bij de hand en log in bij Rabo Internetbankieren met je particuliere inlog. Vul jouw KVK-nummer in en de gegevens van de Kamer van Koophandel worden automatisch opgehaald. Je controleert of deze gegevens kloppen, vult eventueel de gegevens aan en krijgt vervolgens direct je nieuwe zakelijke bankrekeningnummer te zien. De aanvraag neemt niet veel tijd in beslag en de activering van de rekening vindt meestal in de loop van de dag plaats.

Voordelen
Omdat je van de particuliere inlog gebruikt maakt en jouw gegevens dus al bekend zijn bij de bank, hoef je niet meer naar een vestiging toe om een zakelijke rekening te openen. Dit scheelt veel tijd en levert vooral gemak op. Na de aanvraag ontvang je een zakelijk rekeningnummer, waarmee je direct aan de slag kunt.

Startersvoordeel ZZP

Start je als ZZP’er?

Dan komt er veel op je af. Bij de Rabobank is de zakelijke rekening voor starters het eerste jaar gratis. 

Meer weten

Doordat je inlogt met jouw eigen Rabo Internetbankieren, ben je direct in een veilige internetomgeving. Daarnaast heeft de Rabobank een koppeling met de KvK. Alle bedrijfsgegevens worden op deze manier direct doorgegeven.

Nog geen particuliere klant
Omdat de bank eerst alle persoonlijke gegevens van jou moet verifiëren, is het niet in dit geval niet mogelijk om online een rekening aan te vragen. Maar je komt natuurlijk wel in aanmerking voor de voordelen, waaronder het feit dat de zakelijke rekening voor startende ondernemers het eerste jaar gratis is. Wil je meer weten?  Lees hier hoe de aanvraag in zijn werk gaat en hoe je de zakelijke rekening met startersvoordeel kunt aanvragen.

Waarom een zakelijke rekening openen?

Het openen van een zakelijke rekening is geen wettelijke verplichting voor een ondernemer. Toch wordt het als starter wel aangeraden om dit te doen, het belangrijkste voordeel hiervan is om jouw zakelijke en privé-uitgaven en –inkomsten te scheiden. 

Op deze manier kun je namelijk direct zien hoe jouw bedrijf er financieel voor staat: de zakelijke inkomsten en uitgaven staan netjes gerangschikt, zonder dat je eerst de kosten van privé-uitgaven – denk aan boodschappen, cafébezoek - moet wegstrepen.

Overzichtelijke administratie

Het is voor ondernemers bij wie de zakelijke en privé-uitgaven en inkomsten door elkaar lopen, namelijk een stuk lastiger om hun financiële situatie te doorgronden. Daar komt bij dat als je jouw boekhouding uitbesteedt aan een boekhouder of accountant, deze waarschijnlijk ook zal eisen dat je een aparte zakelijke rekening gebruikt voor de bedrijfsadministratie.

Een zakelijke rekening draagt ook bij aan een professionele uitstraling. De naam van jouw bedrijf komt op het afschrift van de betaler of ontvanger te staan. Je laat opdrachtgevers of klanten het geld naar jouw zakelijke rekening overmaken waarna je jezelf vervolgens maandelijks een bedrag uitkeert.

Vergeet niet geld opzij te zetten voor de driemaandelijkse btw-aangifte en de aangifte inkomstenbelasting! Als ondernemer draag je, in tegenstelling tot werknemers in loondienst, geen belasting af. Je bent – al dan niet in overleg met je boekhouder of accountant - zelf verantwoordelijk voor het organiseren van je financiële situatie. 

Kosten zakelijke rekening

Een zakelijke rekening is uiteindelijk wel iets duurder dan een privérekening. Het goede nieuws is dat je deze kosten wel fiscaal kunt aftrekken als bedrijfskosten. Uiteindelijk verdien je deze uitgaven dus terug, aangezien je dan wel een overzichtelijke administratie hebt, waarbij privé en zakelijke uitgaven gescheiden zijn.

Dit scheelt jouw boekhouder veel tijd – en dus geld, want het uurtarief van een boekhouder is in verhouding hoger dan de kosten van een zakelijke rekening. 

Ben jij een startende ondernemer en overweeg je om ook zakelijk te gaan bankieren? Weet dan dat je met Rabo Startersvoordeel onder meer een jaar lang zonder kosten gebruik kunt maken van de zakelijke rekening én bijna alle producten voor betalen en ontvangen.

Meer weten? Klik op de afbeelding hierboven en of check deze pagina om te zien hoe je jouw persoonlijke startersvoordeel kunt samenstellen.

Lees ook

De 4 voordelen van een zakelijke rekening
Een zakelijke rekening voor ZZP'ers: wanneer relevant?
Een overzichtelijke administratie opzetten doe je zo
Welk tarief mag jij als ZZP'er rekenen?
Boekhouding voor ZZP'ers: zo houd je het overzichtelijk
Alles over de inkomstenbelasting voor ondernemers

Gepubliceerd op:
31-01-2017

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zakelijke rekening

Heb je als startende ondernemer een zakelijke rekening nodig? Hoewel het niet verplicht is, biedt een zakelijke rekening wel een aantal voordelen. Vaak zijn de kosten voor starters ook niet zo hoog.

Als jij bij de start van je bedrijf begint met zakelijk bankieren, heb je alle zakelijke inkomsten en uitgaven vanaf het allereerste begin goed op orde. Het (laten) bijwerken van de administratie wordt zo een stuk minder tijdrovend. Zo betaalt deze investering zich in veel gevallen op den duur vanzelf terug.

Voordelen

 1. houd zakelijke en privé geldstromen gescheiden
 2. een eigen zakelijke bankpas
 3. internetbankieren (o.a. inzicht in toekomstige afschrijvingen)
 4. professionele uitstraling naar je klanten
 5. (in veel gevallen) koppeling met boekhoudpakket

Zakelijke rekening openen

Wist je dat jij als starter bij de Rabobank het eerste jaar gratis bankiert? Daarnaast kun je profiteren van startersvoordeel. Lees hier alles over Startersvoordeel

Lees meer over de zakelijke rekening in deze artikelen:

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 1.600 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.