Zakelijke rekening openen

Zakelijke rekening openen in 3 stappen

Het openen van een zakelijke rekening biedt je als startende ondernemers heel wat voordelen. In dit artikel leggen we uit hoe je online snel een zakelijke rekening opent en waarom het juist voor starters belangrijk is om zakelijk te bankieren.

Waarom een zakelijke rekening openen?

Het openen van een zakelijke rekening is geen wettelijke verplichting voor ondernemers. Toch wordt het als starter wel aangeraden om dit te doen. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat je zo zakelijke en privé-uitgaven en –inkomsten kunt scheiden. 

Op deze manier zie je direct hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. De zakelijke inkomsten en uitgaven staan netjes gerangschikt, zonder dat je eerst alle privé-uitgaven zoals boodschappen en cafébezoek moet wegstrepen.

Wanneer je naar de website van de Rabobank gaat om een zakelijke rekening te openen, krijg je twee opties: je bankiert al privé bij de Rabobank of je bent nog geen klant. 

Zakelijke rekening openen: al wel klant

Wie al een particuliere betaalrekening bij de Rabobank heeft, kan tegenwoordig ook online een zakelijke rekening openen. Let op: dit geldt voor eenmanszaken of ondernemers met een BV die 100% eigenaar (DGA) zijn.

Ondernemers die nog géén particuliere klant zijn bij Rabobank volgen het andere traject: nog geen particuliere klant

Houd je KvK-nummer bij de hand en log in bij Rabo Internetbankieren met je particuliere inloggegevens. Vul jouw KVK-nummer in en de gegevens van de Kamer van Koophandel worden automatisch opgehaald.

Controleer of deze gegevens kloppen, vult eventueel de gegevens aan en krijg vervolgens direct je nieuwe zakelijke bankrekeningnummer te zien. De aanvraag neemt niet veel tijd in beslag, het activeren van de rekening vindt meestal in de loop van de dag plaats.

Voordelen online regelen

Omdat je van de particuliere inlog gebruikt maakt en jouw gegevens dus al bekend zijn bij de bank, hoef je niet meer naar een vestiging toe om een zakelijke rekening te openen. Dit scheelt veel tijd en levert vooral gemak op. Na de aanvraag ontvang je een zakelijk rekeningnummer waarmee je direct aan de slag kunt.

Doordat je inlogt met jouw eigen Rabo Internetbankieren ben je direct in een veilige internetomgeving. Daarnaast heeft de Rabobank een koppeling met de KvK. Alle bedrijfsgegevens worden op deze manier direct doorgegeven.

Rabo Bankieren App

Sinds kort kun je via de Rabo Bankieren App een zakelijke rekening openen. Handig! Je moet dan wel met je persoonlijke gegevens inloggen, dit is wettelijk verplicht zodat de bank weet met wie ze te maken hebben. Voor het openen van de rekening zelf word je doorverwezen naar de internetpagina.

De rekening komt op de naam van je bedrijf en wordt aan je zakelijke gegevens gekoppeld. Ga naar:

 1. Zelf regelen
 2. Betaal- en spaarrekening
 3. Betaalrekening openen
 4. Een rekening voor mijn bedrijf

Je krijgt vervolgens een aantal vragen, zodat de bank weet wie ze voor zich hebben.  Denk bijvoorbeeld aan: wat doet je bedrijf? Doe je internationaal zaken? Hoeveel omzet verwacht je? Waar ben je belastingplichtig?

Soms moeten er nog een aantal checks gedaan worden naar aanleiding van je antwoorden. In dat geval wordt er alvast een rekeningnummer gereserveerd. Als alles in orde is, is de rekening binnen twee dagen actief.

Zakelijke rekening openen: nog geen klant

Omdat de bank eerst alle persoonlijke gegevens van jou moet verifiëren, is het in dit geval niet mogelijk om online een rekening aan te vragen. Maar je komt natuurlijk wel in aanmerking voor alle voordelen. 

 • Het eerste jaar geen vaste kosten voor je zakelijke rekening, bankpas en internetbankieren.
 • Korting op de transactiekosten en andere zakelijke producten.

Wil je een zakelijke rekening aanvragen en je bent nog geen klant? Vul dit inschrijfformuler in en de adviseur neemt snel contact met je op.

Kosten zakelijke rekening

Een zakelijke rekening is uiteindelijk wel iets duurder dan een privérekening. Het goede nieuws is dat je deze bedrijfskosten fiscaal kunt aftrekken. Uiteindelijk verdien je deze uitgaven dus terug. Bovendien bespaar je met een overzichtelijke administratie tijd. Je boekhouder kost geld.

En hoe beter jij het organiseert, hoe lager die kosten. Waarschijnlijk zal de boekhouder zelf eisen dat je een aparte zakelijke rekening gebruikt voor de bedrijfsadministratie.

Een zakelijke rekening draagt ook bij aan een professionele uitstraling. Je laat opdrachtgevers of klanten het geld naar jouw zakelijke rekening overmaken.

Vergeet niet geld opzij te zetten voor de periodieke btw-aangifte en de aangifte inkomstenbelasting. Als ondernemer draag je, in tegenstelling tot mensen in loondienst, namelijk geen belasting af. Je bent nu zelf verantwoordelijk voor het organiseren van je financiële situatie. 

 • Download de whitepaper Administratie opzetten en lees je hoe je jouw boekhoudproces goed organiseert. Met als bonus: 10 praktische administratietips voor starters.

Startersvoordeel

Ben jij een startende ondernemer en overweeg je om ook zakelijk te gaan bankieren? Weet dan dat je met Rabo Startersvoordeel onder meer een jaar lang zonder kosten gebruik kunt maken van de zakelijke rekening.

Ook heb je recht op korting op de transactiekosten en andere zakelijke producten. Hier heb je geen toegang toe met een privérekening. Bekijk hoe je jouw persoonlijke startersvoordeel kunt samenstellen.

Lees ook

Een overzichtelijke administratie opzetten doe je zo
Welk tarief mag jij als zzp'er rekenen?
Alles over de inkomstenbelasting voor ondernemers

Bijgewerkt op: 02-04-2019

Wat vind je van dit artikel?

x4
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Zakelijke rekening

Heb je als startende ondernemer een zakelijke rekening nodig? Hoewel het niet verplicht is, biedt een zakelijke rekening wel een aantal voordelen. Vaak zijn de kosten voor starters ook niet zo hoog.

Als jij bij de start van je bedrijf begint met zakelijk bankieren, heb je alle zakelijke inkomsten en uitgaven vanaf het allereerste begin goed op orde. Het (laten) bijwerken van de administratie wordt zo een stuk minder tijdrovend. Zo betaalt deze investering zich in veel gevallen op den duur vanzelf terug.

Voordelen

 1. houd zakelijke en privé geldstromen gescheiden
 2. een eigen zakelijke bankpas
 3. internetbankieren (o.a. inzicht in toekomstige afschrijvingen)
 4. professionele uitstraling naar je klanten
 5. (in veel gevallen) koppeling met boekhoudpakket

Zakelijke rekening openen

Wist je dat jij als starter bij de Rabobank het eerste jaar gratis bankiert? Daarnaast kun je profiteren van startersvoordeel. Lees hier alles over Startersvoordeel

Lees meer over de zakelijke rekening in deze artikelen:

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.