Zakelijke rekening: spaargeld in box 1 of box 3?

Bijgewerkt op 09 mei 2023
7 min  leestijd
30.937
Auteur: Roy Timmerman
zakelijke rekening spaargeld

Zakelijk sparen, doe je dat op je zakelijke rekening of privé? En telt dat in box 1 of box 3 bij de belasting? Lees hier meer over je opties en de fiscale gevolgen.

Als je een eenmanszaak hebt, dan zijn er vier mogelijkheden voor het stallen van je spaargeld. Voor de Belastingdienst maakt dit een groot verschil uit voor het berekenen van de te betalen inkomstenbelasting. Direct meer lezen over één van deze opties? Klik dan op één van onderstaande links:

 1. Particulier spaargeld in box 3
 2. Zakelijk spaargeld in box 1
 3. Voorwaarden spaargeld
 4. Zakelijk spaargeld: box 1 of 3?
 5. Veelgestelde vragen

1. Particulier spaargeld in box 3

De Belastingdienst hanteert drie boxen voor verschillende soorten inkomen. Het spaargeld van je particuliere rekening valt in box 3. Dit is particulier inkomen uit sparen en beleggen. Over het bedrag in deze box dat hoger is dan het 'heffingsvrije vermogen', betaal je belasting.

Heffingsvrije vermogen

Voor box 3 geldt dus een heffingsvrijstelling tot een bepaalde hoogte. Dat betekent dat iedereen in Nederland in 2023 over de eerste € 57.000 particulier spaargeld geen belasting betaalt. Als je fiscaal partners bent, kun je samen tot € 114.000 belastingvrij sparen.

Dit waren de afgelopen jaren de bedragen van het heffingsvrije vermogen: 

Jaar Heffingsvrije vermogen zonder fiscale partner Heffingsvrije vermogen met fiscale partner
2023 € 57.000 € 114.000
2022 € 50.650 € 101.300
2021 € 50.000 € 100.000

Heb je meer spaargeld dan het heffingsvrije vermogen? Dan betaal je belasting over het bedrag wat hierboven komt. Dat gebeurt op basis van een 'fictief rendement'. Dat percentage is voor iedereen hetzelfde, dus er wordt niet naar de daadwerkelijke opbrengst (bijvoorbeeld rente) gekeken.

Tot en met 2022: 'fictief rendement'

Tot en met 2022 werd het gedeelte boven het heffingsvrije vermogen belast volgens het zogeheten 'fictief rendement'. Het belastbare vermogen werd berekend op basis van drie schijven. Per schijf werd een deel niet belast (het spaardeel) en een deel wel belast (het beleggingsdeel). Vervolgens gold er een gemiddeld rendement per schijf. 

Dit waren de bedragen en percentages met betrekking tot het fictieve rendement in 2022:

Bedrag (boven heffingsvrij vermogen) Spaardeel -0,01% Beleggingsdeel 5,53% Gemiddeld rendement
Van € 0 tot € 50.651  67% 33% 1,818%
Van € 50.651 tot € 962.351 21% 79% 4,366%
Vanaf € 962.351 0%

100%

5,53%

Bóven het heffingsvrije vermogen rekende de fiscus een bepaald rendement, hier betaal je vervolgens 31% inkomstenbelasting over. In onderstaand voorbeeld (bron: Belastingdienst) leggen we het fictieve rendement uit voor een alleenstaande met €150.000 spaargeld.

 • Het heffingsvrije vermogen is € 50.650. Hierover betaal je niets. 
 • In schijf 1 wordt het rendement voor de volgende €50.650 berekent.
  • Over 67% daarvan geldt een rendement van - 0,01%. Dat is in dit geval dus 67% x €50.650 = € 33.935 en het rendement - € 3
  • Over 33% daarvan berekenen ze een rendement van 5,53%. Dat is in dit geval dus 33% x € 50.650 = € 16.715 en het rendement € 924
 • In schijf 2 wordt het rendement voor de overige € 48.700 berekent.
  • Over 21% daarvan geldt een rendement van -0,01%. Dat is in dit geval 21% x € 48.700 = € 10.227 en het rendement - € 1
  • Over 79% daarvan berekenen ze een rendement van 5,53%. Dat is in dit geval dus 79% x € 48.700 = € 38.473 en het rendement daarover is € 2.127
 • Het totale rendement is de dikgedrukte bedragen opgeteld en komt uit op € 3.047. Over dit bedrag wordt vervolgens 31% belasting gerekend. Je betaalt dus € 944 belasting.

Zoals je ziet wordt de eerste schijf minder zwaar belast (slechts 33% van het bedrag in die schijf) dan de tweede schijf (79% van het bedrag in die schijf). Startende ondernemers hebben in de meeste gevallen nog geen enorm eigen vermogen en vallen daardoor vaak in het heffingsvrije vermogen of in de eerste schijf. 


2023: Afschaffing 'fictief rendement'

Sinds dit jaar wordt er een nieuwe methode gebruikt om het inkomen in box 3 te berekenen. Omdat het invloed kan hebben op de belasting die wordt geheven over je spaargeld, raden we je aan om de informatie op deze pagina van de Belastingdienst te lezen om te onderzoeken welke manier van sparen het slimst is in jouw specifieke situatie in 2023.


2. Zakelijk spaargeld in box 1

Als je jouw spaargeld op een zakelijke rekening hebt staan, dan valt dit in box 1. Hier wordt door de Belastingdienst niet gerekend met een fictief rendement, maar met het daadwerkelijke rendement, dus de rente die je voor je spaargeld ontvangt. Het rentepercentage op spaargeld ligt momenteel bij de meeste banken erg laag, tussen de 0,01% en 0,10%.

In box 1 worden in 2022 de volgende belastingtarieven voor de inkomstenbelasting gehanteerd: 

Schijf Belastbaar inkomen Percentage
1 t/m € 69.398 37,07%
2 Vanaf € 69.398 49,50%

Als ondernemer kun je gebruik maken van verschillende aftrekposten, zoals de mkb-winstvrijstelling van 14%. Zo wordt je belastbaar inkomen lager en betaal je minder belasting.  

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Als startende ondernemer krijg je van Rabobank een steuntje in de rug. Open nu een zakelijke rekening: de eerste 6 maanden gratis.

 

Bekijk jouw voordelen

3. Voorwaarden spaargeld

Veel ondernemers vragen zich af: hoeveel mag je zakelijk sparen? Het antwoord op die vraag is niet eenduidig. Je zakelijke spaargeld moet een zakelijke functie hebben of krijgen. Met andere woorden: je moet aannemelijk kunnen maken dat het deel uitmaakt van je ondernemersvermogen en daardoor in box 1 opgegeven wordt.

De Belastingdienst stelt nog een aantal belangrijke eisen aan zakelijk sparen:

 • Je kunt niet aan het einde van het jaar € 30.000 van je privérekening naar je zakelijke rekening overmaken om belastingvoordeel te halen. Dat staat onder fiscalisten bekend als ‘boxhoppen’ en leidt tot een dubbele heffing, zowel in box 1 als in box 3. Geld van je zakelijke rekening naar je privérekening overmaken mag wel altijd.
 • Het zakelijke karakter van de rekening moet blijken aan de hand van de tenaamstelling en dus op naam van het bedrijf staan.

Voordelen zakelijk sparen

Los van het fiscale aspect is zakelijk sparen belangrijk om inzicht en overzicht in je financiën te creëren. Zeker als startende ondernemer komen er in het begin veel zaken op je af. Je moet bijvoorbeeld btw apart zetten voor de btw-aangifte en je doet als ondernemer pas achteraf belastingaangifte. Je moet daarom dus maandelijks geld voor de belasting opzij zetten. Dat gaat makkelijker en overzichtelijker met een zakelijke spaarrekening.

Het voordeel van een zakelijke spaarrekening is daarnaast dat je de privé en zakelijke geldstromen scheidt en daarmee altijd een goed overzicht hebt hoe je onderneming er financieel voor staat. 

 • In dit artikel leggen drie specialisten uit wat de voordelen van zakelijk sparen zijn.

Bij Rabobank heb je je zakelijke rekening met spaarrekening zo geopend. Je regelt dit vaak al in 5 minuten online of in de Rabo App. Ben je zzp'er? Dan is de Rabo ZZP Rekening vaak extra voordelig. Je betaalt hierbij alleen een vast bedrag per transactie (€ 0,39) en geen vaste kosten voor je zakelijke betaalrekening, betaalpas en online bankieren.

4. Zakelijk sparen: box 3 of box 1?

Waar je je spaargeld het beste kunt plaatsen is dus afhankelijk van je situatie en de hoeveelheid spaargeld. Kort samengevat is dit het belangrijkst: 

 • Particulier sparen: als je spaargeld onder de grens voor belastingvrij sparen blijft, hoef je op je privérekening geen belasting hierover te betalen. Boven de grens betaal je belasting op basis van een fictief percentage, niet op basis van je werkelijke ontvangen inkomsten (rente). 
 • Zakelijk sparen: als eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting in box 1 over de werkelijk ontvangen rente. Deze ontvangen rente tel je bij de winst op, waar je vervolgens belasting over betaalt. Met aftrekposten als de mkb-winstvrijstelling kun je de belastbare winst verlagen.

  Met medewerking van fiscalist Peter van Leeuwen van Administratiebeheer Associates uit Den Haag.

  zakelijke rekening afbeelding

  Zakelijke rekening: 6 voordelen!

  Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

  Bekijk de 6 voordelen

  5. Veelgestelde vragen

  • Uit welke onderdelen bestaat een goed bedrijfsplan?
   Door een goed marketingplan te schrijven, krijg je direct beter zicht op de kansen in de markt en (haalbaarheid van de) doelen uit je bedrijfsplan. Zo kun je jouw onderneming dus een vliegende start geven. Het marketingplan moet je eigenlijk zien als een overkoepelende strategie, die op haar beurt weer uit verschillende onderdelen bestaat om de strategie mee te onderbouwen.
  • Uit welke onderdelen bestaat een goed bedrijfsplan?
   Door een goed marketingplan te schrijven, krijg je direct beter zicht op de kansen in de markt en (haalbaarheid van de) doelen uit je bedrijfsplan. Zo kun je jouw onderneming dus een vliegende start geven. Het marketingplan moet je eigenlijk zien als een overkoepelende strategie, die op haar beurt weer uit verschillende onderdelen bestaat om de strategie mee te onderbouwen.
  • Een goed bedrijfsplan schrijven: waar vind ik een gratis voorbeeld?
   Antwoord.
  • Een goed bedrijfsplan schrijven: waar vind ik een gratis voorbeeld?
   Antwoord.

  Meer over zakelijke rekening

  Meer over zakelijke rekening
  ZZP rekening

  Breng je financiële administratie op orde voor 2023

  Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

  Sluiten