Starten zzp'er met zaak

Alles over digitaal factureren

Digitale facturen hebben officieel dezelfde status als facturen die op papier en per post worden verstuurd. Elektronisch factureren is veel voordeliger dan via de post.

Factuur versturen in PDF, excel of worddocument

De factuur kan verstuurd worden in de vorm van een pdf-, excel- of worddocument. Het is slim om je factuur in de vorm van een pdf te versturen omdat de ontvanger er dan niets meer aan kan veranderen.

In theorie zou de ontvanger de bedragen of data van een elektronisch ontvangen excel- of worddocument namelijk kunnen aanpassen. Dan kan er discussie ontstaan over de inhoud van de factuur.

Administratie

Ook voor de eigen administratie is het niet meer nodig facturen te printen en fysiek te bewaren. Een elektronisch systeem is voldoende. Papieren rekeningen kunnen worden gescand en digitaal worden opgeslagen. Dit scheelt veel papierwerk en mappen.

De enige eis die de fiscus stelt, is dat de opgeslagen factuurgegevens bij controle binnen redelijke termijn ter beschikking gesteld moeten kunnen worden aan de inspecteur.

Voorbeeld factuur

Benieuwd hoe zo'n factuur er in de praktijk uit ziet? Dit handige voorbeeld helpt je op weg. Klik op de afbeelding om de PDF te openen.

Factuur voorbeeld

Bijgewerkt op: 10-12-2019

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Boekhouding en administratie

Boekhouden en de administratie bijwerken: bij veel ondernemers en zzp'ers staat deze klus niet bovenaan het lijstje van leukste werkzaamheden. Toch is een overzichtelijke zakelijke administratie onmisbaar voor het opbouwen van een financieel gezond bedrijf. Als je als starter jouw bedrijfsadministratie wilt gaan inrichten, waar moet je dan op letten?

Bedrijfsadministratie inrichten

Bij het opzetten en inrichten van je administratie moet je onder andere aan de volgende zaken denken:

  1. Ga ik de boekhouding zelf doen of besteed ik dit uit?
  2. Heb ik een zakelijke rekening nodig?
  3. Hoe richt ik mijn administratie in?

Facturen en offertes opstellen

Lees hier hoe je een goede factuur en offerte opstelt.

Btw berekenen? Gebruik de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.