Bedrijfskosten, wat zijn dat?

Bijgewerkt op 20 september 2022
7 min  leestijd
0
Image
Soorten bedrijfskosten

Bedrijfskosten zijn al je zakelijke kosten. Hoe bereken je ze en welke zijn aftrekbaar? Lees welke kosten je allemaal mee kunt tellen en wat de fiscale regels zijn. 

In dit artikel vertellen we je alles over bedrijfskosten. Wil je meteen naar een vraag? Klik op de link hieronder!

Wat zijn bedrijfskosten?

Bedrijfskosten zijn alle noodzakelijke kosten die je maakt voor je bedrijf. De eerste zakelijke factuur heb je snel te pakken. Die krijg je namelijk direct bij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel: dat kost namelijk ongeveer €50. 

Andere typische opstartkosten voor startende zzp'ers en mkb'ers: een zakelijke rekening, een telefoon met abonnement en het ontwerp van je logo. Kosten die je privé maakt, vallen dus niet onder bedrijfskosten.

Twijfel je of de gemaakte kosten onder bedrijfskosten vallen? Bewaar je facturen en bonnen goed en stel dezelfde vraag aan je boekhouder.

Tip: Houd bedrijfskosten en privéuitgaven direct gescheiden met een zakelijke rekening.

Welke zakelijke kosten zijn aftrekbaar?

Aftrekbare kosten zijn kosten die je van de Belastingdienst bij je aangifte inkomstenbelasting van je omzet mag aftrekken. Je winst is dan lager en je betaalt dus over een lager bedrag belasting.

Bedrijfskosten volgens de Belastingdienst

De definitie van bedrijfskosten volgens de Belastingdienst: ‘Zakelijke kosten zijn de kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitoefening van uw onderneming en de kosten die rechtstreeks op uw onderneming betrekking hebben.’ 

De hoofdregel: kosten die je voor je bedrijf maakt, zijn fiscaal aftrekbaar. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat een hoge kostenpost niet altijd negatief hoeft uit te pakken.

Huur je bijvoorbeeld een bedrijfsruimte? Dan mag je deze kosten bij je jaaraangifte aftrekken van je omzet. Je winst valt dan lager uit en je hoeft minder inkomstenbelasting te betalen.

Bewijslast

Alle kosten die je zakelijk opvoert moet je kunnen bewijzen, de bewijslast ligt bij jou.

 • Zorg dus voor een overzichtelijke administratie
 • Scan alle bonnen in
 • Bewaar je administratie de voorgeschreven zeven jaar

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Controle zakelijke kosten Belastingdienst

Als ondernemer ben je volgens de Belastingdienst ‘vrij om te bepalen welke kosten je voor de onderneming maakt, en hoeveel’. De toetsing hiervan vindt achteraf plaats.

Als je een controle van de Belastingdienst krijgt, moet je alle zakelijke kosten en aftrekposten aannemelijk kunnen maken. Daarbij wil de Belastingdienst snel overzicht hebben, dus een nette administratie met alle onderliggende bonnen en facturen is een must.

Uitgaven kunnen uitleggen

Je moet uitgaven ook kunnen uitleggen als er twijfel kan zijn. Voorbeelden:

 • Een cursus moet betrekking hebben op je vakgebied, iedere andere opleiding valt onder scholingsuitgaven (die je privé kunt aftrekken).
 • Onder werkkleding valt geen maatpak, maar kleding die je alleen gebruikt in je werkomgeving, zoals een uniform of overall met bedrijfslogo.
 • De nieuwe editie van de Linda is aftrekbaar als je Linda de Mol gaat interviewen of als het blad leesvoer is voor je klanten in de wachtkamer. 

Welke soorten bedrijfskosten zijn er?

Hieronder geven we een overzicht van de verschillende soorten bedrijfskosten, bespreken we welke zakelijke kosten direct fiscaal aftrekbaar zijn en welke kosten afgeschreven moeten worden.

16 veel voorkomende bedrijfskosten

 1. Laptop
 2. Mobiele telefoon
 3. Auto
 4. Werkruimte
 5. Boekhouder
 6. Investeringen (machines, gereedschap)
 7. Werkkleding
 8. Marketing
 9. Zakelijke verzekeringen
 10. Vakliteratuur
 11. Cursussen of opleidingen
 12. Website
 13. Lunches 
 14. Zakelijke rekening
 15. Reiskosten
 16. Ar­beids­on­ge­schikt­heids­ver­ze­ke­ring voor zzp'ers 

Gebruik in je administratie duidelijke rubrieken. Als je een boekhoudprogramma gebruikt, zijn die 'kostensoorten' al benoemd. Hier zijn geen vaste regels, maar ook hier geldt: de Belastingdienst moet snel zien op grond waarvan je de kosten wil aftrekken, dus gebruik gangbare categorieën. 

Bedrijfskosten berekenen

De meeste kosten zijn direct als zakelijk aan te merken. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel, de kosten voor marketing, alle kosten rond een webshop, zakelijke verzekeringen, de huur van een bedrijfsruimte en de boekhouder die je administratie doet.

Je voert ze allemaal op in je boekhouding, waarbij je btw-bedragen apart administreert. 

Tip: Koppel je zakelijke rekening direct aan een boekhoudprogramma. Zo hou je overzicht over je bedrijfskosten.

6 Twijfelgevallen: zijn de kosten privé, zakelijk of gemengd?

Er zijn altijd grijze gebieden tussen zakelijke en privékosten. Sommige zakelijke bedrijfsmiddelen gebruik je ook privé en andersom. Soms zie jij wellicht iets als noodzakelijk voor je bedrijf, zoals representatieve kleding, maar kun je de kosten niet aftrekken.

Dit zijn de belangrijkste twijfelgevallen:

1. Telefoon en abonnement

Heb je één telefoon voor zakelijk en privé? Dan is alleen het deel dat je zakelijk gebruikt aftrekbaar. Bijvoorbeeld 60%. Je mag dit schatten. Ook hier moet je dit percentage natuurlijk wel enigszins kunnen onderbouwen.

2. Zakelijke reiskosten

De meeste ondernemers rijden zowel zakelijk als privé in hun auto. Houd dan een rittenadministratie bij, want ook zakelijke reiskosten moet je aantonen.

3. Kosten werkruimte

De aanschaf van een bureaustoel voor je werkkamer is ook privé, behalve als je een afgesloten ruimte met eigen opgang en sanitair hebt. Je kunt op de site van de Belastingdienst checken of jouw werkruimte en de inrichting daarvan in aanmerking komen als zakelijke aftrekpost.

4. Lunchen en koffie drinken: wel of niet zakelijk?

De koffie die je drinkt tijdens je werk in het koffietentje, is een privéuitgave. Heb je een zakenlunch, dan zijn de kosten wel (deels) zakelijk. Op de site van de Belastingdienst staat een overzicht met de uitzonderingen. 

5. AOV privé aftrekbaar, advies niet

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) sluit je af om zakelijke arbeidsongeschiktheid op te vangen. De bemiddelings- en advieskosten zijn niet aftrekbaar, maar de premie wel. Je trekt de kosten niet af van je omzet, maar je geeft hem bij de inkomstenbelasting op als ‘uitgave voor andere inkomensvoorzieningen’. Je boekhouder kan je hierbij adviseren. 

6. Representatiekosten

Je maakt kosten om je bedrijf op te kaart te zetten, zoals zakelijke kleding, relatiegeschenken of toegangskaartjes voor netwerkborrels. Deze kosten kun je deels aftrekken, onder bepaalde voorwaarden. Lees alle regels in het artikel over representatiekosten

Investeringen en afschrijvingen

De meeste zakelijke kosten mag je dus aftrekken, maar voor de aanschaf van duurdere materiële bedrijfsmiddelen (laptop, machines, auto) én immateriële middelen (vergunningen, goodwill) zijn er aparte regels.

De belastingdienst ziet de aankoop van een bedrijfsmiddel vanaf € 450 als investeringen en daarom mag je niet alle kosten aftrekken in het jaar van aanschaf. Je moet ze, afhankelijk van de levensduur, over een bepaald aantal jaar afschrijven.

Koop je iets in voor meer dan € 450 excl. btw? Dan moet je het afschrijven over meerdere jaren. 

Een laptop van € 1.000 euro schrijf je dus in een aantal jaar af (bijvoorbeeld 5 x € 200), een koptelefoon van € 300 trek je direct af van de winst in het boekjaar van de aanschaf.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meest gestelde vragen over bedrijfskosten

 • Welke groepen bedrijfskosten zijn er?
  Je hebt bijvoorbeeld kosten voor huisvesting, kosten voor marketing, alle kosten rond een webshop of website, reiskosten, belkosten en de kosten voor de boekhouder die je administratie doet.
 • Welke kosten vallen onder bedrijfskosten?
  Bedrijfskosten zijn alle noodzakelijke kosten die je maakt voor je bedrijf. Kosten die je privé maakt, vallen dus niet onder bedrijfskosten. In het artikel lees je alles over bedrijfskosten, plus 16 voorbeelden.
 • Welke bedrijfskosten mag je aftrekken?
  Alle kosten die je voor je bedrijf maakt, zijn fiscaal aftrekbaar. Het is belangrijk dat je alle kosten die je zakelijk opvoert, kunt bewijzen. Bewaar bonnen en facturen goed zodat je administratie op orde is. 

Lees ook
Bedrijfsmiddelen fiscaal afschrijven: zo zit dat
Hoe zit het met bedrijfskosten en btw?
Zakelijk rijden: hoe zit dat fiscaal?
Boekhouding opzetten én geld besparen
Boekhouder of accountant: wanneer relevant?

Meer over boekhouding en administratie

Meer over boekhouding en administratie
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

Sluiten