Checklist voor de btw-aangifte

Bijgewerkt op 03 oktober 2018
4 min  leestijd
3.396
Image
Btw terugvragen

De omzetbelasting of btw: als startende ondernemer of zzp'er krijg je er bijna altijd te maken. Je kunt het natuurlijk uitbesteden, maar veel ondernemers doen het gewoon zelf. In dit artikel lees je alles over wat de btw is en hoe je aangifte doet.

Voor wie geldt de btw en wanneer moet je de aangifte doen?

Bij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel ontvang je als startende ondernemer van de Belastingdienst een btw-nummer; het bewijs dat je ondernemer en btw-plichtig bent. Dit nummer vermeld je op jouw facturen. Over de bedragen die je factureert, reken je bij jouw klanten btw. Let erop dat de factuur wel aan de juiste eisen voldoet.

De ontvangen btw moet ook weer worden afdragen aan de Belastingdienst. De meeste ondernemers doen ieder kwartaal btw-aangifte. Wanneer de verschuldigde btw minder dan €1883 per jaar is, mag je een keer per jaar aangifte doen. Is de verschuldigde btw meer dan €15.000? Dan moet je iedere maand de btw afdragen.

Je doet je aangifte op een speciale pagina voor ondernemers op de website van de Belastingdienst. Let erop dat je de btw tijdig betaalt. De btw-aangifte moet binnen een maand na afloop van het tijdvak zijn betaald.

Let opAls je het bedrag op de laatste dag overmaakt, staat het pas de volgende dag op de rekening van de belastingdienst en dat is te laat. De eerste keer krijg je een waarschuwing, de volgende keer een boete.

Waarover en hoe bereken je btw?

Btw wordt berekend over het totaalbedrag aan goederen en diensten en over bijkomende kosten als reis-, telefoon- of koerierskosten. Het standaard btw-tarief bedraagt 21% en geldt voor bijna alle goederen en diensten.

Er zijn een aantal diensten of goederen die onder een lager btw-tarief vallen. De belastingdienst heeft een overzicht voor diensten met een laag btw-tarief (6%, 9% vanaf 2019) en diensten met 0% btw. Ook zijn sommige goederen en diensten vrijgesteld van BTW.

Lees alles over de verhoging van het lage btw-tarief

Btw-calculator

Natuurlijk kun je zelf met de rekenmachine aan de slag, maar met onze btw-calculator gaat het een stuk sneller. Zo bereken je altijd de juiste verkoopprijs en voorzie je je offertes en facturen van kloppende bedragen. In de btw-calculator kun je vast rekenen met het verhoogde lage tarief van 9%.  

Open de btw-calculator

Btw aftrekken

Hulp nodig bij je ondernemingsplan?

Deze gratis voorbeelden van de Rabobank helpen jou met het maken van een goede start.

Download gratis voorbeeld

De ontvangen btw moet dus afdragen worden aan de Belastingdienst, maar je mag tegelijkertijd de btw die je zelf hebt betaald voor investeringen of inkoop van goederen als voorbelasting van de btw aftrekken.

In de administratie houd je bij hoeveel btw je leveranciers jou in rekening hebben gebracht en dat trek je af van het af te dragen bedrag. Niet van alle zakelijke uitgaven mag btw worden afgetrokken, ook hiervan heeft de belastingdienst een overzicht opgesteld.

Wanneer je goederen of diensten koopt die je zowel zakelijk als privé gebruikt, zijn er drie mogelijkheden wat betreft de btw:

  • Je trekt helemaal geen btw af
  • Je trekt alleen het deel van de btw af dat je zakelijk gebruikt
  • Of je trekt alles af en betaalt aan het einde van het jaar de btw voor het privégebruik terug. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een computer die je voor je bedrijf koopt, waarna je de oude computer privé gaat gebruiken. Of een nieuwe telefoon die je voor de helft zakelijk en de helft privé gebruikt.

Btw-vermindering of ontheffing

Ondernemers met een klein bedrijf die weinig met btw-belaste producten of diensten in aanraking komen, kunnen in aanmerking komen voor de kleine ondernemingsregeling (KOR).

Betaal je jaarlijks minder dan €1883 aan btw? Dan hoef je ook minder omzetbelasting te betalen. Je dient hiervoor wel aan drie voorwaarden te voldoen:

  • Je bent een natuurlijk persoon (dus geen rechtspersoon als een een bv of stichting)
  • Je voldoet aan alle administratieve verplichtingen voor de btw
  • Je betaalt jaarlijks na aftrek van voorbelasting minder dan €1883 aan btw

Wanneer je jaarlijks minder dan €1345 aan btw hoeft te betalen, kom je zelfs in aanmerking voor vrijstelling van de btw. Je kunt een ontheffing van administratieve verplichtingen aanvragen. Je hoeft dan geen btw-aangifte meer te doen, maar je mag dan ook geen btw meer factureren.

Wanneer je dit laatste op verzoek van een klant toch eenmalig doet, vervalt de ontheffing. Een van de voordelen is dat je alleen je inkoopfacturen hoeft te bewaren. Een nadeel is dat je het verschil in btw niet meer terug kunt krijgen. Bijvoorbeeld wanneer je door een grote investering meer btw kon aftrekken dan dat je over je omzet moest betalen.

Administratie

Wanneer je niet al teveel facturen ontvangt en verstuurt is de btw-aangifte een relatief gemakkelijke klus. Een goed geordende administratie is daarbij wel essentieel. Niet alleen bent je verplicht een overzichtelijke administratie bij te houden, je dient de administratie ook zeven jaar te bewaren.

Daarnaast levert een goed bijgehouden administratie je een hoop gemakken op. Je hoeft dan niet aan het einde van ieder kwartaal alle bonnetjes bij elkaar te zoeken en je hoeft niet op het laatste moment alle btw uit te rekenen, met wellicht een boete tot gevolg wegens te late betaling. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over boekhouding en administratie

Meer over boekhouding en administratie