marieke

Ondernemer leunt teveel op boekhouder

Kleine bedrijven zijn veel te afhankelijk van hun boekhouder waar het gaat om financiële en fiscale zaken. Gevolg is dat ze vaak achteraf boos zijn omdat ze vinden dat de boekhouder er te weinig uitgehaald heeft of ergens niet voor gewaarschuwd heeft. Maar ze zouden beter kunnen zorgen dat ze zelf de nodigae basiskennis in huis hebben, zo betoogt strategisch MKB-adviseur Annegien Blokpoel van adviesbureau Perspexo in De Telegraaf.

Blokpoel vindt het de hoogste tijd dat ondernemers hierin hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Onderzoek van Perspexo onder bedrijven met maximaal tien werknemers liet opnieuw zien dat veel kleine ondernemers weinig begrijpen van boekhouden.

Kennis
Blokpoel zegt daarover in De Telegraaf: "Op een serie vragen naar hun kennis van hun financiële aangelegenheden scoorden de ruim 250 ondervraagden gemiddeld een 5.2. Een flink aantal van hen heeft het daardoor veel te laat door wat hun bedrijf overkomt zodra het even tegenzit."

Diploma's
Volgens Blokpoel is het afschaffen van de vestigingsvergunning en het oude middenstandsdiploma een belangrijke oorzaak voor de ontbrekende kennis bij ondenemers. Voor de meeste sectoren gelden al vele jaren geen verplichte diploma's meer. Gevolg is dus dat de boekhouder de ondernemer aanstuurt in plaats van andersom.

Klankbord
Ondernemers zouden volgens de MKB-adviseur in ieder geval zelf iedere maand de ontwikkeling van de cijfers en de percentages moeten bestuderen. "En als je boekhouder niet mee kan denken, zoek er dan een bedrijfseconomisch iemand bij die hierin klankbord kan zijn. Zo krijg je meer greep op je bedrijfseconomische ontwikkelingen", aldus Blokpoel in de krant van wakker Nederland.

Gepubliceerd op:
28-02-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x0

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Boekhouding en administratie

Boekhouden en de administratie bijwerken: bij veel ondernemers en zzp'ers staat deze klus niet bovenaan het lijstje van leukste werkzaamheden. Toch is een overzichtelijke administratie onmisbaar voor het opbouwen van een financieel gezond bedrijf. Als je als starter jouw bedrijfsadministratie wilt gaan inrichten, moet je onder andere aan de volgende zaken denken:

  1. Ga ik de boekhouding zelf doen of besteed ik dit uit?
  2. Heb ik een zakelijke rekening nodig?
  3. Hoe richt ik mijn administratie in?

Lees hier hoe je een goede factuur en offerte opstelt.

Btw berekenen? Gebruik de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.