Accountant of boekhouder

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Wil je geen aftrekpost missen en een nette aangifte doen? Of heb je advies nodig over investeringen, een lening of personeelskosten? Dan schakel je een financieel expert in. Lees wanneer je beter een boekhouder of accountant kunt inschakelen (en wat je zelf kunt doen). 

De basis van je administratie kun je prima zelf doen, zeker als zzp'er. Toch is het bijna altijd nuttig om ook een financieel expert in te schakelen, zeker voor de jaaraangifte inkomstenbelasting. Je hoeft dan niet steeds de (wisselende) fiscale regels uit te zoeken over , aftrekposten, de zelfstandigen- en startersaftrek, MKB-winstvrijstelling, correcties op je btw-aangifte, afschrijvingen en de bijtelling van de bedrijfsauto.

Er zijn veel financieel experts, waarbij soms verwarring ontstaat over wat het verschil is tussen een boekhouder en een accountant.

1. Boekhouder is een vrij beroep, accountant niet 

De boekhouder
De titel 'boekhouder' is niet beschermd en je hoeft dus geen officiële opleiding te volgen om jezelf zo te noemen. Vraag dus goed door naar de achtergrond van een financieel expert en lees de leveringsvoorwaarden. Zo ben je zelf eindverantwoordelijk voor de aangifte. 

Veel ondernemers vragen in hun netwerk wie een goede boekhouder is. Zoek door tot je aantoonbaar bewijs hebt van de kennis en kunde van mensen. Bleken de cijfers te kloppen bij een controle van de Belastingdienst en/of hoe handelde de expert bij een probleem? 

De accountant
Accountant is een beschermde titel.  Er zijn twee soorten accountants: de AA en de RA.De titel AA (accountant-administratieconsulent) krijg je wanneer je een HBO-opleiding accountancy hebt afgerond, waarna je aanvullend nog een praktijk- en theorieopleiding voor AA succesvol moet doorlopen.

De titel RA (registeraccountant) verkrijg je wanneer je de universiteitsopleiding accountancy hebt afgerond, waarna je ook hier nog een aantal jaar een aanvullende praktijk- en theorieopleiding voor RA moet volgen.

Een accountant moet cursussen volgen om zijn of haar kennis up-to-date te houden. 

2. Boekhouder voor kleinere bedrijven, accountant geen grens

Boekhouders en accountants houden zich beiden bezig met het onderhouden van de administratie voor ondernemers. Boekhouders richten zich vooral op ZZP'ers of kleine ondernemingen, accountants bedienen ook de grotere bedrijven. 

Voor sommige bedrijven is het verplicht om met een accountant in zee te gaan. Je bent controleplichtig als je bedrijf voldoet aan twee van de drie volgende zaken:

  1. een netto omzet van 12 miljoen euro
  2. een balanstotaal van 6 miljoen
  3. 50 werknemers

Voor complexe fiscale vraagstukken als bedrijfsovernames of verkoop, dien je ook een accountant in te schakelen. Een accountant is in tegenstelling tot een boekhouder ook bevoegd een accountantsverklaring op te stellen.   

3. Boekhouder is niet aansprakelijk, accountant wel 

De boekhouder
Een boekhouder hoeft geen aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Wanneer hij een wanprestatie levert en geen verzekering heeft, kan zijn dat je de kosten niet of alleen met juridische bijstand kan verhalen.  Vraag ook altijd of de boekhouder een aansprakelijkheidsverzekering heeft en lees de leveringsvoorwaarden. Hierin staat omschreven welke verantwoordelijkheden je zelf hebt en welke de boekhouder op zich neemt.

De accountant
Een accountant is verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Als de accountant een fout maakt in de belastingaangifte of een fout maakt bij het controleren van de boeken, kun jij de schade verhalen op zijn verzekering.

4. Een boekhouder is goedkoper dan een accountant (meestal) 

Omdat iedere boekhouder of accountant zijn eigen uurtarief kan bepalen, is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wat de kosten zijn. Een indicatie van de uurtarieven van een boekhouder is tussen de 40 en 70 euro.

Het tarief van een accountant kan vanwege zijn verplichte opleiding, grotere bevoegdheden en uitgebreidere en complexere werkzaamheden een stuk hoger liggen. Denk aan een uurtarief tussen de 80 en 150 euro. 

Deze bedragen zijn dus indicaties en deels gebaseerd op verschillende bronnen en eigen ervaringen. Vergelijken loont. 

De overeenkomst: boekhouder en accountant moeten zichzelf terugverdienen.

In het algemeen kun je zeggen: een boekhouder schakel je in als je een kleine onderneming hebt, waarbij alleen de algemene fiscale regels van toepassing zijn. Een accountant is voor grotere bedrijven en complexere materie. 

Er is ook een belangrijke overeenkomst: een goede financieel expert kent al deze regels en je kunt ervan op aan dat de aangifte goed is ingevuld, zodat je later geen naheffingen of boetes van de fiscus krijgt. Hij of zij verdient zichzelf terug met goed advies en een slimme aangifte. 

Bijgewerkt op: 22-08-2017

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Boekhouding en administratie

Boekhouden en de administratie bijwerken: bij veel ondernemers en zzp'ers staat deze klus niet bovenaan het lijstje van leukste werkzaamheden. Toch is een overzichtelijke zakelijke administratie onmisbaar voor het opbouwen van een financieel gezond bedrijf. Als je als starter jouw bedrijfsadministratie wilt gaan inrichten, waar moet je dan op letten?

Bedrijfsadministratie inrichten

Bij het opzetten en inrichten van je administratie moet je onder andere aan de volgende zaken denken:

  1. Ga ik de boekhouding zelf doen of besteed ik dit uit?
  2. Heb ik een zakelijke rekening nodig?
  3. Hoe richt ik mijn administratie in?

Facturen en offertes opstellen

Lees hier hoe je een goede factuur en offerte opstelt.

Btw berekenen? Gebruik de btw-calculator

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.