Zo bereken je de omzet, winst en cashflow

Bijgewerkt op 03 november 2022
8 min  leestijd
0
Image
Omzet cashflow berekenen

Omzet is nog geen winst en bruto bedragen zijn niet hetzelfde als de netto opbrengsten. Maar, geen nood! Lees hier hoe je de juiste berekeningen maakt voor in je zakelijke administratie.

Benieuwd naar een specifieke berekening? Ga direct naar:

 1. Bereken je omzet
 2. Bereken je winst
 3. Bereken je cashflow
 4. Het verschil tussen bruto en netto

Hoe bereken ik mijn omzet?

Het moment dat je je allereerste omzet boekt is natuurlijk fantastisch. Eindelijk werpt je harde werk z'n vruchten af. Hier lees je hoe je de juiste berekeningen maakt met de formule van je omzet voor je zakelijke administratie: je omzet over een bepaalde periode is de som van alles wat je aan opbrengsten hebt binnengehaald.

Bij het verkopen van producten is de omzet de afzet (het aantal stuks dat je verkoopt) vermenigvuldigd met de verkoopprijs. 

Formule omzet berekenen

De formule van je omzet is eenvoudig: het is je prijs per stuk * de afzet. Dat geldt ook voor uren: een zzp'er verkoopt bijvoorbeeld 120 uur per maand voor € 65 per uur. Dan is zijn omzet: 65 * 120 = € 7.800. Dit is exclusief belasting toegevoegde waarde (kortweg de btw of omzetbelasting).

Dit is de belasting die wordt gerekend bij het aanbieden van diensten of goederen en wordt betaald door de eindgebruiker (in de meeste gevallen dus de consument). Over je omzet bereken je de btw. Daarvoor zijn verschillende tarieven ingesteld. 

Verschillende btw-tarieven

De btw valt dus niet onder je omzet. Die btw bereken je namelijk nog over de omzet. Het is tenslotte de omzetbelasting. Er zijn drie verschillende tarieven:

 • Het vrijgestelde tarief: 0%
 • Het verlaagde tarief: 9%
 • Het standaard tarief: 21%

Vrijgesteld btw-tarief

Het vrijgestelde tarief geldt voor zaken die de overheid belangrijk vindt, zoals activiteiten van schrijvers, journalisten, de kinderopvang, lezingen, onderwijs, uitvaartondernemers of gezondheidszorg.

Verder geldt er een btw-vrijstelling voor zaken als beleggingsgoud, kansspelen, kantines en radio en televisie. Op de website van de Belastingdienst staat de volledige lijst met vrijgestelde goederen. 

Laag btw-tarief

Het lage btw-tarief van 9% is ingesteld voor:

 • Voedingsmiddelen
 • Water
 • Agrarische goederen
 • Geneesmiddelen en hulpmiddelen
 • Kunst, verzamelvoorwerpen en antiek
 • Boeken en periodieken

Standaard btw-tarief

Het reguliere btw-tarief van 21% geldt voor alle goederen en diensten buiten deze uitzonderingen. 

Handig: gebruik de btw-calculator

Wil je als zzp'er zien wat je over een bepaalde periode aan omzet hebt gehaald? Tel dan de bedragen op je facturen bij elkaar op. De btw hoort daar zoals gezegd niet bij. Met de btw-calculator bereken je heel eenvoudig de omzet exclusief btw per klant. 

Hoe bereken ik mijn winst?

De omzet is niet hetzelfde als de winst. Je hebt namelijk nog kosten gemaakt. Om de winst over een bepaalde periode te berekenen, moet je de kosten van de omzet aftrekken. Dan houd je over wat je onderaan de streep te besteden hebt.

Brutowinst, bedrijfsresultaat en nettowinst

Wil je de winst berekenen? Maak dan duidelijk onderscheid tussen je brutowinst, het bedrijfsresultaat uit gewone bedrijfsvoering en de nettowinst.

 1. De brutowinst houdt alleen rekening met de directe kosten die je maakt voor een opdracht. Moet je voor een bepaalde opdracht eerst voor € 27 aan kosten maken en krijg je er € 350 voor, dan heb je € 323 brutowinst gemaakt. 
 2. Het bedrijfsresultaat uit je gewone bedrijfsvoering houdt ook rekening met indirecte kosten. Dit zijn kosten die niet te maken met je productieproces, ze worden vaak overhead genoemd. Deze overheadkosten heb je altijd, en worden niet direct hoger of lager met meer of minder opdrachten. Het zijn je vaste lasten. 
 3. De nettowinst houdt daarnaast nog rekening met belastingen, rente en dividend voor preferente aandelen. Die worden dus ook nog afgetrokken van het binnengekomen geld, en onder de streep staat daar dan je nettowinst. 

Kortom, de nettowinst is wat je helemaal onderaan de streep overhoudt.

Rekenvoorbeeld: omzet naar winst berekenen

De berekening van omzet naar winst lijkt eenvoudig, maar gaat nog wel eens mis. Dit fictieve rekenvoorbeeld laat zien hoe je de winst berekent.

Laura is ondernemer in de bouw, haar bedrijf bedekt rieten daken en ze heeft drie mensen in dienst. Het dekken van één dak kost ongeveer een maand. Ze huurt een kantoor met een ruimte voor opslag.

 • Laura heeft ongeveer € 35.000 uitgegeven aan materiaal, gereedschap en personeelskosten (directe kosten)
 • Laura rekent een prijs van € 50.000 inclusief btw aan de klant
 • De omzet is de prijs die de klant betaalt, exclusief btw (21%).
  Omzet = € 50.000 / 121 * 100 = € 41.322
 • De brutowinst is de omzet min de directe kosten die Laura voor deze klus heeft gemaakt.
  Brutowinst = € 41.322 - € 35.000 = € 6.322
 • Het bedrijfsresultaat uit gewone bedrijfsvoering is de brutowinst min de indirecte kosten (huur pand, administratiekosten, afschrijvingen etc.).
  Bedrijfsresultaat uit gewone bedrijfsvoering = € 6.322 - € 1.200 = € 5.122
 • De nettowinst is het bedrijfsresultaat uit gewone bedrijfsvoering min belastingen, rente en dividend voor preferente aandelen.
  Nettowinst = € 5.122 - € 500 = € 4.622.

Tip! De winstmarge berekenen wordt nog makkelijker door gebruik te maken van onze handige marge calculator.

Cashflow

Een andere term die regelmatig wordt gebruikt als het over ondernemen gaat, is cashflow. Dit wordt ook wel kasstroom genoemd. Cashflow is het verschil in geld dat je ontvangt en het geld dat je uitgeeft in een bepaalde periode.

Je berekent de cashflow door uitgaande geldstromen af te trekken van de inkomende geldstromen.

whitepaper administratie cover

Administratie opzetten?

Speciaal voor starters: de basis in 5 minuten. Een overzicht van wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met je boekhouding, inclusief tips.

Download gratis PDF

Cashflow, een praktijkvoorbeeld

De cashflow lijkt op het eerste gezicht gelijk te zijn aan de winst. Dat is het niet! Bij cashflow gaat het om geld dat écht op je zakelijke rekening binnenkomt en je bedrijf uitgaat. Een voorbeeld: 

 • Een zelfstandige vormgever doet een opdracht voor een magazine en stuurt een factuur. Het geld rekent hij mee bij de omzet en winst. Maar het bedrag staat nog niet op zijn rekening.

Als je praat over cashflow, dan mag je dit bedrag dus nog niet meerekenen. Dit geldt ook voor afschrijvingen, die kosten geef je niet op dat moment uit. Daarom horen ze niet bij de uitgaande geldstroom in de cashflow.

Belang cashflow

Je cashflow is een belangrijke graadmeter voor je bedrijf.  Als ondernemer wil je graag geld in het laatje hebben. Je kunt op papier nog zo winstgevend zijn, als je geen geld meer in kas hebt om je rekeningen te betalen is het evengoed alle hens aan dek.

Zo zijn er veel voorbeelden van bedrijven die winstgevend waren en toch failliet gingen, omdat opdrachtgevers de facturen niet betaalden bijvoorbeeld. 

Cashflowprognose

Je kunt je toekomstige cashflow berekenen in een liquiditeitsbegroting. Door goed te letten op de liquiditeit van je onderneming, weet je precies hoeveel geld je op een gegeven moment zult hebben. Dat is handig, om bijvoorbeeld investeringen te plannen of te zien wanneer je een financieel tekort hebt. 

Wat is het verschil tussen bruto en netto?

Veel mensen worstelen nog steeds met het verschil tussen bruto of netto. Toch is het in de meeste gevallen een simpel rekensommetje: netto is bruto min belastingen. De formule voor de omzet die je krijgt na belastingen (netto omzet) is hetzelfde opgebouwd: bruto omzet min belastingen is de netto omzet. 

Als je in loondienst bent, ken je bruto en netto vooral van je loonstrookje. Het nettoloon is het bedrag dat op je rekening komt. Als je van het brutoloon de verzekeringspremies en de inkomstenbelasting aftrekt, krijg je het nettoloon.

Bruto en netto voor ondernemers

Bij ondernemers werkt het iets anders. Wanneer je het als ondernemer hebt over bruto of netto, gaat het meestal over de prijs van een product met de omzetbelasting (btw). De brutoprijs is inclusief btw, de nettoprijs is exclusief btw.

Als het in te kopen product/dienst volledig voor je bedrijf is, mag je de btw weer aftrekken bij de btw-aangifte.

Rekenvoorbeeld van bruto naar netto

Laten we een voorbeeld geven. Stefan is ondernemer en wil een nieuwe tablet kopen. Hij wil deze tablet volledig voor zijn eigen bedrijf gebruiken.

 • De tablet ligt in de winkel voor € 250 inclusief btw (21%).
  De brutoprijs is dus € 250
 • De btw is 21%: € 43,39. Dit bedrag mag hij aftrekken bij zijn aangifte omzetbelasting.
 • De nettoprijs is dus € 250 - € 43,39 = € 206,61

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Veelgestelde vragen over omzet, brutowinst, nettowinst en cashflow

 • Hoe bereken je de omzet? De formule voor omzet is bij producten: afzet x verkoopprijs exclusief btw. De omzetformule voor diensten is min of meer hetzelfde: daar tel je de factuurbedragen bij elkaar op, zonder btw. Bekijk het voorbeeld op de website.
 • Hoe bereken je de brutowinst? De formule voor brutowinst is: omzet - inkoopwaarde of directe kosten. Om tot de nettowinst te komen, trek je daar nog de andere kosten en belastingen vanaf. Bekijk het rekenvoorbeeld
 • Hoe bereken je de nettowinst? De formule voor nettowinst is: brutowinst - alle indirecte kosten van het bedrijf en belastingen. Een andere berekening is: de omzet - alle kosten, dus directe en indirecte kosten en belastingen. Bekijk het rekenvoorbeeld
 • Hoe bereken je de cashflow? Cashflow is het geld dat echt op je rekening binnenkomt en van je rekening af gaat. Omzet valt pas onder cashflow als de factuur door je klant is betaald. Lees hoe je het berekent in een praktijkvoorbeeld
 • Wat is werkkapitaal? Werkkapitaal is het geldbedrag dat je nodig hebt om je bedrijf draaiende te houden. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van je medewerkers, inkopen van voorraden en betalen van de huur van je bedrijfspand. Kort gezegd: werkkapitaal is het verschil tussen vlottende activa en vlottende passiva. 
 •  

Meer over boekhouding en administratie

Meer over boekhouding en administratie
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

Sluiten