7 opvallende crowdfunding-campagnes die veel geld ophaalden

Bijgewerkt op 03 april 2020
6 min  leestijd
0
Image
7 opvallende crowdfunding-campagnes die veel geld ophaalden

Crowdfunding wordt vaak toegepast om de start van een bedrijf of project te financieren, maar niet elke campagne is even serieus bedoeld. Soms vind je ook ​oproepen om - bijvoorbeeld - een naar bacon ruikende zeep te ontwikkelen. Deze lijst bestaat uit 7 voorbeelden van opvallende of ronduit gekke Kickstarter-campagnes die ondanks alles veel geld wisten op te halen.

1. Zwembad van de toekomst

Naam: +POOL
Initiatiefnemer: Archie Lee Coates
Wat: Manhattan wordt omringd door water, maar een duik nemen in de vervuilde Hudson is allesbehalve gezond. Hierin wil de bedenker van het project +POOL verandering brengen. Samen met zijn team werkt Archie Lee Coates aan de bouw van een drijvend en zelffilterend zwembad, zodat New Yorkers in de nabije toekomst op verantwoorde wijze in de rivier kunnen badderen. Donateurs ontvangen een tegel met hun naam erop en mogen straks als een van de eersten een duik nemen in dit innovatieve zwembad. Tot nu toe hebben ruim 1.390 mensen een donatie gedaan.
Opgehaald bedrag: 322.040 euro.

2. Koken met zwaarden

Naam: Combat Kitchenware
Initiatiefnemer: James Brown
Wat: Alles is geoorloofd in oorlog en de liefde. En in de keuken, moet de initiatiefnemer van Combat Kitchenware gedacht hebben. In 2012 haalde James Brown met een crowdfundingcampagne geld op voor de productie van 'The Fighting Mans Frying Pan'. Het standaard handvat kon vervolgens worden vervangen door - jawel - een zwaard.
Opgehaald bedrag: 41.088 euro.

3. Wolkenboodschap

Naam: Kurt Braunohlers Cloud Project
Initiatiefnemer: Kurt Braunohler 
Wat: Deze crowdfundingcampagne is een oudje, maar is zo geestig dat hij toch niet in deze lijst mag ontbreken. De Amerikaanse komiek Kurt Braunohlers haalde in 2013 genoeg geld op om een piloot in te huren om een grappig boodschap in de lucht te schrijven. Zijn voornaamste doel? Even een glimlach op het gezicht toveren bij de inwoners van Los Angeles. Donateurs mochten hun voorkeur uitspreken over de tekst die in de lucht te zien zou zijn. How do I land? won overtuigend.
Opgehaald bedrag: bijna 3.553 euro.

4. Spekjeszeep

Naam: Meat Soap
Initiatiefnemer: Alli Dryer 
Wat: Het beste van twee werelden, zo omschrijft bedenker Alli Dryer het idee om zeep te maken van het vet dat overblijft na het bakken van vlees. Op deze manier willen de makers van Meat Soap consumenten bewuster maken van de dierlijke ingrediënten die ook door grote fabrikanten worden gebruikt bij de productie van stukken zeep. En dat je handen na het wassen nog urenlang naar gebakken spekjes ruiken, zou voor de liefhebbers alleen maar een extra bonus zijn.
Opgehaald bedrag: 1.692 euro.

5. Aroma Klok

Naam: SensorWake
Initiatiefnemer: Guillaume Rolland
Wat: Het is weer eens wat anders dan een wekkerradio of smartphone. Met de SensorWake (een soort aromatische klok), word je niet langer bruut gewekt door een hard doordringend geluid, maar zul je op basis van jouw favoriete geuren geleidelijk en relaxed ontwaken. Denk aan een vers gezet kopje koffie. Of de geur van gemaaid gras. Het project van de Franse tiener Guillaume Rolland won in 2014 een prijs op de Google Science Fair
Opgehaald bedrag: bijna 171.000 euro.

6. Struisvogeldutje

Naam: Ostrich Pillow
Initiatiefnemer(s): Studio Banana Things
Wat: Met de Ostrich Pillow heb je altijd en overal een draagbaar en comfortabel kussen bij de hand hebt om een dutje te doen. Het ontwerp is op zijn minst opvallend te noemen, want je kunt min of meer letterlijk je 'kop in het zand steken'. Het ziet er best comfortabel uit, maar wij vragen ons toch af of mensen in je omgeving niet heel raar opkijken als jij jouw struisvogelkussen opzet in een drukke trein, koffiebar of op kantoor. Desalniettemin was deze eerste campagne in 2012 zo'n succes dat er meer ontwerpen volgden. 
Opgehaald bedrag: 173.217 euro.

7. Bakken in de zon

Naam: GoSun Stove
Initiatiefnemer(s): Patrick Sherwin
Wat: Ook geschikt voor het grillige Nederlandse weer: de GoSun Stove werkt namelijk op zonne-energie en kan dus ook ’s avonds of op een bewolkte dag worden gebruikt. Zo kun je jouw eten op een duurzame wijze bereiden door voedsel te koken, stomen, bakken, frituren en natuurlijk grillen, simpelweg door het apparaat buiten te zetten.  De grootste droom van GoSun-oprichter Patrick is dat we in de toekomst alleen nog duurzame energievoorzieningen gebruiken en fossiele brandstoffen definitief tot het verleden zullen horen.
Opgehaald bedrag: 500.173 euro.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Meer over crowdfunding

Meer over crowdfunding
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

Sluiten