6 manieren om aan startkapitaal te komen

Bijgewerkt op 17 maart 2023
8 min  leestijd
88.370
Auteur: Marieke Leijnen
startkapitaal

Op zoek naar financiering voor de start van je bedrijf? Deze zes methodes kun je als starter gebruiken om aan startkapitaal te komen.

Een eigen bedrijf beginnen zonder geld uit eigen zak? Dat is zeker mogelijk. Er zijn verschillende manieren om startkapitaal op te halen. In dit artikel bespreken we allereerst wat startkapitaal precies is, en wat je ermee kunt. Daarna zetten we zes financieringsvormen voor je op een rijtje.

De zes manieren die we in dit artikel bespreken:

  1. Startkapitaal ophalen bij een bank
  2. Crowdfunding
  3. Informal investors
  4. Familie en andere bekenden
  5. Overheidssubsidies
  6. Gestapelde financiering

Wat is startkapitaal eigenlijk?

Het woord zegt het eigenlijk al: startkapitaal is geld waarmee je je bedrijf start. Je financiert hiermee de eerste kosten die bij het starten van een eigen onderneming komen kijken. Welke kosten dat zijn, hangt af van het type onderneming dat je hebt.

Als je een onderneming wilt beginnen als zelfstandig tekstschrijver, heb je waarschijnlijk niet meer nodig dan een laptop. Je hebt dan dus niet zoveel startkapitaal nodig. Andere bedrijven hebben juist relatief veel startkapitaal nodig om investeringen bij de start te bekostigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geld voor:

Startkapitaal eenmanszaak

Je kunt je voorstellen dat veel ondernemers voor hun start op zoek gaan naar startkapitaal. Als eenmanszaak met een webshop kun je dit geld bijvoorbeeld inzetten voor de inkoop van een voorraad, of denk aan de aanschaf van een machine of gereedschap.

Je zou je startkapitaal als eenmanszaak zelfs kunnen gebruiken om personeel mee in dienst te nemen. Een zelfstandige met een eenmanszaak kan namelijk gewoon medewerkers hebben.

Startkapitaal zzp

Ga je starten als zzp'er, dan kan het zijn dat je startkapitaal nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een zzp'er in de bouw die gereedschap en machines nodig heeft om van start te kunnen gaan, of aan een schoonheidsspecialiste die een eigen praktijk moet inrichten. De totale kosten van dit soort investeringen kunnen flink oplopen en dan kun je op zoek gaan naar startkapitaal deze initiële kosten te bekostigen. 

Startkapitaal bv

Start je je bedrijf in de rechtsvorm van een bv en heb je startkapitaal nodig? Tegenwoordig is het bij oprichting van een bv niet meer verplicht om als oprichter zelf startkapitaal te storten in je bv. Wel wordt het vaak aangeraden om wel wat eigen kapitaal te hebben om te kunnen investeren. Je kunt echter dus zeker extern kapitaal ophalen om als startkapitaal te gebruiken.

Specifiek aan een bv is, dat je als bestuurder beperkt privé-aansprakelijk bent. Dit verlaagt het persoonlijke risico dat je neemt bij het aangaan van bijvoorbeeld een lening voor je bv.

1. Startkapitaal ophalen bij een bank

De bank is voor veel starters nog steeds het eerste waar ze bij een financieringsaanvraag aan denken. Heb je een goed idee en voldoende aandacht besteedt aan de voorbereiding? Dan kom je bij de bank in aanmerking voor startkapitaal. Zo ging dat ook bij Niels Verburgt en Esther van Roon van Bistro Lokaal in Woerden. Zij zijn in 2018 gestart met hulp van Rabobank.

“We hebben een ondernemingsplan geschreven, zijn naar de Rabobank gegaan en hebben daar een lening afgesloten. Ze dachten met ons mee, gaven goede adviezen, dat hielp enorm bij de start”, vertelt Niels.

Lees hier meer over het startersverhaal van Bistro Lokaal.

Ondernemingsplan

Om de bank te overtuigen van je plannen, is een concreet onderbouwd ondernemingsplan (ook wel bedrijfsplan of businessplan genoemd) echt onmisbaar. In een ondernemingsplan breng je onder meer de kansen, concurrentie en potentiële klanten van je bedrijf in kaart.

Financieringsregelingen bank

Bij Rabobank kun je als starter in aanmerking komen voor de volgende financieringsregelingen:

  • Zakelijke lening: deze rekening is bedoeld voor bijvoorbeeld investeringen in panden en overnames. Je kunt deze rekening online aanvragen voor een vaste looptijd. 
  • Rekening courant krediet: deze rekening is bedoeld voor kortlopende financieringsbehoeften. Je kunt hiermee dus 'rood staan' om een tijdelijk tekort aan financiële middelen te overbruggen.
  • Financial lease: een lening voor een bedrijfsmiddel waarbij het middel zelf onderpand is.

2. Crowdfunding

Crowdfunding is de financieringsvorm die letterlijk kan worden vertaald naar 'funding (investering) door de crowd (massa)'. Het financieren vindt meestal plaats zonder tussenpersonen. Via online platforms zoals Crowdaboutnow en Kickstarter heb je als ondernemers direct contact met je potentiële investeerders (de crowd).

Wist je dat ook de bank een rol kan spelen in jouw crowdfunding-campagne? Hier lees je meer over crowdfunding.

Individuen stellen geld beschikbaar aan iemand die een bepaald geldbedrag nodig heeft voor het financieren van zijn onderneming of een specifiek innovatief project.

Dat kan een nieuwe koffiebar zijn, maar ook het ontwikkelen van een technologie. Met een goede crowdfunding-campagne vergroot je de kans op voldoende belangstelling (en dus het vergaren van meer kapitaal) aanzienlijk.

Financiering

Geld nodig?

Wie kapitaal nodig heeft komt steeds vaker uit bij een combinatie van financieringen. Hoe werkt deze vorm van gestapeld financieren?

Bekijk de financieringsvormen

3. Startkapitaal via informal investors

Informal investors - in de zakenwereld ook wel business angels of angel investors genaamd - zijn particuliere investeerders die in een startup of specifiek project willen investeren.

Dit zijn doorgaans bedrijven of oud-ondernemers die in een bepaalde branche hun sporen hebben verdiend. Ze zijn sneller bereid om te investeren in jonge bedrijven en innovatieve initiatieven. Daarbij verstrekken ze niet alleen kapitaal, maar adviseren de starter ook over de bedrijfsvoering.

Business angel overtuigen

Door jouw bestaande netwerk uit te breiden, kun je de kans om in contact te komen met zo'n particuliere geldschieter aanzienlijk vergroten. Vervolgens moet je de potentiële investeerder natuurlijk nog wel weten te overtuigen met jouw verhaal

Houd er bovendien rekening mee dat informal investors in veel gevallen betrokken willen blijven bij het bedrijfsproces. Het advies en de connecties van de investeerder kunnen veel waard zijn. Aan de andere kant ben je vanaf dit moment niet meer 100% baas in eigen huis.

4. Familie en andere bekenden

Starters die in eerste instantie een beetje huiverig zijn om voor startkapitaal bij een officiële financiële instelling aan te kloppen, kunnen hiervoor soms ook terecht bij hun ouders, beste vrienden of een ex-collega.

Dit circuit wordt ook wel 'friends, family & fools' genoemd. Wellicht zijn er in je omgeving wel voldoende mensen die jou (bij elkaar opgeteld) genoeg kapitaal kunnen verstrekken om te kunnen starten met je bedrijf.

Voorwaarden financiering door vrienden

Het is wel heel belangrijk om de onderlinge afspraken en voorwaarden van tevoren samen goed te bespreken:

  • Hoe moet je de lening uiteindelijk bijvoorbeeld aflossen?
  • Ben je jouw investeerders straks rente verschuldigd of niet?
  • En op welke termijn moet de terugbetaling uiterlijk plaatsvinden?

Wanneer je dit soort belangrijke zaken niet van tevoren vastlegt in een officieel document, kan dit later voor problemen zorgen. Mogelijk zelfs ruzie.

Vraag eventueel een financieel of juridisch adviseur om advies bij het opstellen van concrete voorwaarden, zodat daarover later - ook wettelijk gezien - geen onduidelijkheid kan bestaan.

5. Overheidssubsidies

Om potentiële starters en ondernemers met een groeiend bedrijf een steuntje in de rug te geven, heeft de overheid diverse subsidies in het leven geroepen die de kans op een succesvolle start- of groeifase vergroten.

Zo bestaan er aantrekkelijke regelingen voor mensen die vanuit een ww-uitkering een bedrijf willen starten en is er een speciale borgstelling voor MKB-kredieten in het leven geroepen.

Let op: bepaalde subsidies zijn alleen beschikbaar voor ondernemers die zich richten op het ontwikkelen van nieuwe producten, ontwikkelingswerk of het vinden van duurzame oplossingen.

6. Gestapelde financiering als startkapitaal

Er zijn veel opties genoemd om aan startkapitaal te komen, maar je hoeft niet te kiezen.  Veel starters mixen en matchen namelijk verschillende opties: gestapeld financieren. Zo kun je bijvoorbeeld combinaties maken met:

  • Crowdfunding
  • Eigen kapitaal
  • Financiering via de bank

Twijfel je over welke combinatie je hierin kunt maken? Een bank kan je hierover adviseren. 

Verzeker je bedrijfsmiddelen

Heb je met het startkapitaal allerlei spullen voor je startende bedrijf aangeschaft? Dan kan het verstandig zijn deze goed te verzekeren, tegen risico's als diefstal, inbraak en vandalisme. Door een inventarisverzekering af te sluiten zijn al je spullen (computers, bureaus, kasten, stoelen, machines) verzekerd tegen dit soort risico's en kun je zonder zorgen verder gaan met ondernemen. 

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Veelgestelde vragen startkapitaal

  • Wat is startkapitaal?
    Startkapitaal is geld waarmee je je bedrijf start. Je financiert hiermee de eerste kosten die bij het starten van een eigen onderneming komen kijken. Welke kosten dat zijn, hangt af van het type onderneming dat je hebt. Denk bijvoorbeeld aan aanschaf van machines en gereedschap of aan het betalen van werknemers. Startkapitaal kan voor iedere rechtsvorm van toepassing zijn, of je nou als zzp'er start of een bv opricht.
  • Welke manieren zijn er om aan startkapitaal te komen?
    Er zijn 6 financieringsvormen om aan startkapitaal voor je bedrijf te komen: startkapitaal ophalen via een bank, crowdfunding, informal investors, familie en bekenden, overheidssubsidies en gestapelde financiering. Iedere vorm van startkapitaal ophalen heeft zijn eigen voor- en nadelen. 
  • Hoe kom je aan startkapitaal?
    Heb je financiering nodig voor de start van je eigen bedrijf? Er zijn meerdere mogelijkheden om startkapitaal op te halen. De 6 meest voorkomende vormen om startkapitaal te vergaren zijn via een bank, crowdfunding, informal investors, familie en bekenden, overheidssubsidies en gestapelde financiering. Iedere vorm van startkapitaal ophalen heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Lees ook

10 manieren om de start van je bedrijf te financieren
9 rechtsvormen voor ondernemers

Meer over bedrijfsplan

Meer over bedrijfsplan
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten