marieke

6 manieren om aan startkapitaal te komen

Afhankelijk van het type onderneming en de sector waarin je starter bent, bestaat de kans dat je op zoek moet naar aanvullende financiering. Hieronder lichten we 6 methodes uit die voor starters het meest gangbaar zijn om aan startkapitaal te komen.

1. Bank

In Nederland is voor veel startende ondernemers nog altijd de bank een van de eerste financiële instellingen waar zij bij een financieringsaanvraag aan denken. Sinds de crisis zijn banken wat terughoudender geworden in het verstrekken van leningen, maar als je een goed idee hebt - en voldoende aandacht besteedt aan de voorbereiding - maak je ook nu nog  kans om bij de bank in aanmerking te komen voor een financieringsregeling.

Daarvoor is in ieder geval een concreet onderbouwd ondernemingsplan onmisbaar. In een bedrijfsplan breng je onder meer de kansen, concurrentie en potentiële klanten van de beoogde startup in kaart.

Op deze pagina's vind je relevante tips voor het schrijven van een ondernemersplan en kunt je een voorbeeld downloaden. Bij de Rabobank kun je als starter in aanmerking komen voor de volgende financieringsregelingen:

 • Rekening courant krediet: deze rekening is bedoeld voor kortlopende financieringsbehoeften. Je kunt hiermee dus 'rood staan' om een tijdelijk tekort aan financiële middelen te overbruggen.
 • Borgstellingskrediet: een kredietvorm waarbij de overheid voor een groot deel garant staat voor het geleende bedrag. Als starter kun je jouw bank vaak nou eenmaal nog niet dezelfde zekerheden bieden als veel van jouw gevestigde concurrenten. De overheid draagt in dit geval grotendeels het risico, zodat banken eerder kredieten kunnen verstrekken.
 • Stimuleringskapitaal: een achtergestelde lening voor (aspirant) leden van de Rabobank. In dit geval kan de lening in de eerste vijf jaar aflossingsvrij worden gemaakt. Deze kapitaalregeling kan jou als starter op financieel gebied dus wat meer ademruimte geven om te investeren in - bijvoorbeeld - bedrijfsmiddelen of het uitbreiden van de voorraad.

2. Crowdfunding

Crowdfunding, de financieringsvorm die letterlijk kan worden vertaald naar 'funding (investering) door de crowd (massa)', wordt steeds populairder. Het financieren vindt doorgaans plaats zonder tussenpersonen, maar zorgt via online platformen zoals Kickstarter en Symbid voor direct contact tussen ondernemers en potentiële investeerders (de crowd).

Individuen stellen geld beschikbaar aan iemand die een bepaald geldbedrag nodig heeft voor het financieren van zijn onderneming of een specifiek innovatief project. Met een goede crowdfunding-campagne vergroot je de kans op voldoende belangstelling (en dus het vergaren van meer kapitaal) aanzienlijk. Meer weten? Hier lees je meer over crowdfunding.

3. Microfinanciering via Qredits

Qredits is bij uitstek geschikt voor de startende ondernemer die wel een goed idee heeft en niet eens zoveel startkapitaal nodig heeft om te kunnen starten, maar daarvoor bij traditionele financiële instellingen niet terecht kan.

Qredits, de handelsnaam van Stichting Microkrediet Nederland, is mede een initiatief van de Rabobank en verstrekt vanaf 1 december 2014 microkredieten tot 250.000 euro. Het unieke aspect van Qredits is dat deze overheidsinstantie niet alleen kredieten verstrekt, maar de ondernemer ook kan bijstaan in het schrijven van een bedrijfsplan of het opzetten van een bedrijfsadministratie

4. Informal investors

Informal investors - in de zakenwereld ook wel business angels genaamd - zijn particuliere investeerders die zelf bepalen of zij wel of niet in een startup of specifiek project willen investeren.

Dit zijn doorgaans bedrijven of oud-ondernemers die in een bepaalde branche hun sporen hebben verdiend en sneller bereid zijn om te investeren in jonge bedrijven en innovatieve initiatieven, waarbij ze niet alleen kapitaal verstrekken, maar de starter ook kunnen adviseren over de bedrijfsvoering.

Door jouw bestaande netwerk uit te breiden, kun je de kans om in contact te komen met zo'n particuliere geldschieter aanzienlijk vergroten. Vervolgens moet je de potentiële investeerder natuurlijk nog wel weten te overtuigen met jouw verhaal en dat kan voor een beginnende ondernemer een spannend proces zijn.

Houd er bovendien rekening mee dat informal investors in veel gevallen betrokken willen blijven bij het bedrijfsproces. Dit kan op den duur zowel een voor- als een nadeel zijn. 

5. Familie en andere bekenden

Starters die in eerste instantie een beetje huiverig zijn om voor startkapitaal bij een officiële financiële instelling aan te kloppen kunnen hiervoor soms ook terecht bij hun ouders, beste vrienden of een ex-collega.

Wellicht zijn er in je nabije omgeving wel voldoende mensen die jou (bij elkaar opgeteld) genoeg kapitaal kunnen verstrekken om te kunnen starten met jouw bedrijf.

Het is echter wel heel belangrijk om de onderlinge afspraken en voorwaarden van tevoren samen goed te bespreken. Hoe moet je de lening uiteindelijk bijvoorbeeld aflossen? Ben je jouw investeerders straks rente verschuldigd of niet? En op welke termijn moet de terugbetaling uiterlijk plaatsvinden?

Wanneer je dergelijke belangrijke zaken van tevoren niet vastlegt in een officieel document, kan dit later voor problemen zorgen en mogelijk zelfs de relatie met je dierbaren verstoren.

Vraag eventueel een financieel of juridisch adviseur om advies bij het opstellen van concrete voorwaarden, zodat daarover later - ook wettelijk gezien - geen onduidelijkheid kan bestaan.

6. Overheidssubsidies

De overheid beseft ook dat het voor (aspirant) ondernemers in deze tijd moeilijker kan zijn om via de traditionele weg aan voldoende startkapitaal te komen.

Om potentiële starters en ondernemers met een groeiend bedrijf een steuntje in de rug te geven, zijn er diverse subsidies in het leven geroepen die de kans op een succesvolle start- of groeifase vergroten.

Zo bestaan er aantrekkelijke regelingen voor mensen die vanuit een WW-uitkering een bedrijf willen starten, is er een speciale borgstelling voor MKB-kredieten in het leven geroepen en kunnen jonge ondernemers terecht bij Erasmus for Young Entrepreneurs.

Let op: bepaalde subsidies zijn alleen beschikbaar voor ondernemers die zich richten op het ontwikkelen van nieuwe producten, ontwikkelingswerk of het vinden van duurzame oplossingen.

Lees er meer over in het artikel: 10 manieren om de start van je bedrijf te financieren.

Lees ook

3 soorten financiering om een bedrijf te starten
5 financieringsmogelijkheden voor starters
Checklist: starten met IBAN en SEPA
3 financieringstips voor vrouwelijke starters
Stappenplan: een eigen bedrijf starten
6 survivaltips voor startende ondernemers

Bijgewerkt op: 16-01-2019

Wat vind je van dit artikel?

x8
x5

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren. Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:


Klik hier om de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters te zien.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
   

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 2.549 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.