marieke

Aandeel innovatieve MKB-ondernemingen loopt terug

Het aandeel MKB-ondernemingen dat zich actief richt op innovatie, daalt dit jaar fors. Dat blijkt uit recent onderzoek van Panteia. De afgelopen drie jaar liep het percentage bedrijven met investeringen in ten minste één innovatief project terug van 58 naar 51 procent. Volgens het onderzoeksinstituut ligt het huidige aandeel ver onder het langjarig gemiddelde.

De dalende trend van de laatste jaren - die volgens Panteia een duidelijk gevolg is van de kredietcrisis uit 2007 en de daarop volgende economische crisis - is vooral terug te zien bij kleine ondernemingen (één tot tien medewerkers). In het grote middenbedrijf (honderd tot 250 medewerkers) blijft de daling beperkt, mede doordat grotere organisaties beter op innovatie zouden zijn toegerust.

Overleven

De daling is in het midden- en kleinbedrijf bij vrijwel alle sectoren duidelijk zichtbaar. Het aantal innovatieve is neemt vooral afgenomen in de auto- en transportbranche, horeca, de 'overige dienstverlening' en de voedings- en genotmiddelenindustrie. "Een groot deel van de bedrijven in deze sectoren is vooral bezig met overleven en minder met innoveren", aldus de onderzoekers.

Reactie op crisis

Uit het onderzoek blijkt verder dat ondernemers op het gebied van innovatie verschillend kunnen omspringen met een economische crisis. Bedrijfseigenaren kunnen ervoor kiezen om te wachten op betere tijden, te streven naar efficiëntie via het doorvoeren van extra bezuinigingen of te zoeken naar ondernemende oplossingen door het ontwikkelen van nieuwe producten en/of diensten. Panteia stelt in dit onderzoek dat, hoewel de laatste optie het meest gunstig is voor innovatie, veruit de meeste MKB-ondernemers ervoor kiezen om bewust meer te bezuinigen.

Lees het hele artikel op NUzakelijk.

Gepubliceerd op:
15-11-2013

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Wat doe jij met de kostbare eerste twintig seconden van je pitch? Kies je voor een cliffhanger in zin 2? Of begin je met een persoonlijke, heel herkenbare irritatie (waar jij natuurlijk dé oplossing voor hebt)? Wij dagen je uit om vier openingen te testen, zodat je straks investeerders en zakenrelaties direct wakker schudt.

Elevator pitch
Elevator pitch

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren.

Startkapitaal vergaren

Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:

  1. Wat kost het om een bedrijf te starten?
  2. Waar let de bank op bij jouw financieringsaanvraag?
  3. Hoe overtuig ik investeerders van mijn verhaal?
  4. Waarop moet je letten als je gaat lenen bij familie en bekenden?

Lees meer over de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.