Alles over de investeringsaftrek in 2016

Alles over de investeringsaftrek in 2016

Als startende ondernemer is het noodzakelijk om te investeren in bedrijfsmiddelen. Om ondernemers hierin te stimuleren en tegemoet te komen, heeft de overheid de investeringsaftrek in het leven geroepen. Wanneer mag je hier gebruik van maken, wat zijn de wijzingen voor volgend jaar en wat houdt deze aftrekpost precies in? Alles over de investeringsaftrek in 2016.

Iedere ondernemer moet investeren in zijn bedrijf, of je nu een starter bent of een ervaren entrepreneur die een bedrijf overneemt. De hoogte van de investeringen en de aan te schaffen bedrijfsmiddelen variëren uiteraard per beroep.

Een journalist koopt een laptop en telefoon en kan direct beginnen met zijn bedrijf. Een schilder heeft daarentegen kwasten, verf en een bedrijfsauto nodig. Het werkkapitaal van een cameraman is zijn eigen camera en een winkelier moet investeren in een bedrijfspand, de inventaris en machines.  

De overeenkomst tussen al deze ondernemers is dat ze uit deze investeringen een fiscaal voordeel kunnen halen door gebruik te maken van een aantal investeringsregelingen. Deze regelingen vallen onder de overkoepelende investeringsaftrek.

Dit is een bedrag dat de ondernemer kan aftrekken van de winst wanneer hij in bedrijfsmiddelen heeft geïnvesteerd. Deze investeringsaftrek staat los van de mogelijkheid tot het afschrijven van bedrijfsmiddelen en is daarmee een extra stimulans van de overheid om te investeren.

In Nederland zijn er drie soorten investeringsaftrek mogelijk:

  • De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
  • De energie-investeringsaftrek (EIA)
  • De milieu-investeringsaftrek (MIA)

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Als ZZP'er zul je in de meeste gevallen te maken krijgen met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek omdat deze aftrekpost betrekking heeft op het investeren in bedrijfsmiddelen. Iedere ondernemer kan hier in principe gebruik van maken, al is er uiteraard wel een aantal voorwaarden aan verbonden. 

andres

Succesvolle administratie

Je zakelijke én privé-administratie op orde houden? Een zakelijke rekening is voor startende ondernemers het 1e halfjaar gratis en je opent 'm in 5 minuten.

Meer weten

Om hiervoor in aanmerking te komen moet ieder aan te schaffen bedrijfsmiddel minimaal 450 euro (excl. btw) kosten. Koop je een bedrijfsmiddel voor minder dan 450 euro? Dan mag je deze kosten van de investering in een keer volledig aftrekken, dit staat verder los van de investeringsaftrek. 

Om verder voor de KIA in aanmerking te komen moet het totaalbedrag van de investeringen minimaal 2.300 euro bedragen en maximaal 309.693 euro. Voor investeringen tussen 2.301 en 55.745 euro bedraagt het percentage dat je af mag trekken 28 procent.

Het maximum bedrag bedraagt dus 15.609 euro (55.745 * 28%), ook als je meer investeert dan 55.745 euro. Let op: het bedrag dat je uiteindelijk van de winst mag aftrekken, hangt altijd samen met het totaalbedrag dat je dat boekjaar in het bedrijf hebt geïnvesteerd. 

In principe komen de meeste zakelijke bedrijfsmiddelen in aanmerking voor deze aftrekpost. Er zijn een paar uitzonderingen, zoals te lezen valt op de website van de Belastingdienst: Investeringen in bepaalde bedrijfsmiddelen, zoals woonhuizen, grond, dieren, personenauto's die niet bestemd zijn voor beroepsvervoer, vaartuigen voor representatieve doeleinden, effecten, vorderingen, goodwill en publiekrechtelijke vergunningen komen niet in aanmerking. 

Verder zijn bedrijfsmiddelen die zijn bestemd voor verhuur of voor gebruik in het buitenland uitgesloten voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Ook bedrijfsmiddelen die je van jouw privévermogen overbrengt naar het vermogen van jouw onderneming komen hier niet voor in aanmerking. 

Energie-investeringsaftrek

De Energie-investeringsaftrek (EIA) valt ook onder de investeringsaftrek en is daarmee een fiscale aftrekpost. Deze EIA is bedoeld voor ondernemers die willen investeren in energiebesparende technieken en de toepassing van duurzame energie in hun onderneming. Het idee is dat je dubbel voordeel geniet: je bespaart op energiekosten en door je belastingvoordeel betaal je minder inkomstenbelasting

Behalve de afschrijving kun je van de investering (aanschaf- en voortbrengingskosten) in deze bedrijfsmiddelen in 2016 58 procent extra aftrekken van de winst.

Dit is een fikse stijging ten opzichte van voorgaande jaren toen het aftrekpercentage nog 41,5 procent bedroeg.  Het budget van de EIA voor 2016 wordt dan ook verhoogd met 60 miljoen euro: van 101 miljoen euro naar 161 miljoen euro.

Controleer vooraf wel of je aan alle voorwaarden voldoet. Op de website van de Belastingdienst staan alle criteria gepubliceerd. Zo moet het bedrag aan energie-investeringen minimaal 2.500 euro bedragen; mag het bedrijfsmiddel niet eerder gebruikt zijn; en moet het bedrijfsmiddel op de energielijst van RVO.nl staan.

Je kunt voor één bedrijfsmiddel overigens geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen. Je moet een keuze maken tussen beide regelingen.

Milieu-investeringsaftrek

De  Milieu-investeringsaftrek (MIA) is ook onderdeel van de investeringsaftrek en biedt ondernemers de mogelijkheid om de fiscale winst te verlagen. Je kunt tot 36 procent van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieu-effecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel.

Ook hier geldt een een aantal voorwaarden om voor de MIA in aanmerking te komen: het bedrijfsmiddel moet op de milieulijst staan en mag niet eerder gebruikt zijn. Daarnaast moet de investering betrekking hebben op aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel.

Voor de MIA moet het bedrag aan milieu-investeringen minimaal 2.500 euro bedragen. Voor deze regeling geldt ook dat je voor één bedrijfsmiddel geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk kunt krijgen.

De MIA wordt vaak gecombineerd met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). De VAMIL is een methode om een investering op ieder gewenst moment te kunnen afschrijven, zodat jouw winst uiteindelijk lager uitvalt en je over dat jaar dus minder belasting hoeft te betalen.

Let op: de bovengrens van deze willekeurige afschrijving is sinds 2011 vastgesteld op 75 procent. Klik hier voor meer informatie over hoe je gebruik kunt maken van de VAMIL-regeling.

Ook interessant voor jou

5 investeringsregelingen die je moet kennen
9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers
Wat je moet weten over leasen
Bedrijfsmiddelen fiscaal afschrijven: zo zit dat
Zakelijk rijden: hoe zit dat fiscaal?

Bijgewerkt op: 13-06-2016

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren.

Startkapitaal vergaren

Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:

  1. Wat kost het om een bedrijf te starten?
  2. Waar let de bank op bij jouw financieringsaanvraag?
  3. Hoe overtuig ik investeerders van mijn verhaal?
  4. Waarop moet je letten als je gaat lenen bij familie en bekenden?

Lees meer over de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.