marieke

Een bedrijf overnemen, dat kan natuurlijk ook

De meeste starters willen het liefst een eigen bedrijf starten, met een eigen bedrijfsnaam, een eigen businessplan en alles wat daarbij komt kijken. Maar in een aantal gevallen loont het zeker ook de moeite om overname van een bestaand bedrijf te overwegen. Diverse onderzoeken wezen al uit dat een bedrijfsovername in de praktijk minder regelwerk betekent én een grotere kans van slagen.

De reden dat ondernemers die een bedrijf overnemen, meer kans op succes hebben dan ondernemers die een nieuw bedrijf starten, ligt voor de hand: het klantenbestand, de omzet en de kosten zijn bekend. U kunt de winstgevendheid van de onderneming dus goed inschatten. Momenteel staan vooral veel familiebedrijven in de etalage, omdat binnen de familiekring geen geschikte opvolger kan worden gevonden. Dit biedt dus mogelijkheden.

Advertorial adviesgesprek

Persoonlijk advies nodig?

Het starten van een eigen bedrijf kan de nodige vragen oproepen. Onze adviseurs helpen je graag verder en kunnen vertellen welke producten en diensten voor jou interessant zijn. 

Vraag jouw gesprek aan

 

Due-diligence
Voordat u stappen ter overname gaat nemen, is het verstandig het betreffende bedrijf van voor naar achter door te (laten) lichten. Dit wordt ook wel het due-diligence onderzoek genoemd. Hierbij kijkt u naar zaken als omvang van de onderneming (in omzet maar ook in personeel, productie etc), naar de klantenkring en de toeleveranciers, naar de huidige financiële situatie van het bedrijf en natuurlijk naar de verkoopmotieven van de huidige eigenaar.

Advies
Een deskundige adviseur is geen overbodige luxe bij de onderhandelingen met de verkoper. Vraag verschillende adviseurs om een offerte. Hier vindt u meer informatie over bedrijfsovername.

Gepubliceerd op:
08-12-2010

Wat vind je van dit artikel?

x2
x6

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren. Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:


Klik hier om de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters te zien.

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?
     

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten en kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.278 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.