marieke

Een bedrijf overnemen, dat kan natuurlijk ook

De meeste starters willen het liefst een eigen bedrijf starten, met een eigen bedrijfsnaam, een eigen businessplan en alles wat daarbij komt kijken. Maar in een aantal gevallen loont het zeker ook de moeite om overname van een bestaand bedrijf te overwegen. Diverse onderzoeken wezen al uit dat een bedrijfsovername in de praktijk minder regelwerk betekent én een grotere kans van slagen.

De reden dat ondernemers die een bedrijf overnemen, meer kans op succes hebben dan ondernemers die een nieuw bedrijf starten, ligt voor de hand: het klantenbestand, de omzet en de kosten zijn bekend. U kunt de winstgevendheid van de onderneming dus goed inschatten. Momenteel staan vooral veel familiebedrijven in de etalage, omdat binnen de familiekring geen geschikte opvolger kan worden gevonden. Dit biedt dus mogelijkheden.

Advertorial adviesgesprek

Hoe start je een eigen bedrijf?

Je eigen bedrijf. Daar wil je natuurlijk een succes van maken. Je wil ervan kunnen leven, zelfs groeien en mensen aannemen. Waar begin je met het starten van een eigen bedrijf?

Sterk starten

 

Due-diligence
Voordat u stappen ter overname gaat nemen, is het verstandig het betreffende bedrijf van voor naar achter door te (laten) lichten. Dit wordt ook wel het due-diligence onderzoek genoemd. Hierbij kijkt u naar zaken als omvang van de onderneming (in omzet maar ook in personeel, productie etc), naar de klantenkring en de toeleveranciers, naar de huidige financiële situatie van het bedrijf en natuurlijk naar de verkoopmotieven van de huidige eigenaar.

Advies
Een deskundige adviseur is geen overbodige luxe bij de onderhandelingen met de verkoper. Vraag verschillende adviseurs om een offerte. Hier vindt u meer informatie over bedrijfsovername.

Gepubliceerd op:
08-12-2010

Wat vind je van dit artikel?

x4
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren.

Startkapitaal vergaren

Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:

  1. Wat kost het om een bedrijf te starten?
  2. Waar let de bank op bij jouw financieringsaanvraag?
  3. Hoe overtuig ik investeerders van mijn verhaal?
  4. Waarop moet je letten als je gaat lenen bij familie en bekenden?

Lees meer over de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.817 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.