Financiering krijgen: zo lukte het deze ondernemers

Bijgewerkt op 12 mei 2023
5 min  leestijd
1.315
Roy Timmerman
Auteur: Roy Timmerman
Image

Een succesvol bedrijf ontstaat niet vanzelf. In de meeste gevallen heb je startkapitaal nodig om een vliegende start te maken. En zo snel mogelijk een goede cashflow om een gezond bedrijf op te bouwen. Ons panel van Startup Now-sprekers vertelt hoe zij hun financiering rond kregen en geven tips voor gesprekken met de bank of investeerders.

Ze stonden op het podium bij Startup Now en delen hier tips en ervaringen over hun start: ondernemers Gemma Broekhuis van Milestone, Roel Bakker van State of Football, en Niek de Jong van Sustainder. Lees ook meer over hun start en lessons learned. Dit keer: financiën.

Een ondernemingsplan is de basis voor je bedrijf

Het begint allemaal met een goed ondernemingsplan, zeggen ondernemers Gemma Broekhuis, Niek de Jong en Roel Bakker. Dat is een voorwaarde om bij een bank binnen te komen voor een gesprek. Je moet laten zien waar je bedrijf voor staat, waar je naar toe wilt en hoe je dat wilt bereiken.

“Als je nog nooit een businessplan hebt gemaakt, kijk dan om je heen wie daarbij kan helpen”, zegt Gemma Broekhuis van Milestone™. “De bank krijgt veel aanvragen, je hebt een goed verhaal nodig. Via mijn netwerk had ik tips gekregen en vond ik iemand die meeging naar de gesprekken.”

Gemma had, voordat ze Milestone™ begon, al een eigen bedrijf. Daar was ze uitgestapt en met dat kapitaal maakte ze de eerste oplage van haar product: geïllustreerde kaarten om de belangrijke momenten die ouders met hun baby meemaken te vereeuwigen.

Gemma Broekhuis (Milestone™): “Kijk om je heen wie je kan helpen bij het maken van een businessplan en vraag een professional mee te gaan naar de gesprekken bij de bank.”

Test je product zo snel mogelijk in de markt

Om verder de markt op te kunnen had ze financiering van de bank nodig. “Ik had een ondernemingsplan gemaakt, maar mijn voordeel was dat ik al was gestart. Ik had met die eerste oplage bewezen dat mijn product verkocht, dat ik al contact had met distributeurs.”

“Zorg dat je kan laten zien dat jouw product potentie heeft. Test je product zo snel mogelijk en breng het op de markt. Pas als je het test, weet je of anderen het ook een goed idee vinden. Dat geeft je een voorsprong bij de bank.”


Toptips van professionals

  1. Test je product in de markt, zodat je kunt laten zien dat het potentie heeft. Dat geeft je een voorsprong bij de bank.
  2. Zorg dat je zo snel mogelijk je producten verkoopt en een goede cashflow krijgt.
  3. Een man en een plan, dat hoort bij elkaar. Je moet goed kunnen uitleggen wat je doet en wat je product is.

Een goede cashflow zorgt voor continuïteit

Roel Bakker van State of Football begon al in de jaren tachtig met ondernemen. Hij kreeg destijds een garantiestelling van zijn schoonvader. “Maar belangrijker was dat ik snel cashflow had. Ik haalde textiel uit het Verre Oosten, dat verkocht ik direct. Zo kon ik blijven ondernemen.”

“Wij ontwerpen en produceren non-branded voetbalmerchandise en bij ons is er sprake van piekfinancieringen. Dan moet je de bank laten zien waar je financiering voor nodig hebt en hoe lang.”

Roel Bakker (State of Football): “Laat zien wat het perspectief is van je bedrijf. Onderbouw dit met actuele cijfers.”

“Een businessplan kan daarbij natuurlijk niet ontbreken. Daarin draait het vooral om het perspectief van je bedrijf, wat de mogelijkheden zijn en hoeveel geld je denkt nodig te hebben. Je leert onderweg steeds beter wat de bank wil zien. Actuele cijfers!”

Verkoop je bedrijf op een geloofwaardige manier

 

Image
Niek de Jong

Niek de Jong maakt met zijn bedrijf Sustainder led-armaturen voor lantaarnpalen. De productie vindt plaats in de ‘slimme fabriek’ in Emmen, waar voorheen armaturen werden gemaakt door Indal en Philips.

“De Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) participeert in ons bedrijf. Zij hebben ons via hun netwerk voorgesteld aan drie banken, waar we financiering zochten.”

“De NOM zei: ‘Een man en een plan, dat hoort bij elkaar’. Dat wil zeggen: je moet je bedrijf op een geloofwaardige manier verkopen. Je moet goed kunnen uitleggen wat je doet en wat je product is.”

Niek de Jong (Sustainder): “Je kunt jezelf op alle gebieden trainen om beter te worden. Dat geldt dus ook voor gesprekken met banken of investeerders.”

Oefen de gesprekken die je bij de bank gaat voeren

“Ik heb de financieringsgesprekken voorbereid met de aandeelhouders en mijn financiële man. Wij hebben drie gesprekken bij verschillende banken gehad en de eerste keer ging echt minder goed dan de laatste keer.”

Zijn belangrijkste les: “Op alle gebieden kun je jezelf trainen om beter te worden en dat geldt ook voor dit soort gesprekken. Het is belangrijk om dit veel te oefenen, zodat je bij het daadwerkelijke gesprek een goede indruk maakt.”

Voorbeeld ondernemingsplan

  • Vergroot je kansen op een succesvolle start
  • Een compleet plan met handige tips
Download gratis voorbeeld

Meer over bedrijf starten

Meer over bedrijf starten
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten