Financieringsbegroting: voorbeeld en zo maak je hem

Bijgewerkt op 11 december 2023
6 min  leestijd
8.882
Auteur: Evelien Mulder
financieringsbegroting opstellen voorbeeld financieringsplan

Een financieringsbegroting is een van de vijf onderdelen van je financieel plan. Hierin zet je hoe je je kosten en investeringen gaat financieren. Lukt het met eigen geld of heb je een lening of zakelijke investeerder nodig? Bekijk het voorbeeld financieringsbegroting.

In dit artikel leggen we je uit hoe je een financieringsbegroting opstelt en vind je voorbeelden. Wil je direct naar een specifiek onderwerp? Klik dan op één van onderstaande links:

  1. Waarom moet ik een financieringsbegroting opstellen?
  2. Wat is een financieringsbegroting?
  3. Financieringsbegroting opstellen
  4. Financieringsbegroting voorbeeld

Waarom moet ik een financieringsbegroting opstellen?

Het opstellen van een investerings- en financieringsbegroting helpt je om te weten hoeveel startkapitaal je nodig hebt en hoe je dit gaat betalen. Als je externe financiering nodig hebt, zoals bij de bank of een investeerder, wil die partij weten hoe je je financiën voor je ziet.

De vijf begrotingen van je financieel plan helpen je om dit stap voor stap in kaart te brengen.

  1. Investeringsbegroting

    Wat heb je nodig om van start te kunnen gaan? Welke bedrijfsmiddelen en opstartkosten zijn nodig en hoeveel geld kost dat in totaal?
  2. Financieringsbegroting

    Hoe ga je dit financieren, bij welke partijen klop je aan voor financiering naast je eigen vermogen?
  3. Exploitatiebegroting

    Wat is je winst of verlies de eerste jaren? Hoe en hoe snel ga je de financiering terugbetalen?
  4. Liquiditeitsbegroting

    Hoeveel geld ontvang je maandelijks en geef je uit? Heb je altijd genoeg geld om je rekeningen te betalen en wanneer kun je nieuwe investeringen doen?
  5. Begroting privé-uitgaven

    Hoeveel geld heb je privé nodig om rond te komen? Welk inkomen moet je overhouden en wat kun je opzij zetten om te sparen voor een investering?

Wat is een financieringsbegroting?

Een financieringsbegroting, ook wel financieringsplan, is dus meestal de tweede begroting die je maakt. Je maakt eerst de investeringsbegroting. Daarin zet je op een rij welke bedrijfsmiddelen je moet kopen voor je je bedrijf kunt starten en hoeveel die investeringen kosten.

Met het financieringsplan bepaal je vervolgens hoe je deze investeringen gaat betalen. Lukt het met je eigen geld, kun je een lening bij de bank aanvragen of ga je een externe investeerder zoeken?

  • Tip: deze twee begrotingen zijn meteen de linker- en rechterkant van je balans. Die heb je dus lekker snel opgesteld.

Investeringsbegroting opstellen

De bedrijfsmiddelen die je nodig hebt om je bedrijf te starten, kun je verdelen in drie categorieën:

  1. Vaste activa. Dit zijn middelen die langer dan een jaar in je bedrijf zijn, zoals je laptop of auto.
  2. Vlottende activa. Dit zijn middelen die korter dan een jaar in je bedrijf zijn. Meestal is dit voorraad.
  3. Liquide middelen. Dit is geld waar je direct over beschikt, zoals geld op je zakelijke betaalrekening.

Voorbeeld investeringsbegroting:

Image
Voorbeeld investeringsbegroting onderdeel financieringsbegroting

Lees hoe je een investeringsbegroting opstelt, inclusief meer voorbeelden!

Whitepaper Ondernemingsplan cover

Indruk maken met je bedrijfsplan?

Dat kan. Wij hebben alle ins & outs van een businessplan op een rijtje gezet. Maak in 10 stappen een ijzersterk ondernemingsplan.

Download gratis stappenplan

Financieringsbegroting opstellen

De financieringsbegroting bestaat ook uit drie categorieën:

  1. Eigen vermogen
  2. Lang vreemd vermogen
  3. Kort vreemd vermogen

1. Eigen vermogen

Het eigen vermogen is hoeveel je zelf inbrengt. Dit kan geld zijn dat je zelf inbrengt, zoals spaargeld. Maar ook bedrijfsmiddelen die je al hebt gekocht, zoals een laptop, tellen mee onder het eigen vermogen. Als je met andere mensen (vennoten) een bedrijf start, tel je hier het ingebrachte vermogen per vennoot op.

2. Lang vreemd vermogen

Een lening met een lange termijn zoals een hypotheek of lening voor je inventaris is lang vreemd vermogen. Dit gaat om financiering met een looptijd van één jaar of langer. Elke keer als je een deel van je lening aflost, daalt dit bedrag op je financieringsbegroting en balans.

3. Kort vreemd vermogen

Schulden die je binnen een jaar moet terugbetalen, vallen onder je kort vreemd vermogen. Dit zijn bijvoorbeeld facturen die je nog moet betalen aan leveranciers, of belasting die je opzij hebt gezet. Ook een schuld als rekening-courant is kort vermogen, daar is de looptijd korter dan een jaar.

Financieringsbegroting voorbeeld

De investeringsbegroting heb je inmiddels op papier staan, maar hoeveel geld heb je nodig om te starten en omzet te genereren? Oftewel: hoe ga je je bedrijf financieren?

Wellicht ga je een deel van je spaargeld hiervoor gebruiken, kun je een bedrag lenen bij een familielid of heb je bepaalde bedrijfsmiddelen al in je bezit. In de financieringsbegroting leg je uit ‘hoe’ je de benodigde investeringen gaat financieren.

Zelf aan de slag gaan is natuurlijk het makkelijkst aan de hand van een voorbeeld financieringsbegroting.

Image
Financieringsbegroting voorbeeld eigen vermogen
Image
Voorbeeld Financieringsbegroting pdf

 

Wil je meer voorbeelden?

De financieringsbegroting is onderdeel van het financieel plan, wat weer onderdeel is van het ondernemingsplan. De Rabobank heeft gratis voorbeelden gemaakt van ondernemingsplannen uit verschillende branches. Hierin staan per branche ook voorbeelden van de verschillende begrotingen met voorbeelden.

Financieringsbegroting: solvabiliteit berekenen

Nu je een financieringsplan hebt opgesteld, kun je ook de solvabiliteit van je bedrijf berekenen. De solvabiliteit geeft aan in hoeverre je de schulden kunt betalen.

Solvabiliteit = eigen vermogen / totale vermogen

Dit is voor jezelf interessant om te weten, maar voor externe financierders vaak noodzakelijk. In sommige branches wordt er een bepaalde solvabiliteit vereist voordat de lening wordt verstrekt, bijvoorbeeld minimaal 30% eigen vermogen.

In het financieringsplan voorbeeld hierboven is de solvabiliteit 51,6% van het totale vermogen.

Lees meer:

Wat kost het om een bedrijf te starten?
Startkapitaal: is dat nodig en hoe kom je eraan?
9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers

Voorbeeld ondernemingsplan

  • Vergroot je kansen op een succesvolle start
  • Een compleet plan met handige tips
Download gratis voorbeeld

Veelgestelde vragen over de financieringsbegroting

  • Waarom moet je een financieringsplan opstellen? Met een investerings- en financieringsbegroting weet je hoeveel startkapitaal je nodig hebt voor je nieuwe bedrijf. Als je externe financiering nodig hebt, zoals bij de bank of een investeerder, wil die partij weten hoe je je financiën voor je ziet.
  • Hoe stel je een financieringsbegroting op? Een financieringsbegroting bestaat uit je eigen vermogen en lang en kort vreemd vermogen, zoals leningen en krediet. Lees hoe je hem opstelt, inclusief voorbeelden uit verschillende branches.
  • Wat is het verschil tussen de investeringsbegroting en financieringsbegroting? Op de investeringsbegroting staat welke bedrijfsmiddelen je nodig hebt voor je start en hoeveel die kosten. Op de financieringsbegroting zet je neer hoe je dat allemaal gaat betalen: met eigen of vreemd vermogen. Samen vormen ze de balans.

Meer over financieren en investeren

Meer over financieren en investeren
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten