Haal meer uit je omzet als ondernemer: zo ga je slim om met inkomsten

Bijgewerkt op 01 april 2021
6 min  leestijd
3.031
Auteur: Roy Timmerman
omzet en winst als ondernemer slim inzetten

Als startende ondernemer krijg je omzet binnen op je zakelijke rekening, maar omzet is nog geen winst. Er gaan nog bedrijfskosten af, je moet geld reserveren voor belastingen en btw, je wilt investeren in groei van je bedrijf en je wilt een buffer opbouwen voor mindere tijden. Zo ga je slim om met je binnengekomen omzet als ondernemer.

7 manieren om je omzet en winst slim in te zetten, klik op de link om meteen naar de tip te gaan! 

Omzet reserveren voor belastingen en btw

Als ondernemer is het verstandig om geld opzij te zetten voor je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting en je periodieke btw-aangifte (meestal per kwartaal).  Zet dit apart op je zakelijke spaarrekening om een goed overzicht te houden. 

Zet maandelijks geld opzij voor de btw-aangifte en de aangifte inkomstenbelasting.

Reserveer je ontvangen btw en ongeveer 30% van je inkomen voor de belastingaanslag. Dit percentage is ruim genomen, je hebt immers belastingvoordeel vanwege de zelfstandigen- en startersaftrek, maar dan creëer je gelijk een extra spaarpotje.

Geld opzij zetten voor een buffer

De coronacrisis zorgde het afgelopen jaar voor veel ondernemers voor financiële onzekerheid. De omzet in bepaalde sectoren daalde enorm, of verdween zelfs helemaal. De overheid sprong bij met regelingen als de TOZO en, als je personeel in dienst hebt de NOW of TONK.

Maar lang niet iedere ondernemerer kwam hiervoor in aanmerking vanwege de aanvullende voorwaarden, zoals het inkomen van een partner. 

In veel gevallen moest er worden teruggevallen op het zakelijke spaargeld. Bouw als startende ondernemer daarom meteen een buffer op voor periodes dat je minder inkomsten hebt. 

Zakelijk sparen

Jan Stam van de Rabobank zegt over zakelijk sparen: “Je kunt een zzp’er vergelijken met een particulier. Eerst moet je de buffer voor je dagelijks leven op orde hebben. Zorg er als ondernemer voor dat je een halfjaar kunt leven als je zonder opdrachten komt te zitten of ziek wordt.”

Financiering

Sparen voor je belasting

Heb je als ondernemer geld over of wil je tijdelijk geld aan de kant zetten? Rabobank biedt je mogelijkheden om dit tijdelijk apart te zetten, te sparen voor een doel of extra rendement te behalen.

Dit zijn de opties

Omzet investeren in groei en innovatie

Je kunt volgens productmanager sparen Jan Stam twee groepen ondernemers onderscheiden. “De stabiele zzp’er spaart relatief veel. De startende, ambitieuze ondernemer spaart weinig en opent vooral een zakelijke spaarrekening om overzicht te houden.”

De ambitieuze ondernemer investeert veel in de groei van zijn bedrijf. Zonder innovatie word je ingehaald door de concurrentie. Dat kunnen investeringen zijn in bedrijfsmiddelen, maar ook in personeel

Investeren als zzp'er

Deze investeringen verschillen enorm per zzp’er en per branche. De zelfstandige in de bouw schaft wellicht een nieuwe zaagmachine aan, een freelance dtp’er koopt een nieuwe computer, een webshopeigenaar laat een CMS-systeem bouwen, de consultant bestelt een nieuwe elektrische auto en de winkelier investeert in een nieuw winkelpand. 

Bedrijfskosten zijn fiscaal aftrekbaar

De kosten die je voor je bedrijf maakt, zijn fiscaal aftrekbaar. Je kunt deze kosten bij je jaaraangifte aftrekken van je omzet. Je winst valt dan lager uit waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. 

Financieel plan opstellen

Voor alle ondernemers is een onderbouwd financieel plan onmisbaar. Je wilt een goed overzicht hebben hoeveel omzet je verwacht te draaien en daardoor ook weten wat je de komende twee jaar met je winst kunt gaan doen.

Met een financieel plan heb je altijd een goed overzicht van hoe gezond je bedrijf is.

Een financieel plan bestaat uit de volgende vijf begrotingen

  • Investeringsbegroting
  • Financieringsbegroting
  • Exploitatiebegroting
  • Liquiditeitsbegroting
  • Begroting privé-uitgaven

Winst uitkeren

Het is natuurlijk ook een optie om het grootste deel van je winst uit te keren en het privé uit te geven aan leuke dingen. Je bent tenslotte eigen baas en kunt zelf beslissen wat je met de winst doet. 

Voor de continuïteit van je bedrijf is het beter om jezelf een vast salaris uit te keren en steeds wat te sparen.

Als je bedrijf groeit en de omzet en winst stijgen ook structureel, dan kun je dit ‘salaris’ uiteraard mee laten stijgen.

Pensioen opbouwen

Voor veel ondernemers is het opbouwen van een pensioen niet het eerste waar ze aan denken, zeker niet als ze jong zijn. Maar het is toch verstandig om zo snel mogelijk te beginnen met een pensioenpotje opbouwen.

Als je genoeg winst draait en de buffer voor noodgevallen is opgebouwd kun je gaan sparen voor je pensioen. Er zijn een aantal mogelijkheden: 

  • De oudedagsreserve (FOR) 
  • (Bank)sparen
  • Lijfrenteverzekering
  • Verplicht pensioen in sommige branches (bijvoorbeeld schilders)

Lees verder over het opbouwen van een pensioen voor zzp’ers.

Winst gebruiken om (versneld) schulden af te lossen

Als je spaargeld over hebt, kun je er ook voor kiezen bepaalde leningen (versneld) af te gaan lossen. Dit kan bijvoorbeeld de hypotheek voor je huis zijn, een zakelijk krediet voor bedrijfsmiddelen of wellicht je studieschuld. 

Zorg ervoor dat je altijd genoeg geld op je zakelijke rekening hebt staan om op korte termijn financiële tegenvallers op te vangen.

Een eenmalige extra aflossing van € 10.000 op je hypotheek moet er niet voor zorgen dat je, na het mislopen van een opdracht, het salaris van je personeel niet meer kunt betalen. 

Winst gebruiken om te investeren in lange termijn

Wanneer je winst behoorlijk oploopt, kun je ervoor kiezen om te kijken hoe deze winst meer rendement op gaat leveren. Dat betekent dat je eerst investeert en hier op de lange termijn profijt van krijgt. Dit doe je in principe met geld dat ‘over’ is en dat je voor een langere periode kunt missen. 

Beleggen

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te gaan beleggen. Het rendement hiervan ligt op de lange termijn vaak hoger dan de huidige rente op een spaarrekening. Dit moet je volgens financieel experts wel minimaal voor een periode van zeven jaar doen.

Koersschommelingen op korte termijn zijn niet interessant en kunnen ook verkeerd uitpakken. De ervaring leert dat aandelen op lange termijn in waarde stijgen. 

Doelsparen

Jan Stam van de Rabobank: "Als je niet wilt beleggen kun je het geld ook met een vaste rente sparen voor een langere periode: 10, 15 of 20 jaar. Met Rabo Doelsparen spreek je een einddatum af, tot maximaal 20 jaar. Iedere keer dat je geld inlegt, doe je dat tegen de dan geldende rente.”

Zonnepanelen op bedrijfspand

Ook kun je zonnepanelen op het dak (van je bedrijfspand) laten leggen. Je investeert duizenden euro’s maar bespaart vervolgens maandelijks op je energierekening.

Nadat de zonnepanelen zijn afgeschreven heb je de investering terugverdiend en profiteer je vervolgens nog een periode van de maandelijkse besparingen. En je draagt ook nog een steentje bij aan het klimaat

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Bekijk de 6 voordelen

Meer over financieren en investeren

Meer over financieren en investeren
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? Download gratis de voorbeeld ondernemingsplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Zo ga jij sterker van start!

Sluiten