Het Nieuwe Financieren: hoe werkt het in de praktijk? - home

Het Nieuwe Financieren: zo werkt het in de praktijk

Op donderdag 29 september organiseert Rabobank de Dag van het Nieuwe Financieren. Hieronder vertellen twee 'community bankiers' hoe zij deze nieuwe, socialere vorm van bedrijfsfinanciering toepassen en wat dit voor startende ondernemers kan betekenen. 'Wij hebben het niet over bankzaken, maar over ambities en hoe we die kunnen helpen verwezenlijken.'

Community banker: het is een functieomschrijving die Edwin van de Wijngaard en Jeroen Brouwer helemaal zelf hebben bedacht. Ze dragen dan ook niet de kleding die je je traditioneel voorstelt bij een financieel adviseur van een bank. Voor hen geen driedelig pak, maar een blouse, spijkerbroek en vlotte gympies. 

Samenwerken en kennis delen

Edwin: "Wij begeven ons op plekken waar veel mensen zijn met een gemeenschappelijk doel: communities dus. Hier zijn allerlei jonge ondernemers aan het werk die open staan voor samenwerking en kennisdeling, startups die op zoek zijn naar de juiste ingangen om hun bedrijf verder te brengen en scaleups die verder willen bouwen aan hun geesteskind."

Samen met zijn collega Jeroen kijkt Edwin of zij vanuit Rabobank iets voor deze starters kunnen betekenen, bijvoorbeeld door hen in contact te brengen met andere ondernemers of relaties met een specifieke expertise.

'Wij kunnen starters geen hoog-risicodragend kapitaal bieden, maar we kennen partijen die dat wél kunnen.'

Ambities verwezenlijken

Het duo vindt zichzelf eigenlijk niet passen in de traditionele rol van bankier. “Eigenlijk hebben wij het nooit over bankzaken met de startups, maar over ambities en hoe wij hen kunnen helpen deze te verwezenlijken”, benadrukt Van de Wijngaard. 

“Het belangrijkste wat wij doen, is toegankelijk zijn, snel reageren, zaken oppakken, veel introducties verzorgen en bestaande klanten met elkaar verbinden. Ook denken we graag mee over wat wel kan en wat niet en soms speelt financieren een rol, bijvoorbeeld via het aantrekken van investeerders, de overheid en crowdfunding-initiatieven. Nieuwe klanten zijn belangrijk, maar het leukste is helpen om hun doelstellingen te realiseren.“

Rabobank als regisseur

Met de komst van het Nieuwe Financieren is ook de rol van banken anders geworden. Startups zien deze instellingen namelijk niet langer als de enige financieringspartij om mee samen te werken. Vaak is er sprake van een gecombineerde financiering met andere investeerders of maakt een bedrijf gebruik van crowdfunding. 

Sterker nog: Van de Wijngaard en Brouwer verwijzen startups geregeld door naar andere financiers. Edwin: "Dat gaat bijvoorbeeld om vermogen dat wij startups niet kunnen bieden, zoals hoog-risicodragend kapitaal, maar wij kennen wél de partijen die starters daarmee kunnen helpen, zoals durfinvesteerders."

Internationale kansen

Daarnaast doen deze bankiers er alles aan om Rabobank-klanten uit alle sectoren met elkaar in contact te brengen: "Onlangs brachten we een Fintech-startup in contact met MyOrder, onderdeel van de Rabobank. Bij Spaces zitten veel innovatieve bedrijfjes en expats, mensen die werken voor een internationale onderneming. Door het grote internationale netwerk van de Rabobank hebben wij al verschillende ondernemers geholpen om snel voet aan de grond te krijgen in het buitenland."

Dag van het Nieuwe Financieren

De werkwijze die Van de Wijngaarden en Brouwers erop na houden, is inmiddels ook diep geworteld in de Rabobank. Daarom is donderdag 29 september de Dag van het Nieuwe Financieren. In het hele land vinden er workshops plaats en ga je met financiële deskundigen om de tafel om jouw plan te bespreken. 

Nieuwsgierig geworden?

Lijkt het je leuk om de Dag van het Nieuwe Financieren van dichtbij mee te maken? Meld je dan nu aan bij een vestiging bij jou in de buurt.

Ook interessant voor jou

Hoe beoordeelt de Rabobank jouw financierings­aanvraag?
5 vragen en antwoorden over financial lease
Zo maak je een ijzersterk financieel plan
Wat is het geheim van een succesvolle elevator pitch?
10 manieren om de start van je bedrijf te financieren

Gepubliceerd op:
15-09-2016

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Wat doe jij met de kostbare eerste twintig seconden van je pitch? Kies je voor een cliffhanger in zin 2? Of begin je met een persoonlijke, heel herkenbare irritatie (waar jij natuurlijk dé oplossing voor hebt)? Wij dagen je uit om vier openingen te testen, zodat je straks investeerders en zakenrelaties direct wakker schudt.

Elevator pitch
Elevator pitch

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren.

Startkapitaal vergaren

Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:

  1. Wat kost het om een bedrijf te starten?
  2. Waar let de bank op bij jouw financieringsaanvraag?
  3. Hoe overtuig ik investeerders van mijn verhaal?
  4. Waarop moet je letten als je gaat lenen bij familie en bekenden?

Lees meer over de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.