Lease: dit zijn de mogelijkheden voor starters

Lease: dit zijn de mogelijkheden voor starters

Financial lease wordt steeds meer gebruikt door startende ondernemers en zzp’ers. Het werkkapitaal blijft op deze manier beschikbaar om te ondernemen en een leaseaanvraag is snel geregeld. Roland Köster van Rabo Lease legt uit.

Rabo Lease voor startende ondernemers

Wat kan Rabo Lease voor startende ondernemers betekenen? "Heel veel! We zijn gespecialiseerd op het gebied van lease en factoring en bieden de mogelijkheid bedrijfsmiddelen volledig te financieren én de btw volledig voor te financieren. Hierdoor blijft het eigen geld bij de start van de onderneming vrij."

"De opstartkosten die je als ondernemer hebt zijn legio en wat je heel vaak ziet is dat het eigen geld volledig wordt gestopt in een nieuwe of tweedehands auto of machine. Als je dit soort investering financiert met lease, houd je jouw werkkapitaal vrij om de onderneming tot bloei te laten komen."

Hoe werkt een leaseaanvraag?

Wat zijn de belangrijkste punten waar startende ondernemers op moeten letten? "Als je al klant van de Rabobank bent, kun je de aanvraag online indienen: je logt in en kunt online berekenen wat je maandbedrag is en weet je direct of je kunt leasen. De belangrijkste punten zijn: om welk bedrijfsmiddel gaat het en hoeveel bedraagt de investering."

"Daarna maak je keuzes over de looptijd; of je eigen geld wilt inbrengen en of je aan het einde van de looptijd een slottermijn wilt betalen. Ook kun je kiezen of je de btw wilt laten voorfinancieren. De btw betaal je dan terug zodra je de btw na drie of zes maanden terugkrijgt van de Belastingdienst."

Tips voor starters

"Zoek bij een nieuwe investering de levensduur en gebruiksduur goed uit. Zorg ervoor dat de looptijd van de lease gelijk of korter is aan de periode dat je het object wilt gebruiken. Neem dat als uitgangspunt, zodat je niet aan de financiering vastzit als je het object niet meer gebruikt."

"Je kunt de maandlasten beïnvloeden door de keuzes die je maakt. Door bijvoorbeeld vooraf eigen geld in te brengen, of door een bedrijfsmiddel of auto in te ruilen en dit als aanbetaling te gebruiken. Verder kun je beslissen of je aan het eind van de rit een slottermijn wilt betalen. Wanneer je hiervoor kiest, heb je aan het eind van de lease nog een bedrag openstaan als schuld - hierdoor gaat je maandtermijn omlaag."

Waarom leasen bij de Rabobank?

"Je weet binnen een minuut of je kunt leasen. De goedkeuring voor je lease geldt voor zes maanden, dus je kunt direct een bedrijfsmiddel aanschaffen. Je hebt kortom snel duidelijkheid of je een akkoord krijgt voor de lease".

"Voor deze online aanvraag moet je wel klant van de Rabobank zijn, aangezien jouw gegevens dan al bekend zijn. Dat maakt de aanvraag snel en makkelijk. In totaal krijgt 95 procent van alle aanvragen groen licht, dat is inclusief startende ondernemers."

Leasen: meer dan auto's

"Auto’s en bestelauto’s voeren inderdaad de boventoon, maar in principe leasen we alle bedrijfsmiddelen met een serie- of chassisnummer, die onder vlottende activa op de balans staan. Denk aan een tandartsstoel en een bouwlift, tot verpakkingsmachines, transportbanden en camera's."

"Zolang het maar vlottende activa zijn. Verder is het ook mogelijk om tweedehands bedrijfsmiddelen te leasen. Dan is de looptijd korter, omdat ook de economische levensduur korter zal zijn. Wij hanteren voor alle leaseaanvragen een ondergrens van 5.000 euro."

Fiscale voordelen van financial lease

"Je bent vanaf het eerste moment eigenaar van het bedrijfsmiddelen. Daarvoor sluit je wel een lening af, maar wij hebben alleen een pandrecht op het bedrijfsmiddel. De ondernemer is dus volledig eigenaar. Het object staat bij de ondernemer dan ook als bezit op de balans."

"Daar staat aan de andere kant van de balans de lease, de lening, tegenover. Je betaalt rente over de lening, die is uiteraard fiscaal aftrekbaar."

"Verder ben je direct eigenaar van het bedrijfsmiddel, dus je kunt het object vanaf de aanschafdatum afschrijven en kun je mogelijk gebruik maken van de kleinschaligheidinvesteringsaftrek. Informeer hiernaar bij je boekhouder of accountant."

Innovatie en duurzaamheid

"We hebben een innovatiedesk opgericht voor startups in innovatie om de Nederlandse industrie een boost te geven: we willen technologische voorsprong en innovatief vermogen voor Nederland behouden. We denken bij deze partijen outside the box mee met oplossingen en bieden ondersteuning hierin."

"Inmiddels hebben we tal van mooie voorbeelden in diverse bedrijfstakken. Je kunt hierbij denken aan een nieuw ontwikkelde 3D-metaalprinter, een uitzendbureau in robots en de elektrische auto's van online supermarkt Picnic."

Meer weten?

Kijk op www.rabobank.nl/lease.

Bijgewerkt op: 16-01-2019

Wat vind je van dit artikel?

x5
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren. Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:


Klik hier om de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters te zien.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.