Lease: dit zijn de mogelijkheden voor starters

Lease: dit zijn de mogelijkheden voor starters

Financial lease wordt steeds meer gebruikt door startende ondernemers en zzp'ers. En waarom ook niet? Je profiteert daarmee namelijk van aantrekkelijke fiscale voordelen, vertelt Roland Köster van Rabo Lease.

Leasen betekent dat je de hoge aanschafkosten van een bedrijfsmiddel kunt spreiden. In dit artikel lees je onder meer hoe dat werkt en van welke fiscale voordelen je zo profiteert. Begin bovenaan met lezen of klik meteen door naar de vraag die jou het meest interesseert.

 1. Wat is financial lease?
 2. Wat kun je zoal leasen?
 3. Wat zijn de fiscale voordelen van financial lease?
 4. Is Rabo Lease geschikt voor starters?
 5. Hoe werkt een leaseaanvraag?
 6. Heb je nog lease-tips voor starters?
 7. Waarom zou ik leasen bij de Rabobank?

Wat is financial lease?

"Financial lease is een populaire financieringsvorm voor bedrijfsmiddelen met een wat hoger prijskaartje. Denk aan voertuigen, machines en grote apparaten. Je kunt het vergelijken met de hypotheek op je huis. Zo spreid je de aanschafkosten en komt je geld niet vast te zitten in het bedrijfsmiddel."

Wat kun je zoal leasen?

"Auto’s en bestelauto’s voeren de boventoon, maar in principe leasen we alle bedrijfsmiddelen met een serie- of chassisnummer. Van een tandartsstoel tot een bouwlift, verpakkingsmachines, transportbanden en camera's."

Gebruikte bedrijfsmiddelen leasen

"Zolang het maar vlottende activa zijn. Verder is het ook mogelijk om gebruikte bedrijfsmiddelen te leasen. Dan is de looptijd korter, omdat ook de economische levensduur korter is. Wij hanteren voor alle leaseaanvragen een ondergrens van € 5.000."

Wat zijn de fiscale voordelen van financial lease?

"Je bent vanaf het eerste moment eigenaar van het bedrijfsmiddel. Het object staat dan ook als bezit op de balans. Je profiteert op die manier van fiscale voordelen zoals afschrijving en investeringsaftrek. Je boekhouder kan je daar meer over vertellen." 

Is Rabo Lease ook geschikt voor starters?

"Jazeker. We zien zelfs dat steeds meer starters en zzp'ers voor lease kiezen. Dan gaat het bijvoorbeeld om een auto, computers, een heftruck, zonnepanelen of een lasrobot.

Als starter heb je best de nodige opstartkosten. Wat je heel vaak ziet is dat ze een flink deel van hun eigen geld stoppen in een nieuwe of gebruikte auto of machine. Als je dit soort investeringen financiert met lease, dan houd je jouw werkkapitaal vrij om de onderneming tot bloei te laten komen."

Hoe werkt een leaseaanvraag?

"Als je al klant van de Rabobank bent, kun je de aanvraag online indienen. Je logt in en berekent binnen een minuut je maandbedrag. Zo weet je direct of je kunt leasen. Vragen waar je een antwoord op moet geven zijn: om welk bedrijfsmiddel gaat het en hoeveel bedraagt de investering?"

Looptijd

"Daarna maak je keuzes over de looptijd. Of je eigen geld wilt inbrengen en of je aan het einde van de looptijd een slottermijn wilt betalen. Ook kun je kiezen of je de btw wilt laten voorfinancieren. De btw betaal je dan terug zodra je de btw na drie of zes maanden terugkrijgt van de Belastingdienst."

Heb je nog lease-tips voor starters?

"Zoek bij een nieuwe investering de levensduur en gebruiksduur goed uit. Zorg er bovendien voor dat de looptijd van de lease gelijk of korter is aan de periode dat je het object wilt gebruiken. Neem dat als uitgangspunt, zodat je niet aan de financiering vastzit als je het object niet meer gebruikt."

"Je kunt de maandlasten beïnvloeden door de keuzes die je maakt. Door bijvoorbeeld vooraf eigen geld in te brengen,of door een bedrijfsmiddel of auto in te ruilen en dit als aanbetaling te gebruiken.

Slottermijn

Verder kun je beslissen of je aan het eind van de rit een slottermijn wilt betalen. Hierdoor gaat je maandtermijn omlaag. Wanneer je hiervoor kiest, heb je aan het eind van de lease nog wel een bedrag openstaan als schuld."

Waarom zou ik leasen bij de Rabobank?

"Zo heb je al je financiële zaken op één plek geregeld. Dat biedt overzicht. En met onze calculator krijg je al snel een aardige indicatie. Als je vervolgens inlogt, weet je binnen een minuut of je kunt leasen. De goedkeuring voor je lease geldt voor zes maanden, dus je kunt direct een bedrijfsmiddel aanschaffen. Je hebt kortom snel duidelijkheid of je een akkoord krijgt voor de lease".

"Voor deze online aanvraag moet je wel klant van de Rabobank zijn, aangezien jouw gegevens dan al bekend zijn. Dat maakt de aanvraag snel en makkelijk. In totaal krijgt 95% van alle aanvragen groen licht. Dat is inclusief startende ondernemers."

Bijgewerkt op: 14-08-2019

Wat vind je van dit artikel?

x6
x7

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren.

Startkapitaal vergaren

Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:

 1. Wat kost het om een bedrijf te starten?
 2. Waar let de bank op bij jouw financieringsaanvraag?
 3. Hoe overtuig ik investeerders van mijn verhaal?
 4. Waarop moet je letten als je gaat lenen bij familie en bekenden?

Lees meer over de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.799 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.