Microkrediet van Qredits

Microkrediet aanvragen: zo doe je dat

Een bedrijf starten vraagt vaak om investeringen, zoals de aanschaf van bedrijfsmiddelen of huur van een pand. Als jouw directe omgeving beperkt kan bijspringen en je bij een bank niet makkelijk een lening kunt krijgen, kan microkrediet uitkomst bieden. Via Qredits kun je - ook als kleine zelfstandige - tot maximaal 50.000 euro lenen en met dit krediet alsnog de start van je onderneming financieren. 

Microkrediet: wat houdt het in?

Microkrediet is een zakelijke lening van maximaal 50.000 euro voor starters of ondernemers met groeiambities. Deze startersvriendelijke financieringsmethode richt zich in het bijzonder op ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) die moeite ondervinden bij het vergaren van op de traditionele manier, zoals het aanvragen van financiering bij een bank.

Als startende ondernemer kan het in deze tijd niet meevallen om een zakelijke lening af te sluiten. Hoewel financieren op de traditionele wijze via een bank zeker niet onmogelijk is, bestaat de kans dat je op zoek moet naar een andere manier om de financiering rond te krijgen. Microkrediet van de stichting Qredits is zo'n alternatief.

Hoe werkt het?

Qredits helpt startende en bestaande ondernemers bij het succesvol (door)starten van hun bedrijf. Hierbij gaat het om meer dan het financieren alleen: Qredits richt zich namelijk ook op het aanbieden van ondernemerstools, het geven van persoonlijke coaching en het verstrekken van zakelijke kredieten. 

andres

Geld nodig?

Je kunt op verschillende manieren aan geld komen. Bekijk dit handige overzicht van Rabobank om te zien welke financiering het beste bij jou past.

Vormen van financiering

Qredits werkt samen met verschillende organisaties die stuk voor stuk het belang inzien van ondernemerschap in Nederland en de visie van Qredits ondersteunen. Zo trekt Qredits op financieel gebied voortdurend leningen aan voor het  financieren van de kredietverleningsactiviteiten. Deze financieringen worden onder andere verstrekt door Nederlandse banken, waaronder Rabobank.

In het bijzonder ondersteunt Qredits ondernemers die (nog) niet kunnen voldoen aan de reguliere acceptatiecriteria van banken. Daarnaast biedt Qredits ondersteuning bij het opstarten van je boekhouding en het opbouwen van een waardevol netwerk. Je krijgt als kapitaalzoekende starter bij deze kredietverstrekker dus niet alleen geld, maar wordt in dit proces ook begeleid door ondernemerscoaches

Wat is het verschil tussen microkrediet en microfinanciering?

Deze termen worden doorgaans wel eens voor hetzelfde begrip gebruikt, maar er zijn onderling wel wat verschillen. Waar het bij een microkrediet specifiek gaat om kleinschalige zakelijke leningen voor (startende) ondernemers met weinig onderpand, is de term microfinanciering op meerdere financiële producten en diensten van toepassing. Hieronder valt dus niet alleen microkrediet, maar je kunt er ook spaarproducten, verzekeringen en betalingsverkeer onder scharen.

Wie komt in aanmerking voor microkrediet?

Zoals gezegd hoef je niet per se een startende ondernemer te zijn om voor een lening bij Qredits in aanmerking te komen. Ook jouw groeiplannen kunnen op deze manier worden gefinancierd. Wel is het zo dat je hiervoor maximaal vijftigduizend euro kunt lenen. Heb je meer geld nodig? Kijk dan eens bij de mogelijkheden van een MKB-krediet voor een Qredits-Lening vanaf 50.000 tot 250.000 euro. Microkrediet is met name relevant voor:

 • Starters die beschikken over een uitgewerkt ondernemingsplan
 • Bestaande ondernemers met minder dan 50.000 euro bancair krediet
 • Ondernemers die met hun bedrijf actief zijn in Nederland (of dit willen worden)
 • Mensen van achttien jaar of ouder

Microkrediet aanvragen: hoe gaat dat?

Het aanvragen van een microkrediet is in eerste instantie een online procedure. Je moet een uitgewerkt ondernemingsplan hebben om de aanvraag te kunnen voltooien. Een actieve inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK) is in dit stadium nog niet cruciaal, dat mag ook nadat het krediet wordt toegekend.

Nadat je de online aanvraag hebt verstuurd, is het wachten op bericht van een Qredits-bedrijfsadviseur in jouw regio. Na aanleiding van een persoonlijk gesprek met deze adviseur zal hij of zij een adviesrapport opstellen. Is het een positief advies? Dan wordt jouw aanvraag doorgezet naar de afdeling risicomanagement van Qredits.

Als jouw aanvraag ook hier groen licht krijgt, zullen de officiële overeenkomsten opgemaakt en via de post naar jou opgestuurd. Deze documenten stuur je (ondertekend) terug. Zodra Qredits de getekende akten heeft ontvangen, zal de stichting het geldbedrag binnen enkele dagen overboeken naar jouw zakelijke rekening.

Voor het aanvragen van microkrediet moet je dus beschikken over een goed uitgewerkt ondernemersplan. Zorg dat je hierin ook ingaat op jouw financiële plan: dit belangrijke hoofdstuk kan uiteindelijk de doorslag geven of je wel of geen zakelijke lening kunt afsluiten bij Qredits. Zie jij als een berg op tegen het schrijven van je plan? Wij helpen je graag op weg. Kijk bijvoorbeeld eens of je verder komt door onderstaande artikelen te raadplegen:

Tips van de redactie

6 manieren om aan startkapitaal te komen
Geld lenen bij familie: wat zijn de haken en ogen?
9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers
Hoe kom ik aan geld voor mijn bedrijf?

Bijgewerkt op: 13-03-2019

Wat vind je van dit artikel?

x10
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Wat doe jij met de kostbare eerste twintig seconden van je pitch? Kies je voor een cliffhanger in zin 2? Of begin je met een persoonlijke, heel herkenbare irritatie (waar jij natuurlijk dé oplossing voor hebt)? Wij dagen je uit om vier openingen te testen, zodat je straks investeerders en zakenrelaties direct wakker schudt.

Killer elevator pitch
Killer elevator pitch

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren.

Startkapitaal vergaren

Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:

 1. Wat kost het om een bedrijf te starten?
 2. Waar let de bank op bij jouw financieringsaanvraag?
 3. Hoe overtuig ik investeerders van mijn verhaal?
 4. Waarop moet je letten als je gaat lenen bij familie en bekenden?

Lees meer over de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.