marieke

'Verschil tussen starter en overnemende zelfstandige'

Er is een wezenlijk verschil tussen ondernemers die zelf een bedrijf starten en zij die een bestaande onderneming overnemen van een andere partij. Het draait hierbij vooral om verschillen in de motieven en persoonlijkheden van de verschillende soorten starters, zo blijkt uit recent onderzoek van Lex van Teeffelen van Hogeschool Utrecht onder het ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel (KvK).

Van Teeffelen onderzocht hiervoor de verschillen tussen starters (ondernemers die een startup van de grond opbouwen) en overnemers (ondernemers die een bestaande onderneming overnemen). Uit het onderzoek kwam onder andere naar voren dat starters vaak een andere motivatie hebben dan overnemers; starters waren vaker ongelukkig in hun toenmalige functie of zagen te weinig kansen op de huidige arbeidsmarkt. Een deel van deze starters heeft dan ook min of meer gedwongen gekozen voor het ondernemerschap.

Marktgericht

Ook qua karakter heeft Van Teeffelen een aantal opvallende verschillen kunnen vaststellen tussen starters en overnemers. Zo is die laatste groep gemiddeld genomen dominanter en marktgerichter, maar worden er door overnemers minder snel risico's genomen en zijn zij vaak minder zelfstandig. Starters hebben meestal een hoge opleiding genoten en ouder dan overnemers. Overeenkomsten tussen beide groepen zijn er ook: zo beschikken zowel starters als overnemers over typische ondernemerskwaliteiten zoals doorzettingsvermogen, sociale vaardigheden en flexibiliteit.

Lees het hele artikel op Nuzakelijk. Klik hier om het hele onderzoek te lezen.

Gepubliceerd op:
20-04-2012

Wat vind je van dit artikel?

x2
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren.

Startkapitaal vergaren

Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:

  1. Wat kost het om een bedrijf te starten?
  2. Waar let de bank op bij jouw financieringsaanvraag?
  3. Hoe overtuig ik investeerders van mijn verhaal?
  4. Waarop moet je letten als je gaat lenen bij familie en bekenden?

Lees meer over de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.653 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.