'Verschil tussen starter en overnemende zelfstandige'

2 min  leestijd
0
Image

Er is een wezenlijk verschil tussen ondernemers die zelf een bedrijf starten en zij die een bestaande onderneming overnemen van een andere partij. Het draait hierbij vooral om verschillen in de motieven en persoonlijkheden van de verschillende soorten starters, zo blijkt uit recent onderzoek van Lex van Teeffelen van Hogeschool Utrecht onder het ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel (KvK).

Van Teeffelen onderzocht hiervoor de verschillen tussen starters (ondernemers die een startup van de grond opbouwen) en overnemers (ondernemers die een bestaande onderneming overnemen). Uit het onderzoek kwam onder andere naar voren dat starters vaak een andere motivatie hebben dan overnemers; starters waren vaker ongelukkig in hun toenmalige functie of zagen te weinig kansen op de huidige arbeidsmarkt. Een deel van deze starters heeft dan ook min of meer gedwongen gekozen voor het ondernemerschap.

Marktgericht

Ook qua karakter heeft Van Teeffelen een aantal opvallende verschillen kunnen vaststellen tussen starters en overnemers. Zo is die laatste groep gemiddeld genomen dominanter en marktgerichter, maar worden er door overnemers minder snel risico's genomen en zijn zij vaak minder zelfstandig. Starters hebben meestal een hoge opleiding genoten en ouder dan overnemers. Overeenkomsten tussen beide groepen zijn er ook: zo beschikken zowel starters als overnemers over typische ondernemerskwaliteiten zoals doorzettingsvermogen, sociale vaardigheden en flexibiliteit.

Lees het hele artikel op Nuzakelijk. Klik hier om het hele onderzoek te lezen.

Meer over financieren en investeren

Meer over financieren en investeren
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

Sluiten