Hoe ga je nu en in de toekomst geld verdienen?

Zo maak je een ijzersterk financieel plan

Is het opstellen van een financieel plan voor jou relevant? Jij wilt natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag, maar hoe krijg je de bank zover dat jouw ondernemingsplan en de financiering wordt goedgekeurd? Gun jezelf een vliegende start met deze tips van onafhankelijk expert Bas Bakkenes en leer en passant hoe jouw bank het financiële hoofdstuk beoordeelt.

Financiële onderbouwing van je ondernemingsplan

"Er zijn twee soorten ondernemers waarop een bank onmiddellijk afknapt", steekt Bas Bakkenes van wal.

"Mensen die zonder enige ervaring iets gaan beginnen - 'omdat het ze zo leuk lijkt' - en mensen die ergens 'een passie voor hebben', zonder dat ze de kansen in kaart brengen'."

Ondernemingsplannenfabriek

Dat klinkt misschien cynisch, maar als directeur van de Ondernemingsplannenfabriek helpt Bas Bakkenes dagelijks starters met het schrijven van hun ondernemingsplan en de financiële onderbouwing daarvan. 

Hij weet dus als geen ander waarnaar banken bij het opstellen van een financieel plan op zoek zijn en welke drijfveren al bij voorbaat kansloos zijn.

"Iedere ondernemer vindt zijn eigen plan uniek, maar een consultant bij een bank krijgt dagelijks zo'n honderd plannen op zijn bureau. Je moet dus zorgen dat je boven de massa uitsteekt."

'De bank neemt risico en wil dus weten wat de kansen in de markt zijn en hoe jij die gaat pakken.'

Harde cijfers

Wie een hip restaurant wil openen zonder enige horeca-ervaring, of vanuit een passie voor paarden een manege gaat beginnen, moet in zijn bedrijfsplan extra goed benadrukken waar hij kansen ziet.

Bas: "De bank neemt risico als ze jouw bedrijf gaat financieren. Ze gaan duizenden, soms zelfs honderdduizenden euro's in jouw bedrijf steken.  Ze wil dus weten hoe concreet de kansen zijn en hoe jij die gaat pakken."

Onderbouw jouw motivatie

Daarom is het zaak jouw motivatie stevig te onderbouwen. Natuurlijk is het belangrijk dat je van paarden houdt als je een manege wilt oprichten, maar laat ook zien hoe (en op wat voor termijn) jij de lening van de bank met een rente van circa tien procent denkt te gaan terugbetalen. 

Haastige spoed…

Een andere valkuil is van start gaan met eigen geld, om er vervolgens achter te komen dat jouw financiële middelen niet toereikend zijn. Enthousiasme is natuurlijk prima, stelt Bas, maar te veel haast kan ook worden uitgelegd als hoogmoed of ongeduld. 

"Als je pas in dat stadium bij de bank aanklopt, laat je niet zien dat je je financiën goed kunt plannen of risico's goed kunt inschatten. Allemaal voorwaarden waaraan je moet voldoen om de onderneming ook op de lange termijn draaiende te kunnen houden. De bank zal bij voorbaat minder vertrouwen in je hebben."

Trackrecord

Een nieuw bedrijf van de grond af opbouwen klinkt aantrekkelijk, maar de ervaring leert dat de kans op financiering groter kan worden als je een bestaand bedrijf overneemt.

"En dat geldt helemaal voor een ondernemer met beperkte ervaring. Een bestaande onderneming heeft zijn bestaansrecht al bewezen en beschikt over een track record en harde cijfers. In dat geval is er nog maar één onzekere factor, en dat ben jij. Als alles nieuw is, zijn de risico's voor de bank vaak groter."

'Het is de kunst om de adviseur te laten denken: ‘Wow, had ik dit zelf maar bedacht.'

Onzekerheden

"Probeer zoveel mogelijk onzekerheden bij de bank weg te nemen", is daarom het algemene advies van Bas Bakkenes.

"Onderzoek de markt, analyseer jouw concurrenten en verdiep je in de financiële kant van je bedrijf. Onderbouw keuzes en benoem in het businessplan ook zaken waarop je zelf nog geen duidelijk antwoord hebt.

Denk aan het beantwoorden van de vraag wat er gebeurt als jij zelf wegvalt of op vakantie gaat. Daarmee geef je aan dat je over dit soort zaken nadenkt en je hierop dus wel degelijk erop voorbereidt." 

Financieel plan

Cijfers kunnen in businessplannen (zeker als je behoefte hebt aan externe financiering) nogal een struikelblok zijn. Nu hoef je echt geen afgestudeerd accountant te zijn, maar een beetje boekhoudkennis is doorgaans wel handig, stelt Bas. 

"Kosten zijn niet hetzelfde als uitgaven en omzet is niet gelijk aan inkomsten. Je moet je realiseren dat een klus die je in januari uitvoert, pas in april kan worden uitbetaald.

Liquiditeitsbegroting opstellen

Om daarin inzicht te krijgen, moet je jouw kasstroom in kaart brengen en zelf een liquiditeitsbegroting opstellen of deze door je boekhouder laten opstellen. Daarmee laat je zien hoeveel geld er per maand inkomt en uitgaat en dat geeft jezelf ook houvast."

En laat de begroting vooral nog een keer checken door een expert, het liefst iemand die jouw branche goed kent.

Eigen vermogen

Nog een belangrijke tip: zorg dat je tenminste een derde van het benodigde kapitaal zelf kunt inbrengen. Ook daarmee verlaag je het risico en verhoog je de kans dat je bank jouw plan wil financieren. 

Dat eigen vermogen kan spaargeld zijn, spullen die je al in je bezit hebt, een achtergestelde lening bij familie of de opbrengst van een crowdfundingcampagne. 

Veel starters vergeten ook hun eigen salaris op de begroting te zetten, weet Bas. "Bij een bv is het verplicht om een post loonkosten op te voeren. Die kosten betaal je jezelf uit, ongeacht of jouw bedrijf winst maakt of niet. Maar bij een eenmanszaak, de rechtsvorm waarvoor de meeste starters kiezen, staat je loon pas onder de streep.

Die inkomsten komen uit de winst van je onderneming. Zeg je een baan op waarmee je 50.000 euro per jaar verdiende, bedenk dan goed hoe realistisch het is dat je datzelfde bedrag in je eerste jaar overhoudt. En zo niet: waarvan je dan gaat leven."

Wow-factor

Een indrukwekkend plan is nog niet hetzelfde als een succsesvol bedrijf, maar het kan een goed begin zijn. Je laat ermee zien dat je weet waar je aan begint. Dromen en passies zijn daarvoor essentieel, mits er voldoende vraag is naar het product of de dienst en je dit kunt onderbouwen met nuchtere cijfers. 

"Streef met je plan naar de Wow-factor", sluit Bas af. "Het is de kunst om de adviseur bij de bank te laten denken: 'Wow, ik zou willen dat ik dit zelf bedacht had'."

Tip! Gratis PDF: ondernemingsplan in 10 stappen

Vind je het moeilijk om jouw idee goed op papier te zetten? In deze gratis whitepaper (PDF-bestand) lees je hoe jij in 10 simpele stappen een goed (financieel) plan maakt. Zo ga jij goed voorbereid van start met je bedrijf.

Download PDF

Ook interessant voor jou

5 begrotingen van het financieel plan
Hoe beoordeelt de Rabobank een financieringsaanvraag?
9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers
LoanStreet: online tool voor bedrijfsfinanciering
De 9 bouwstenen van het Business Model Canvas

Bijgewerkt op: 24-09-2020

Wat vind je van dit artikel?

x33
x12

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Foodtrucks zijn razend populair. We hebben het niet meer over de ouderwetse patatkraam of ijscokar, tegenwoordig zijn er nog veel meer producten die je vanuit een foodtruck kunt verkopen. Met welke regels krijg je als eigenaar van een foodtruck te maken en waarop moet je letten?

Foodtruck beginnen regels
Foodtruck beginnen regels

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren.

Startkapitaal vergaren

Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:

  1. Wat kost het om een bedrijf te starten?
  2. Waar let de bank op bij jouw financieringsaanvraag?
  3. Hoe overtuig ik investeerders van mijn verhaal?
  4. Waarop moet je letten als je gaat lenen bij familie en bekenden?

Lees meer over de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.002 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.