Financieel plan voorbeeld

Zo maak je een ijzersterk financieel plan

Je financieel plan is een van de belangrijkste hoofdstukken van je ondernemingsplan. De bank gebruikt het om je financieringsaanvraag te beoordelen. Gun jezelf een vliegende start met deze tips van expert Bas Bakkenes van de ondernemingsplannenfabriek.

In dit artikel bespreken we de aandachtspunten van een financieel plan. Benieuwd naar een specifiek aspect? Ga dan direct naar:

Financieel plan in je ondernemingsplan

"Er zijn twee soorten ondernemers waarop een bank onmiddellijk afknapt", steekt Bas Bakkenes van wal. "Mensen die zonder enige ervaring iets gaan beginnen - 'omdat het ze zo leuk lijkt' - en mensen die ergens 'een passie voor hebben', zonder dat ze de kansen in kaart brengen'."

Tip: bekijk dit handige voorbeeld van een financieel plan.

Een onderscheidend financieel plan

Dat klinkt misschien cynisch, maar als directeur van de Ondernemingsplannenfabriek helpt Bas Bakkenes dagelijks starters met het schrijven van hun ondernemingsplan en de financiële onderbouwing daarvan. 

Hij weet dus als geen ander waarnaar banken bij het opstellen van een financieel plan op zoek zijn en welke drijfveren al bij voorbaat kansloos zijn.

"Iedere ondernemer vindt zijn eigen plan uniek, maar een consultant bij een bank krijgt dagelijks zo'n honderd plannen op zijn bureau. Je moet dus zorgen dat je boven de massa uitsteekt."

Harde cijfers in je financiële plan

Wil je bijvoorbeeld een hip restaurant openen zonder enige horeca-ervaring, of vanuit een passie voor paarden een manege gaat beginnen? Dan moet je in dit onderdeel van je ondernemingsplan extra goed benadrukken waar je kansen ziet.

Bas: "De bank neemt risico als ze jouw bedrijf gaat financieren. Ze gaan duizenden, soms zelfs honderdduizenden euro's in jouw bedrijf steken.  Ze wil dus weten hoe concreet de kansen zijn en hoe jij die gaat pakken."

Onderbouw jouw motivatie

Daarom is het zaak jouw motivatie stevig te onderbouwen. Natuurlijk is het belangrijk dat je van paarden houdt als je een manege wilt oprichten, maar laat ook zien hoe (en op wat voor termijn) jij de lening van de bank met een rente van circa 10% denkt te gaan terugbetalen. 

Haastige spoed…

Een andere valkuil is van start gaan met eigen geld, om er vervolgens achter te komen dat jouw financiële middelen niet toereikend zijn. Enthousiasme is natuurlijk prima, stelt Bas, maar te veel haast kan ook worden uitgelegd als hoogmoed of ongeduld. 

"Als je pas in dat stadium bij de bank aanklopt, laat je niet zien dat je je financiën goed kunt plannen of risico's goed kunt inschatten."

"Allemaal voorwaarden waaraan je moet voldoen om de onderneming ook op de lange termijn draaiende te kunnen houden. De bank zal bij voorbaat minder vertrouwen in je hebben."

Bedrijfsovername kan gunstig zijn

Een nieuw bedrijf van de grond af opbouwen klinkt aantrekkelijk, maar de ervaring leert dat de kans op financiering groter kan worden als je een bestaand bedrijf overneemt.

"En dat geldt helemaal voor een ondernemer met beperkte ervaring. Een bestaande onderneming heeft zijn bestaansrecht al bewezen en beschikt over een track record en harde cijfers. In dat geval is er nog maar één onzekere factor, en dat ben jij. Als alles nieuw is, zijn de risico's voor de bank vaak groter."

'Het is de kunst om de adviseur te laten denken: ‘Wow, had ik dit zelf maar bedacht.'

Onzekerheden wegnemen met je financieel plan

"Probeer zoveel mogelijk onzekerheden bij de bank weg te nemen", is daarom het algemene advies van Bas Bakkenes.

"Onderzoek de markt, analyseer jouw concurrenten en verdiep je in de financiële kant van je bedrijf. Onderbouw keuzes en benoem in het businessplan ook zaken waarop je zelf nog geen duidelijk antwoord hebt.

Denk aan het beantwoorden van de vraag wat er gebeurt als jij zelf wegvalt of op vakantie gaat. Daarmee geef je aan dat je over dit soort zaken nadenkt en je hierop dus wel degelijk erop voorbereidt." 

Hoe vind je de cijfers voor je financieel plan?

Cijfers kunnen in ondernemingsplannen (zeker als je behoefte hebt aan externe financiering) nogal een struikelblok zijn. Nu hoef je echt geen afgestudeerd accountant te zijn, maar een beetje boekhoudkennis is doorgaans wel handig, stelt Bas. 

"Kosten zijn niet hetzelfde als uitgaven en omzet is niet gelijk aan inkomsten. Je moet je realiseren dat een klus die je in januari uitvoert, pas in april kan worden uitbetaald.

Liquiditeitsbegroting opstellen

Om daarin inzicht te krijgen, moet je jouw kasstroom in kaart brengen en zelf een liquiditeitsbegroting opstellen of deze door je boekhouder laten opstellen. Daarmee laat je zien hoeveel geld er per maand inkomt en uitgaat en dat geeft jezelf ook houvast."

En laat de begroting vooral nog een keer checken door een expert, het liefst iemand die jouw branche goed kent.

Eigen vermogen inbrengen

Nog een belangrijke tip: zorg dat je tenminste een derde van het benodigde kapitaal zelf kunt inbrengen. Ook daarmee verlaag je het risico en verhoog je de kans dat je bank jouw plan wil financieren. 

Dat eigen vermogen kan spaargeld zijn, spullen die je al in je bezit hebt, een achtergestelde lening bij familie of de opbrengst van een crowdfundingcampagne. 

Vergeet je eigen salaris niet in het financieel plan

Veel starters vergeten ook hun eigen salaris op de begroting te zetten, weet Bas. "Bij een bv is het verplicht om een post loonkosten op te voeren. Die kosten betaal je jezelf uit, ongeacht of jouw bedrijf winst maakt of niet. Bij een eenmanszaak, staat je loon pas onder de streep.

Die inkomsten komen uit de winst van je onderneming. Zeg je een baan op waarmee je € 50.000 per jaar verdiende, bedenk dan goed hoe realistisch het is dat je datzelfde bedrag in je eerste jaar overhoudt. En zo niet: waarvan je dan gaat leven."

Wow-factor

Een indrukwekkend plan is nog niet hetzelfde als een succesvol bedrijf, maar het kan een goed begin zijn. Je laat ermee zien dat je weet waar je aan begint. Dromen en passies zijn daarvoor essentieel, mits er voldoende vraag is naar het product of de dienst en je dit kunt onderbouwen met nuchtere cijfers. 

"Streef met je plan naar de wow-factor", sluit Bas af. "Het is de kunst om de adviseur bij de bank te laten denken: 'Wow, ik zou willen dat ik dit zelf bedacht had'."

Ook interessant voor jou​
9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers
De 9 bouwstenen van het Business Model Canvas

Bijgewerkt op: 24-11-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Financieren en investeren

De meeste startende ondernemers kunnen de start van hun bedrijf niet (helemaal) zelf financieren. Dat hoeft ook niet, want als jij een goed idee hebt, ontmoet je vast een of meerdere partijen die in jouw startup willen investeren.

Startkapitaal vergaren

Niet voor niets neemt het vergaren van startkapitaal vaak een belangrijk plek in bij de startfase van een onderneming. Maar waar vind je de juiste investeerders en hoe overtuig je hen van jouw plannen? Dat lees je onder andere in de volgende artikelen:

  1. Wat kost het om een bedrijf te starten?
  2. Waar let de bank op bij jouw financieringsaanvraag?
  3. Hoe overtuig ik investeerders van mijn verhaal?
  4. Waarop moet je letten als je gaat lenen bij familie en bekenden?

Lees meer over de meest gangbare financieringsmogelijkheden voor starters.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.