marieke

België geen belastingparadijs voor ondernemers

Hoewel vaak anders wordt gedacht, is België helemaal geen belastingparadijs voor ondernemers. Integendeel: Bij onze zuiderburen gaat ruim de helft van de winst van ondernemers naar de fiscus. In Nederland is dat ongeveer 30 procent. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond VBO en accountantskantoor PricewaterhouseCoopers. Starters kunnen dus beter niet de grens naar België oversteken.

Veel mensen denken dat België een mild fiscaal klimaat heeft voor ondernemers. Het onderzoek laat andere feiten zien. Ongeveer 52 procent van de winst vloeit naar de Belgische fiscus. De omzetbelastingdruk ligt op ongeveer 16 procent. De Belgische overheid heft 115 verschillende ondernemersbelastingen, waardoor de belastingdruk op het oog lijkt mee te vallen. In Nederland zijn dat er 'slechts' 31, terwijl het internationale gemiddelde op zo'n 45 ligt.

De kans is groot dat ondernemers in België binnenkort nog meer van hun winst en omzet moeten inleveren, aangezien het land kampt met steeds verder oplopende overheidstekorten.
 

Gepubliceerd op:
12-05-2010

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Investeren

Als startende ondernemer denk je wellicht niet meteen aan investeren, maar toch liggen er op dit gebied ook kansen voor starters. In de juiste markt investeren kan op den duur lucratief uitpakken; daarnaast zijn er diverse overheidsregelingen waarvan je als investeerder kunt profiteren. Het is wel belangrijk dat je weet hoe alles werkt. 

Zo moet je er als internationaal georiënteerde ondernemer rekening mee houden dat er in bepaalde landen andere regels gelden dan in Nederland. Chinezen doen bijvoorbeeld heel anders zaken dan Amerikanen, oftewel: optimaal investeren vergt maatwerk. Op deze pagina's vind je meer informatie over de mogelijkheden en kansen op het gebied van investeren.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.485 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.