Financiële planning maken als zzp'er

Bijgewerkt op 25 mei 2023
9 min  leestijd
2.369
financiele planning zzp

Een financiële planning helpt je als zzp'er een gezonde bedrijfsvoering op te bouwen. Zo zorg je voor voldoende inkomen nu, maar ook voor je pensioen. Hoe bereid je je goed voor op de toekomst en welke vragen moet je jezelf stellen? Ontdek hoe je zelf een financiële planning maakt als zzp'er.

Het belang van een financiële planning bij je start

De basis van een strakke financiële planning begint al bij de start van je onderneming. Het is belangrijk om nog voordat je bij de Kamer van Koophandel aanklopt, goed na te denken over hoe je precies gaat rondkomen. Hoeveel inkomsten heb je nodig en waar komen deze vandaan?

Let op: houd er rekening mee dat je in de opstartfase als zzp'er waarschijnlijk nog niet zoveel verdient. Je moet eerst een klantenkring opbouwen.

Financieel plan hoort in je ondernemingsplan

Zo'n financiële planning is een onderdeel van je ondernemingsplan, waarin je uiteenzet hoe je jouw bedrijf precies gaat voeren. Sommige zzp'ers denken dat zo'n plan alleen voor grotere ondernemers is, maar niets is minder waar. Een gedegen ondernemingsplan helpt je juist om een strategie op te zetten waarmee je succesvol zelfstandige wordt.

Hoe maak ik een financiële planning als zzp'er?

Wanneer je aan de slag gaat met het maken van een financiële planning, kijk je zowel naar je inkomsten als je kosten. Zo krijg je een goed beeld van wat je maandelijks nodig hebt om financieel gezond te blijven als zzp'er.

Inkomsten

Allereerst is het zaak om je inkomsten onder de loep te nemen. Wat komt er maandelijks binnen vanuit je bedrijf? Dit kunnen betaalde facturen zijn, maar ook betalingen voor verkochte producten. Stel jezelf in elk geval de volgende vragen om een compleet beeld te krijgen:

  • Verdien ik al mijn geld als zzp'er, of heb ik ook andere inkomstenbronnen? Denk hierbij aan een baan in loondienst, uitkering, alimentatie of toeslagen.
  • Wat is mijn verdienmodel precies (uurtje-factuurtje, abonnementsmodel, freemium-model, etc.)?
  • Is dat verdienmodel voldoende om me mijn hele werkende leven te voorzien van inkomen?
  • Wat zijn mijn verwachte inkomsten per jaar de komende 5 en 10 jaar?
  • Zit er groei in mijn inkomen zoals ik dat nu gepland heb?
  • Hoe lang kan ik me met mijn (zakelijk) spaargeld redden als er even geen geld binnenkomt?
  • Wat kan ik elke maand missen om te sparen voor mindere tijden?

Voorbeeld ondernemingsplan zzp

Handig: voorbeeldplan

Wat staat er in een goed ondernemingsplan voor zzp’ers? Download een gratis voorbeeld met tips en cijfers.

Download gratis voorbeeld

Uitgaven

Dan kijken we ook naar de uitgaven. Deze zijn onder te verdelen in privé-uitgaven en zakelijke uitgaven. Onder zakelijke kosten vallen alle kosten die je maakt voor je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan je inkoop, boekhoudpakket en huur van je kantoor.

Let op: sommige uitgaven zijn deels zakelijk en deels privé. Dat is bijvoorbeeld zo bij een telefoon van de zaak of auto van de zaak.

Onder je privé-uitgaven valt alles wat je nodig hebt om je privéleven te bekostigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je huis, boodschappen, sportabonnement en vakantie. Als zzp'er staat het inkomen wat je hiervoor gebruikt meestal gelijk aan de winst die je verdient.

Goed om te weten: Omzet - zakelijke kosten = winst. Je kunt veel omzet draaien, maar tegelijkertijd verlies lijden. Bijvoorbeeld wanneer je erg hoge (opstart)kosten hebt.

Begrotingen voor je financiële planning

Voor een financieel plan kun je gebruik maken van vijf begrotingen:

  1. De investeringsbegroting: hoeveel geld heb je nodig om te starten? Deze kun je ook maken voor de komende jaren, voor investeringen die je in je bedrijf wil doen.
  2. De financieringsbegroting: hoe ga je die investeringen betalen? Lukt dat met de gemaakte winst of heb je externe financiering nodig? 
  3. De exploitatiebegroting of winst- en verliesrekening, hierin noteer je de inkomsten en uitgaven, zie hierboven.
  4. De liquiditeitsbegroting, waarin je per maand of jaar noteert of je voldoende geld verdient om die periode je rekeningen te kunnen betalen.
  5. De begroting privé uitgaven, waarover we hierboven al vertelden. 

Handig: bekijk het voorbeeld financieel plan

Beter inzicht met een zakelijke rekening

Als je voor alle inkomsten en uitgaven dezelfde (particuliere) rekening gebruikt, is het heel lastig om goed overzicht te houden als zzp'er. Privé en zakelijk lopen dan door elkaar, waardoor het voeren van je administratie een flinke uitdaging wordt.

Daarom kiezen veel zzp'ers ervoor om een zakelijke rekening te openen. Hiermee kun je in één oogopslag zien hoe je bedrijf er financieel voorstaat. Je kunt in de Rabo app bijvoorbeeld slim inzicht krijgen in je financiële situatie, of zelfs zakelijke betaalverzoeken sturen zodat je sneller betaald krijgt.

Als zzp'er wil je niet te veel betalen en liever nergens aan vast zitten. Daarom heb je bij de Rabo ZZP rekening geen vaste kosten. Je betaalt alleen per transactie. Ben je startende zzp'er? Dan kun je profiteren van Startersvoordeel. Daarmee zijn ook je Eurobetalingen het eerste half jaar helemaal gratis. En je kunt de rekening op ieder moment kosteloos opzeggen. 

Let op: boekhouders en accountants stellen een zakelijke rekening vaak verplicht.

Denk aan de toekomst

Een financiële planning kan je niet alleen helpen om op de korte termijn je financiën op orde te krijgen. Het is juist ook heel geschikt om je voor te bereiden op de toekomst. Denk daarom tijdens het maken van je plan ook na over de volgende situaties:

  • Je hebt in de toekomst misschien meer uitgaven, waardoor je huidige verdienmodel en/of tarief niet meer volstaat. 
  • De kans is groot dat de inflatie blijft stijgen. Het is dan slim om ook je tarieven mee te laten stijgen. Denk nu alvast na over wanneer en hoe je die stijging wilt doorvoeren.

Tip: wil jij je tarief opschroeven? Zo pak je dat aan!

Houd rekening met onvoorziene situaties

Het leven laat zich niet plannen, soms gebeuren er dingen die je niet verwacht, zoals ziekte of een ongeval. Je kunt dan tijdelijk niet of minder werken, waardoor je minder inkomsten hebt. Gelukkig kun je je hiervoor verzekeren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Nu al voorbereiden op je pensioen met een financiële planning (zzp)

Misschien wil je er nu nog helemaal niet over nadenken, maar er komt een tijd dat je met pensioen zult gaan. Het is belangrijk om hier nu al over na te denken, zodat je later niet op een houtje hoeft te bijten. Hoeveel je nodig hebt, hangt natuurlijk af van hoe comfortabel jij je oude dag wilt doorbrengen.

Er zijn verschillende manieren om pensioen op te bouwen als zzp'er:

  • Wellicht heb je bij een werkgever al pensioen opgebouwd
  • Door te sparen of te beleggen
  • Het inzetten van je oudedagsreserve

Meer weten over dit onderwerp? Hier vind je veel informatie over zakelijke pensioenen.

3 opstakels bij het opstellen van een financiële begroting

Een belangrijk onderdeel van het ondernemingsplan vormen de financiële begrotingen. Hierin laat je cijfermatig zien hoeveel geld je nodig hebt om je bedrijf te beginnen en hoe je dat gaat betalen. Veel starters zien hier enorm tegenop, omdat ze flink wat obstakels moeten overwinnen. 

Obstakel 1: het kennisgat

  • Probleem: Ten eerste is er gewoon sprake van een groot kennisgat. Slechts enkele starters hebben op school economie gehad.

    Termen als 'balans' en 'winst- en verliesrekening' zegt hen vaag iets, maar de parate kennis is verdwenen. En voor de groep die geen economie of bedrijfsadministratie heeft gehad, klinken deze termen als volslagen hocus-pocus.
  • Oplossing: het is minder ingewikkeld dan het lijkt. Probeer het maken van een financieel plan te versimpelen.

    Het is eigenlijk hetzelfde als het plannen van een vakantie. Dan zijn er zaken die je vooraf moet betalen, waaronder de vliegtickets, het hotel of de camping en de reisverzekering én zaken die je ter plekke tijdens jouw reis moet betalen. Denk aan eten, drinken, excursies en souvenirs. Voordat je op vakantie gaat, vraag je je af hoe je dit moet gaan betalen en maak je een berekening.

Obstakel 2: waar begin ik?

  • Probleem: besluit je eenmaal om aan jouw plan te beginnen, dan ben je er nog niet. Ja, er ligt een leeg vel klaar voor jouw neus, maar hoe begin je en welke stappen moet je nemen? En áls je weet dat je moet beginnen met inventariseren wat je allemaal nodig heeft voor jouw bedrijf en wat dat gaat kosten, doemt de volgende vraag op: hoe weet je dat je niets belangrijks over het hoofd ziet?
  • Oplossing: Inventariseer eerst wat je allemaal nodig hebt vóórdat je daadwerkelijk van start kan gaan, vraag (liefst meerdere) offertes aan en leg jouw lijst voor aan andere (bevriende) ondernemers: heb je iets gemist en zijn de bedragen realistisch?

Obstakel 3: in de toekomst kijken

  • Probleem: het grootste obstakel vormt het voorspellen van de omzet. 'Ik kan toch niet in de toekomst kijken?' is een veelgehoord argument. Toch is het belangrijk om zo realistisch mogelijke voorspellingen (prognoses) te doen en je daarbij vooral niet te rijk te rekenen.

    Dat laatste is namelijk een van de meest voorkomende mankementen aan een financieel plan: het bevat te romantische en te optimistische beelden over hoe de markt in elkaar zit. Meestal is deze veel weerbarstiger dan je hoopt en duurt het veel langer dan je denkt voor zich een betalende klant aandient.
  • Oplossing: Zoek op internet, bij banken of brancheverenigingen of er cijfers bestaan over het soort bedrijf dat je wilt starten. Houd er rekening mee dat dit gemiddelden zijn van reeds bestaande bedrijven. Jij als starter doet er gemiddeld drie jaar over voor jezelf dit soort cijfers kunt scoren.

 

ZZP rekening

De Rabo ZZP rekening, ideaal voor zzp'ers

Betaal alleen voor wat je gebruikt, zonder vaste kosten. 
Bekijk de voordelen

Stap 2: Een plan maken voor je onderneming

2. Plan maken

Dit artikel is onderdeel van de stap ‘2. Plan maken’ uit het Stappenplan, Succesvol van start met dit eenvoudige stappenplan.

Meer artikelen

Meer over boekhouding en administratie

Meer over boekhouding en administratie
ZZP rekening

Breng je financiële administratie op orde voor 2023

Makkelijk onderscheid maken tussen privé en zakelijke uitgaven? Met de Rabo ZZP rekening start je laagdrempelig met weinig kosten: je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Sluiten