marieke

Column l 'Financieel plan blijft lastig voor starters'

Slechts enkele starters hebben economie gehad tijdens hun opleiding. Termen als 'balans' en 'winst- en verliesrekening' zijn zelfs in de verste verte geen bekende begrippen voor veel startende ondernemers. En zie dán maar eens een gedegen financieel plan te maken...

Als u een eigen bedrijf wilt beginnen, is het verstandig om een ondernemingsplan (of moderner: een business model) te maken. Gebruik daarvoor een goed format, zodat u niks belangrijks over het hoofd ziet en u een overzicht hebt van alle aspecten van uw toekomstige bedrijf.

De financiële begroting

Een belangrijk onderdeel van het ondernemingsplan vormen de financiële begrotingen. Hierin laat u cijfermatig zien hoeveel geld u nodig heeft om uw bedrijf te beginnen en hoe u dat gaat betalen. En u laat aan de hand van berekeningen zien dat uw toekomstige onderneming voldoende inkomsten genereert. Veel starters zien hier enorm tegenop, omdat ze flink wat obstakels moeten overwinnen.

Obstakel 1: het kennisgat

 • Probleem: Ten eerste is er gewoon sprake van een groot kennisgat. Slechts enkele starters hebben op school economie gehad. Termen als 'balans' en 'winst- en verliesrekening' zegt hen vaag iets, maar de parate kennis is verdwenen. En voor de groep die geen economie of bedrijfsadministratie heeft gehad, klinken deze termen als volslagen hocus-pocus.
 • Oplossing: het is minder ingewikkeld dan het lijkt. Probeer het maken van een financieel plan te versimpelen. Het is eigenlijk hetzelfde als het plannen van een vakantie. Dan zijn er zaken die u vooraf moet betalen, waaronder de vliegtickets, het hotel of de camping en de reisverzekering én zaken die u ter plekke tijdens uw reis moet betalen. Denk aan eten, drinken, excursies en souvenirs. Voordat u op vakantie gaat, vraagt u zich af hoe u dit moet gaan betalen en maakt u een berekening.

Obstakel 2: waar begin ik?

 • Probleem: besluit u eenmaal om aan uw plan te beginnen, dan bent u er nog niet. Ja, er ligt een leeg vel klaar voor uw neus, maar hoe begint u en welke stappen moet u nemen? En áls u weet dat u moet beginnen met inventariseren wat u allemaal nodig heeft voor uw bedrijf en wat dat gaat kosten, doemt de volgende vraag op: hoe weet u dat u niets belangrijks over het hoofd ziet?
 • Oplossing: Inventariseer eerst wat u allemaal nodig heeft vóórdat u daadwerkelijk van start kan gaan, vraag (liefst meerdere) offertes aan en leg uw lijst voor aan andere (bevriende) ondernemers: heeft u iets gemist en zijn de bedragen realistisch?

Obstakel 3: in de toekomst kijken

 • Probleem: het grootste obstakel vormt het voorspellen van de omzet. 'Ik kan toch niet in de toekomst kijken?' is een veelgehoord argument. Toch is het belangrijk om zo realistisch mogelijke voorspellingen (prognoses) te doen en u daarbij vooral niet te rijk te rekenen. Dat laatste is namelijk een van de meest voorkomende mankementen aan een financieel plan: het bevat te romantische en te optimistische beelden over hoe de markt in elkaar zit. Meestal is deze veel weerbarstiger dan u hoopt en duurt het veel langer dan u denkt voor zich een betalende klant aandient.
 • Oplossing: Zoek op internet, bij banken of brancheverenigingen of er cijfers bestaan over het soort bedrijf dat u wilt starten. Houd er rekening mee dat dit gemiddelden zijn van reeds bestaande bedrijven. U als starter doet er gemiddeld drie jaar over voor uzelf dit soort cijfers kunt scoren.


Advertorial geld nodig - financieren

Geld nodig?

Als startende ondernemer heb je vaak aanvullende financiering nodig. De Rabobank biedt starters een aantal mogelijkheden om een bedrijf te financieren.

Financiering voor starters 

Hulp inschakelen

Zijn financiële begrotingen dan een onoverkomelijk obstakel? Nee, gelukkig niet. Uiteindelijk blijkt het minder ingewikkeld dan het lijkt, maar het is wel verstandig om wat hulp in te schakelen. Zeker als u een bedrijfskrediet wilt aanvragen, omdat uw cijfers dan aan strenge voorwaarden moeten voldoen. U kunt denken aan hulp via uw branchevereniging, assistentie van een gekwalificeerde starterscoach of houvast via checklisten en rekenmodellen.

-Peter ter Beek

Bijgewerkt op: 28-08-2018

Wat vind je van dit artikel?

x4
x3

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Beschik je (nog) over te weinig vermogen om zelf te investeren in de aanschaf van bedrijfsmiddelen? Dan is leasen mogelijk een optie, óók als het gaat om een computer of machine. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in deze checklist.

Wat je moet weten over leasen
Wat je moet weten over leasen

Investeren

Als startende ondernemer denk je wellicht niet meteen aan investeren, maar toch liggen er op dit gebied ook kansen voor starters. In de juiste markt investeren kan op den duur lucratief uitpakken; daarnaast zijn er diverse overheidsregelingen waarvan je als investeerder kunt profiteren. Het is wel belangrijk dat je weet hoe alles werkt. 

Zo moet je er als internationaal georiënteerde ondernemer rekening mee houden dat er in bepaalde landen andere regels gelden dan in Nederland. Chinezen doen bijvoorbeeld heel anders zaken dan Amerikanen, oftewel: optimaal investeren vergt maatwerk. Op deze pagina's vind je meer informatie over de mogelijkheden en kansen op het gebied van investeren.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

 • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
 • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
 • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.490 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.