marieke

Interview l 'Startupbootcamp heeft er belang bij dat jouw bedrijf slaagt'

Het doel van startende ondernemer Hanneke Stegweg: met haar online platform iLost de 'Google voor lost and found' worden. Via het acceleratorprogramma Startupbootcamp helpen honderdtwintig mentoren haar bij het waarmaken van deze ambitie.

Stegweg verloor haar camera in de trein. En daarmee blijkt maar weer: soms kan de aanleiding om een bedrijf te starten simpel zijn. Maar uitvoeren is een tweede. Hanneke Stegweg deed het wel. Tijdens de zoektocht naar haar verloren camera met dierbare foto's merkte ze hoeveel moeite het eigenlijk kost om contact te zoeken met alle locaties waar je op een dag bent geweest: "Hebben jullie mijn camera toevallig gevonden?" Uiteindelijk heeft ze haar camera nooit meer teruggezien. Maar het idee voor een bedrijf bleef wél overeind.

Gevonden voorwerpen

Via de app van iLost kunnen bijvoorbeeld hotels, restaurants en evenementenbureaus foto's uploaden van de voorwerpen die ze vinden. Vervolgens wordt het voorwerp automatisch met locatie en datum op de contactpagina van de betreffende zaak geplaatst, waardoor iemand die iets kwijt is, meteen zijn kwijtgeraakte item online ziet wanneer hij de contactgegevens opzoekt. Het slachtoffer betaalt drie euro aan iLost en zijn zoekgeraakte voorwerp zoals een oorbel, camera of fietssleutel wordt opgestuurd.

Startup accelerator

Een goed idee, zo blijkt. Want nog geen twee jaar later heeft Stegweg 490 starters achter zich gelaten in de strijd om deel te mogen nemen aan Startupbootcamp, een wereldwijd startup acceleratorprogramma. Samen met negen andere internationale starters werkt ze zich sinds april drie maanden lang fulltime in het zweet, waarbij ze doelen realiseert waarover andere starters normaal gesproken twaalf maanden doen.

Honderdtwintig mentoren, onder wie ervaren ondernemers en vakexperts, helpen haar daarbij. "Die intensieve begeleiding van deskundigen maakt dat het risico voor investeerders straks lager is", legt Stegweg uit. "Omdat de kans dat iets misgaat kleiner wordt met zoveel experts om je heen." Uiteindelijk is dat namelijk één van de doelen van Startupbootcamp: om uw bedrijf interessant te maken voor investeerders.

Pitch

Op dit moment is de eigenaar van iLost zich druk aan het voorbereiden op de grote finaledag: 28 juni. "Dan pitchen we alle tien ons idee voor meer dan vierhonderd potentiële investeerders. Het is belangrijk om te bewijzen dat ik mijn bedrijf - in korte tijd - ver vooruit heb gekregen." Hiervoor heeft Stegweg al de nodige stappen ondernomen.

Zo heeft ze haar grootste aannames getoetst en veel klantgesprekken gevoerd. "In plaats van een product ontwikkelen en het dán de markt in te sturen, leren wij om meteen met de klant in gesprek te gaan. Wat zoekt hij, en op welke manier kan ik als ondernemer van toegevoegde waarde zijn?" De mentoren geven tips en advies. "Zodat we onze stappen niet in de verkéérde richting zetten."

Google

Haar doel is om zo snel mogelijk de 'Google van lost and found' te worden. "Hoe? Door snel te groeien, iedere kans op versnelling te grijpen, zoveel mogelijk risico's weg te nemen en financiering voor snelle groei te vinden." Tot nu toe heeft Stegweg nog geen investeerder gevonden. Dat was ook nog niet nodig; ze runde haar onderneming via bootstrapping: op een slimme manier eigen geld inzetten. Ze heeft er het volste vertrouwen in dat het haar lukt om financiering voor groei te vinden. "Het feit dat innovatieve ondernemers, zoals Patrick de Zeeuw en Ruud Hendriks (oprichters van Startupbootcamp) erin geloven, is fantastisch."

Tip voor andere starters

Meedoen aan Startupbootcamp: Stegweg raadt het iedereen aan. "Als starter heb je geen geld voor trainingen of advies. Bij Startupbootcamp krijg je vijftienduizend euro én trainingen en advies van de beste mensen. In ruil daarvoor geef je een percentage van jouw aandelen weg. Startupbootcamp heeft er dus ook belang bij dat jouw bedrijf slaagt."

Wel moet u als starter goed voor de dag komen als u kans wilt maken op een plek. "Er wordt gekeken naar het team om jou heen, naar jouw achtergrond en je vermogen om inschattingen te maken: is dat wel realistisch? Eigenlijk is de inschrijving alleen al leerzaam, omdat je feedback krijgt op jouw idee en het bedrijf."

[Bron: MKB Servicedesk]

Gepubliceerd op:
28-05-2013

Wat vind je van dit artikel?

x0
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Waarde ≠ prijs: twee begrippen die vaak door elkaar heen gebruikt worden, maar die je zeker niet met elkaar moet verwarren. In dit artikel legt KHN uit hoe je tot een concrete waardebepaling van jouw horecaconcept kunt komen.

Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept

Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept - blog KHN
Zo bepaal je de waarde van een horecaconcept - blog KHN

Investeren

Als startende ondernemer denk je wellicht niet meteen aan investeren, maar toch liggen er op dit gebied ook kansen voor starters. In de juiste markt investeren kan op den duur lucratief uitpakken; daarnaast zijn er diverse overheidsregelingen waarvan je als investeerder kunt profiteren. Het is wel belangrijk dat je weet hoe alles werkt. 

Zo moet je er als internationaal georiënteerde ondernemer rekening mee houden dat er in bepaalde landen andere regels gelden dan in Nederland. Chinezen doen bijvoorbeeld heel anders zaken dan Amerikanen, oftewel: optimaal investeren vergt maatwerk. Op deze pagina's vind je meer informatie over de mogelijkheden en kansen op het gebied van investeren.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 5.044 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.