marieke

Private investeerders worden niet warm van Nederlandse bedrijven

Particuliere investeerders zijn in veel gevallen niet te spreken over het niveau van Nederlandse ondernemers. Ze beoordelen de kwaliteit van de ondernemers en van hun bedrijfsplannen veelal als onvoldoende om in te investeren. Negen van de tien investeringsplannen wordt afgeschoten door deze zogeheten Business Angels.

Een en ander blijkt uit een onderzoek van koepelorganisatie Business Angels Netwerken Nederland (BAN Nederland) onder 110 vermogende investeerders. Met Business Angels worden particuliere investeerders aangeduid die geld steken in jonge ondernemingen. In 93 procent van de gevallen gaat het om mannen, die in ruim de helft van de gevallen een bedrag tot een half miljoen euro te spenderen hebben.

Vermogen
Drie op de tien ondervraagde investeerders heeft een vermogen beschikbaar van meer dan een miljoen euro. Gemiddeld steekt de Business Angel zijn geld in 6,5 verschillende investeringen. Per deelneming gaat het meestal om een bedrag onder de 100.000. In tien procent van de gevallen bedraagt de investering meer dan een half miljoen euro.

Innovatieve starters
Vooral voor innovatieve starters blijkt het binnenhalen van externe financiering in de praktijk een lastige opgave. Veel van deze ondernemers hebben er moeite mee dat een buitenstaander, hoe gelouwerd ook in zaken, medezeggenschap krijgt over de onderneming.

Coaching
Driekwart van de Business Angels blijkt daadwerkelijk een inhoudelijke rol te vervullen bij het bedrijf waarin ze investeren. Meestal gaat het om een coachende rol en het inbrengen van contacten die het bedrijf verder kunnen helpen in de branche.

Informele kapitaalmarkt
Niet eerder werd onder deze informele risico-kapitaalverschaffers, die samen goed zijn voor zeker 570 participaties, een groot onderzoek gedaan naar de belemmeringen op de informele kapitaalmarkt.

Participatie
De investeerders beklagen zich over de onwetendheid onder ondernemers over de werkwijze van Business Angels. Ondernemers zijn in veel gevallen niet op de hoogte van de spelregels. Veel ondernemers denken dat informeel kapitaal een lening is, terwijl het gaat om een participatie, dus om de verkoop van aandelen.

 

Gepubliceerd op:
04-04-2011

Wat vind je van dit artikel?

x1
x1

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Beschik je (nog) over te weinig vermogen om zelf te investeren in de aanschaf van bedrijfsmiddelen? Dan is leasen mogelijk een optie, óók als het gaat om een computer of machine. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in deze checklist.

Wat je moet weten over leasen
Wat je moet weten over leasen

Investeren

Als startende ondernemer denk je wellicht niet meteen aan investeren, maar toch liggen er op dit gebied ook kansen voor starters. In de juiste markt investeren kan op den duur lucratief uitpakken; daarnaast zijn er diverse overheidsregelingen waarvan je als investeerder kunt profiteren. Het is wel belangrijk dat je weet hoe alles werkt. 

Zo moet je er als internationaal georiënteerde ondernemer rekening mee houden dat er in bepaalde landen andere regels gelden dan in Nederland. Chinezen doen bijvoorbeeld heel anders zaken dan Amerikanen, oftewel: optimaal investeren vergt maatwerk. Op deze pagina's vind je meer informatie over de mogelijkheden en kansen op het gebied van investeren.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 6.288 ondernemers zijn al sterker gestart

Created with Sketch.

Welkom op IkGaStarten!

Mogen wij je een aantal korte vragen stellen?

We horen graag wat je van IkGaStarten vindt en wat nog beter kan.
 

 Start hier   >


Deelname duurt niet langer dan 2 minuten.

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.