marieke

TNS Nipo: 'Ondernemers voorzichtig positief over toename orders'

Ondernemers zien de laatste tijd weer meer orders binnenkomen en dat zorgt voor een positievere stemming in het Nederlanders bedrijfsleven. Uit de maandelijkse peiling van TNS Nipo onder duizend respondenten blijkt echter dat bedrijven er nog niet zeker van durven zijn dat de huidige groeicurve doorzet. Daarom is er volgens de respondenten nog geen ruimte voor extra investeringen.

De index voor de bedrijfsvoering van TNS Nipo viel begin oktober nog negatief uit, maar wist wel de hoogste stand in een jaar tijd bereiken. Volgens TNS Nipo zijn Nederlandse ondernemers voorzichtig positief over de toekomst. Dit zou mede te danken zijn aan de groeiende Duitse economie en het herstel op de huizenmarkt. Ook het groeiende aantal orders speelt een rol bij het toenemende optimisme.

Toekomst

Desalniettemin is het voor veel ondernemers nog te vroeg om uit te gaan van een definitief herstel. Een grote meerderheid van de respondenten blijft op korte termijn somber gestemd over de hoeveelheid orders, omzet en winst. Dat blijkt ook uit het aantal nieuwe investeringen; deze blijven volgens TNS Nipo namelijk nog uit. Zelfs onder de groep optimistische ondernemingen (twintig procent) heeft maar dertig procent plannen om meer te gaan investeren.

Lees het hele artikel op FD.nl.

Gepubliceerd op:
15-10-2013

Wat vind je van dit artikel?

x1
x4

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Investeren

Als startende ondernemer denk je wellicht niet meteen aan investeren, maar toch liggen er op dit gebied ook kansen voor starters. In de juiste markt investeren kan op den duur lucratief uitpakken; daarnaast zijn er diverse overheidsregelingen waarvan je als investeerder kunt profiteren. Het is wel belangrijk dat je weet hoe alles werkt. 

Zo moet je er als internationaal georiënteerde ondernemer rekening mee houden dat er in bepaalde landen andere regels gelden dan in Nederland. Chinezen doen bijvoorbeeld heel anders zaken dan Amerikanen, oftewel: optimaal investeren vergt maatwerk. Op deze pagina's vind je meer informatie over de mogelijkheden en kansen op het gebied van investeren.

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Ondernemingsplan maken?

Ontvang gratis de PDF ‘Ondernemingsplan: de basis in 10 stappen’. Wij hebben het volgende voor je op een rij gezet:

  • Hoe maak je in 10 stappen een businessplan?
  • Uit welke onderdelen bestaat een financieel plan?
  • Welke handige tools kun je hierbij gebruiken?

Stuur mij de PDF

Je ontvangt de PDF binnen 5 minuten kosteloos in je mailbox.

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

  • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
  • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
  • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.455 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.