Zakelijke rekening zzp'ers relevant

Je privérekening zakelijk gebruiken, mag dat?

Een privérekening gebruiken voor mijn bedrijf. Kan dat eigenlijk wel? Het is een vraag die sommige zzp'ers zichzelf stellen als ze gaan starten. In dit artikel leggen we je uit hoe het zit met een privérekening voor zakelijk gebruik.

Het openen van een zakelijke rekening is een belangrijke stap voor jou als startende ondernemer. Op deze rekening ga je straks je eerste facturen laten uitbetalen!

Zakelijke transacties via privérekening

Nu vraag je je misschien af: mag je ook een privérekening gebruiken voor je bedrijf? Wettelijk gezien is dit toegestaan, een zakelijke rekening is namelijk vanuit de overheid of Belastingdienst niet verplicht voor ondernemers met een eenmanszaak of VOF.

Maar in de voorwaarden van de meeste banken staat dat je de privérekening niet zakelijk mag gebruiken, even checken dus.

Let op: heb je een bv of nv? Dan ben je hoofdelijk aansprakelijk en is het gebruik van een privérekening wettelijk gezien niet toegestaan.

Zakelijke uitgaven gescheiden houden

Daarnaast is deze optie niet aan te raden, je zult al snel merken dat je zakelijke uitgaven en privéuitgaven door elkaar gaan lopen. Zo raak je het overzicht op je administratie kwijt. Ook staat een zakelijke rekening een stuk professioneler.

Tweede privérekening voor de zaak

Nu is het misschien verleidelijk om gewoon een extra privérekening te openen voor je bedrijf. Een privérekening is immers iets goedkoper dan een zakelijke rekening.

Dit is bij de meeste banken niet toegestaan. Je mag zo'n privérekening niet voor zakelijk betalingsverkeer gebruiken.

Privérekening overzetten naar een zakelijke rekening

Let op: als je je later bedenkt, dan kun je je privérekeningnummer meestal niet overzetten naar een zakelijke rekening.

Voordelen zakelijke rekening openen

Zo'n zakelijke rekening biedt je als starter de nodige voordelen. We noemen er zeven:

 1. De inkomsten en uitgaven uit je bedrijf worden zo gescheiden van je privé-administratie.
 2. De kosten van je zakelijke rekening kun je weer aftrekken van de inkomstenbelasting.
 3. Je boekhouder heeft minder werk aan je administratie.
 4. Je hebt beter overzicht van de financiën in je onderneming.
 5. Jouw bedrijfsnaam staat op het afschrift van de betaler/ontvanger, dat zorgt voor een professionelere uitstraling.
 6. Je hebt toegang tot andere zakelijke producten van de bank, zoals een iDEAL-betaalverzoek of een manier om van je smartphone een pinapparaat te maken.
 7. Bij Rabobank open je in vijf minuten een zakelijke rekening. Dat kan online of in de Rabo App.

Zakelijke rekening: de Belastingdienst

Dan is er ook nog de fiscus. Ambtenaren van de Belastingdienst doen regelmatig steekproeven en kunnen dus langskomen om je boekhouding te controleren.

Krijg je zo'n bericht binnen, dan moet je binnen afzienbare tijd een goed overzicht kunnen laten zien van jouw financiën. Zonder zakelijke rekening is dat een stuk lastiger.

De fiscus hanteert een bewaarplicht van 7 jaar. Met een zakelijke rekening wordt het makkelijker om de juiste gegevens voor zo'n lange tijd te bewaren.

Zakelijke rekening: de boekhouder

Stel dat je kiest voor een administratiekantoor dat je boekhouding verzorgt. Zij zullen van je eisen dat je een zakelijke rekening opent, anders kost het uitzoeken veel te veel tijd. Dat scheelt overigens ook in de kosten. Want meer overzicht betekent dat zij minder lang bezig zijn.

Bijgewerkt op: 03-08-2021

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Financiën

Je financiën in één keer goed regelen? Drie vragen die je op dit gebied in ieder geval voor jezelf moet beantwoorden, zijn:

 1. Hoe kom ik aan startkapitaal?
  Als startende ondernemer kun je de start van een bedrijf natuurlijk helemaal zelf bekostigen. Maar als je financiering nodig hebt, zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

  Bekijk alle financieringsopties voor startende ondernemers. En ben je benieuwd of een bancair krediet tot de mogelijkheden behoort? Lees hier waarop de Rabobank let bij het beoordelen van een financieringsaanvraag

 2. Op welke subsidies heb ik recht?
  Als starter kun je soms ook gebruikmaken van handige subsidies en andere regelingen. Een fijne steuntje in de rug bij de start van je bedrijf
 3. Hoe organiseer ik mijn boekhouding?
  Als je vanaf het begin je administratie op orde hebt, heb je daar vaak later profijt van. Je kunt je boekhouding gewoon zelf doen, of uitbesteden.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.