marieke

Kwart MKB'ers zocht aanvullende
financiering in 2009

Zo'n 25 procent van alle MKB'ers is vorig jaar op zoek geweest naar een aanvullende financiering. 45 procent van hen is daar ook in geslaagd. Een jaar eerder, toen 20 procent van het MKB aanvullend krediet zocht, was nog 72 procent succesvol. Een en ander blijkt uit onderzoek van bureau EIM. De belangrijkste bron van financiering voor MKB-bedrijven is bancair krediet; 87 procent van de bedrijven vindt de benodigde financiering bij de bank.

Momenteel staat het eigen vermogen van MKB-bedrijven onder druk. Een derde van de MKB'ers geeft aan het eigen vermogen te hebben zien afnemen in het afgelopen jaar. Het gebruik van overheidsregelingen neemt toe: 11 procent van de bedrijven zegt gebruik te maken van dit soort financieringsbronnen. Het betreft vaak garantieregelingen.

Het EIM-onderzoek laat zien dat ondernemers in het eerste half jaar van 2010 minder behoefte hebben aan kapitaal dan in de eerste helft van 2009 het geval was. Op dit moment zijn in Nederland 830.000 bedrijven actief. Daarvan behoort liefst 99 procent tot de groep middelgrote en kleine bedrijven. Deze ondernemingen bieden werk aan ruim 4 miljoen mensen.

 

Gepubliceerd op:
09-02-2010

Wat vind je van dit artikel?

x0
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Verhoog je uurtarief in 2020. Een stijging van € 1,00 levert al snel € 1000 per jaar op. Voor je klanten is die prijsstijging geen probleem. Bovendien zijn er drie belangrijke redenen om juist dit jaar meer te vragen.

Uurtarief verhogen
Uurtarief verhogen

Financiën

Je financiën in één keer goed regelen? Drie vragen die je op dit gebied in ieder geval voor jezelf moet beantwoorden, zijn:

 1. Hoe kom ik aan startkapitaal?
  Als startende ondernemer kun je de start van een bedrijf natuurlijk helemaal zelf bekostigen. Maar als je financiering nodig hebt, zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

  Bekijk alle financieringsopties voor startende ondernemers. En ben je benieuwd of een bancair krediet tot de mogelijkheden behoort? Lees hier waarop de Rabobank let bij het beoordelen van een financieringsaanvraag

 2. Op welke subsidies heb ik recht?
  Als starter kun je soms ook gebruikmaken van handige subsidies en andere regelingen. Een fijne steuntje in de rug bij de start van je bedrijf
 3. Hoe organiseer ik mijn boekhouding?
  Als je vanaf het begin je administratie op orde hebt, heb je daar vaak later profijt van. Je kunt je boekhouding gewoon zelf doen, of uitbesteden.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 4.748 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.