prinsjesdag home

Dit zijn de belangrijkste kabinetsplannen voor ondernemers

Sinds dinsdag weten we wat het kabinet in 2015 voor Nederland in petto heeft. Tijdens Prinsjesdag is namelijk traditioneel de begroting voor volgend jaar bekendgemaakt. Maar welke aangekondigde wijzigingen en maatregelen zijn voor jou relevant? Hieronder lichten we de belangrijkste ontwikkelingen toe: dit zijn de belangrijkste kabinetsplannen voor (startende) ondernemers

 

Algemeen

 1. De koopkracht van consumenten gaat er in 2015 naar schatting een half procent op vooruit. En dat is natuurlijk positief nieuws voor ondernemers!
 2. De werkkostenregeling wordt in 2015 verplicht gesteld voor alle werkgevers. Houd hier dus rekening mee als je personeel in dienst hebt (of wilt gaan nemen).

Belasting

 1. Het verlaagde btw-tarief in de bouw wordt opnieuw verlengd en blijft in ieder geval behouden tot juli 2015. Dat betekent dat verbouwingen en renovaties voorlopig onder het tarief van zes procent kunnen worden uitgevoerd. Hieronder vallen ook eventuele arbeidskosten van hoveniers of architecten.
 2. Een andere belangrijke kwestie die afgelopen dinsdag in de Troonrede aan bod kwam, is dat de hoge werkloosheid een punt van aandacht blijft voor dit kabinet. De bedoeling is dat er de komende jaren honderdduizend banen bij komen door het belastingstelsel te hervormen, zodat het voor (kleinere) ondernemers makkelijker wordt om personeel aan te nemen. Het kabinet stelt voor deze overgangsfase vijftien miljard euro beschikbaar, waarvan drie tot vijf miljard euro zal worden besteed aan lastenverlichting (om eventuele inkomenseffecten te compenseren).
 3. Het kabinet wil een miljard euro investeren aan de verlichting van lasten op arbeid. De helft van dit bedrag (vijfhonderd miljoen euro) zal worden besteed aan het uitstellen van het afbouwen van de arbeidskorting, terwijl 475 miljoen euro ten goede komt aan de verlaging van het tarief in de eerste schijf. 
 4. De komende jaren kun je nog gewoon gebruik blijven maken van de zelfstandigenaftrek. Deze fiscale aftrekpost heeft het kabinet - ondanks eerdere berichten dat deze maatregel verder gekort zou worden - tot 2019 in de begroting opgenomen.

Subsidies

 1. Het kabinet wil zich komend jaar actief blijven richten op innovatie en dergelijke initiatieven van Nederlandse ondernemers verder stimuleren. Om die reden wordt er een 'toekomstfonds' in het leven worden geroepen voor kredietverlening aan innoverende bedrijven in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Hierbij wordt vooral gekeken naar initiatieven op het gebied van fundamenteel en toegepast onderzoek. Ook komt er 155 miljoen euro extra voor kredietverlening aan het MKB. Een deel daarvan zal uit dit nieuwe fonds moeten komen, met tweehonderd miljoen euro aan startkapitaal.
 2. Voor de WBSO, de afdrachtvermindering voor speur- en ontwikkelingswerk, wordt zestien miljoen euro extra beschikbaar gesteld. Ook dit 'extraatje' moet private innovatie blijven stimuleren. 
 3. Er komt een speciale ambassadeur (de zogenoemde 'Special Envoy'), die startende en/of groeiende ondernemers in het MKB gaat helpen om een stabiele groei van hun onderneming te realiseren.  
 4. MKB-ondernemers kunnen daarnaast rekenen op extra financieringsruimte (de bovengrens is vastgesteld op 2,5 miljard euro), zodat eventuele groeiambities ook daadwerkelijk kunnen worden gefinancierd. 

ZZP

 1. Het kabinet wil schijnzelfstandigheid onder Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) blijven bestrijden. Hiervoor wordt eenmalig honderd miljoen euro beschikbaar gesteld.
 2. De eerste belastingschijf inkomstenbelasting wordt verhoogd naar naar 36,5 procent. Dit heeft een stijging van 0,25 procent tot gevolg. Overigens blijven de tarieven van de andere belastingschrijven ongewijzigd en stijgen of dalen deze niet in vergelijking met dit jaar. 
 3. Eind augustus werd bekend dat de VAR-verklaring van 2014 langer geldig blijft. De invoering van een vervangende VAR-webmodule wordt voorlopig uitgesteld, omdat de nieuwe wet- en regelgeving nog niet helemaal rond is. Dat betekent dat je jouw huidige VAR in ieder nog in het eerste kwartaal van 2015 kunt gebruiken, mits je dezelfde werkzaamheden blijft verrichten. Krijg je ander werk? Dan zul je alsnog voor 2015 een nieuwe VAR moeten aanvragen

Internationaal

 1. Het kabinet hecht waarde aan een aantrekkelijk investeringsklimaat. Daarom blijft de overheid het exporterende bedrijfsleven in 2015 ondersteunen met de organisatie van diverse handelsmissies naar onder meer China, Mexico en de VS. Ook worden exportkredieten meer gericht op opkomende markten en is het de bedoeling dat bedrijven in de toekomst makkelijker toegang zullen krijgen tot deze kredieten. 

Auto van de zaak

 1. Veel (lease)autobezitters weten al langer dat er bepaalde wijzigingen op komst zijn die invloed hebben op de rijkosten, maar wát er de komende jaren precies gaat veranderen, is nog niet helemaal duidelijk. Dit is mede afhankelijk van de 'tweede Autobrief', die staatssecretaris Wiebes van Financiën nog aan de Tweede Kamer moet bekendmaken. De nieuwe maatregelen, die in principe ingaan op 1 januari 2016, zijn met name van toepassing op de verlaagde bijtellingspercentages voor zuinige auto's. Een deel daarvan zou vanaf 2016 verleden tijd kunnen zijn.  

Lees ook

5 tips om een vliegende start te maken met jouw bedrijf
Dit moet je regelen als je personeel gaat aannemen
Zo blijf je als zelfstandige eigen baas
Kan ik als zelfstandige personeel aannemen?
9 subsidies en regelingen voor startende ondernemers

Gepubliceerd op:
18-09-2014

Wat vind je van dit artikel?

x4
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Subsidies

Een bedrijf starten kost naast de nodige tijd en energie ook geld. Zeker in de startfase van een onderneming bestaat de kans dat je nog geen of slechts weinig winst maakt.

Gelukkig heeft de overheid enkele subsidies en startersregelingen in het leven geroepen die het leven van de startende ondernemer makkelijker maken.

Hieronder lees je alles over actuele subsidies voor starters. Kijk bijvoorbeeld eens of jij straks wellicht in aanmerking komt voor:

 1. Borgstelling MKB-krediet
 2. Starten vanuit een uitkering
 3. Startersaftrek (bij arbeidsongeschiktheid)

 

Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 7.002 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.