Uitslag Tweede Kamerverkiezingen

Uitslag Tweede Kamerverkiezingen: wat betekent dit voor jou?

De VVD is de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen 2017. De partij van premier Mark Rutte kreeg het merendeel van de stemmen en veroverde 33 zetels. De PvdA bleek de grote verliezer met slechts 9 zetels, waardoor er een ander kabinet komt. Wat heeft dit voor mogelijke consequenties voor (startende) ondernemers? 

De commentaren in alle media waren eensgezind over de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen: de kiezers hebben met het hart gestemd. Een groot verschil met vier jaar geleden, toen veel kiezers met het hoofd stemden (oftewel strategisch) om te voorkomen dat een andere partij de grootste zou worden. 

Het leidde tot een versplinterd politiek landschap, dat tegelijkertijd ook wel weer typerend is voor Nederland. We hebben veel te kiezen en dat doen we ook, getuige de dertien politieke partijen die straks in de Tweede Kamer zullen belanden. 

Wie waren de winnaars en verliezers van de verkiezingen?

De winnaar van de verkiezingen was de VVD, ondanks dat de liberalen acht zetels verloren ten opzichte van de verkiezingen in 2012. Het verschil met de nummer twee, de PVV (20 zetels), bedraagt liefst 13 zetels. Dat maakt de VVD duidelijk de grootste partij in Nederland.

De grote verliezer is de PvdA, die maar liefst 29 zetels verloor en op een historisch dieptepunt van 9 zetels eindigde. 

Andere winnaars waren:

 • D66 en CDA (beiden 19 zetels)
 • GroenLinks (14 zetels)
 • de Partij voor de Dieren (5 zetels)
 • 50Plus (4 zetels)
   

De SP (14 zetels) bleef stabiel, evenals de ChristenUnie (5 zetels) en de SGP (3 zetels). Nieuwkomers Denk (3 zetels) en Forum voor Democratie (2 zetels) maken straks hun debuut in de Tweede Kamer.  

Het lage aantal zetels van 33 voor de VVD, de partij die normaal gesproken de premier zal leveren, geeft ook duidelijk aan hoe verdeeld Nederland is. Dit heeft mede te maken met het ontbreken van een duidelijke tweestrijd. Vier jaar geleden stuwden de VVD en de PvdA elkaar op in de peilingen en werd het een nek-aan-nekrace. 

De media zijn deze keer eensgezind: de kiezers hebben met het hart gestemd.

Tweestrijd bleef uit

De verwachting was dat dit jaar opnieuw zou gebeuren met de PVV en de VVD, maar de partij van Geert Wilders bleef behoorlijk onzichtbaar in de campagne en de overige partijen sloten de PVV al op voorhand uit, waardoor het onwaarschijnlijk werd dat de PVV, ongeacht de verkiezingsuitslag, überhaupt zou gaan regeren. 

De uitslag van de verkiezingen maakt in ieder geval duidelijk dat het regeringsbeleid van de afgelopen jaren is afgestraft. Regeringspartijen PvdA en VVD verliezen samen liefst 37 zetels, dat is de helft van het totale aantal zetels dat ze hadden. 

Wat zijn de gevolgen van de verkiezingsuitslag?

De uitslag laat verder zien dat de kiezer toch vrij gematigd heeft gestemd. De meest rechtse en linkse partijen groeien niet veel, de middenpartijen (CDA en D66) herpakken zich en groeien.

Mark Rutte benadrukte in zijn speech dat de VVD voor de derde achtereenvolgende keer de grootste partij van Nederland is, mede dankzij zijn boodschap om Nederland 'veilig, stabiel en welvarend te houden'.

De formatie van het kabinet zal de komende weken gaan plaatsvinden. Het lijkt erop dat VVD, CDA en D66 een coalitie gaan vormen, aangevuld met een vierde partij – GroenLinks of de ChristenUnie in combinatie met SGP.  

Al zal voor beide opties het nodige masseerwerk en uitruil van partijpunten nodig zijn om de onderlinge verschillen te overbruggen. 

De gevolgen voor ondernemers en ZZP'ers

Opvallend tijdens de verkiezingscampagne was het feit dat de partijen bijna niet over ondernemers hebben gesproken. De standpunten over hoe om te gaan met het almaar groeiende aantal ZZP’ers bleven onduidelijk.  

Er waren wel wat losse kreten ('verplichte AOV-verzekering' of 'weg met de zelfstandigenaftrek'), maar verder bleef het stil. Ook in de diverse debatten werd het thema niet of amper aangesneden. 

Ondernemers verkiezingen

We zetten daarom hieronder de belangrijkste punten voor (startende) ondernemers uit de partijprogramma’s van VVD, D66 en CDA op een rij. Let op: dit zijn specifieke standpunten van de partijen: er kan bij de coalitie-onderhandelingen nog veel veranderen. 

1. Administratieve regeldruk

De VVD profileert zich al decennia als de partij voor ondernemers. Maximale ruimte om te ondernemen, luidt hun motto. Iedereen moet een bedrijf kunnen starten, groeien en innoveren, met zo min mogelijk regels. Of in de woorden van de VVD: 'de belastingdienst moet echte ondernemers niet belemmeren'. 

De partij pleit verder voor een verlaging van de belasting op arbeid en voor minder administratieve rompslomp.

Ook wil de VVD de doorbetaling bij ziekte voor kleine bedrijven (tot 25 werknemers) verkorten naar één jaar. Het tweede ziektejaar komt dan voor rekening van de overheid.

2. AOV en pensioen

De VVD wil verder geen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) en geen verplichte pensioendeelname. De VVD vindt in dit beleid een partner in D66, want ook de partij van Alexander Pechtold wil meer ruimte voor ondernemers, met minder verplichtingen. 

D66 wil geen verplichte AOV-verzekering, maar wil collectief verzekeren makkelijker maken. Ook willen de Democraten een vrijwillige pensioenregeling voor ZZP’ers mogelijk maken en wil de partij het fiscaal sparen voor zelfstandigen vereenvoudigen. 

Wordt de ZZP modelovereenkomst straks wellicht vervangen door een zelfstandigenverklaring?

3. Wet DBA (modelcontracten)

D66 wil modelovereenkomsten vervangen door een zelfstandigenverklaring. Deze verklaring moet gebaseerd zijn op vertrouwen: misbruik moet volgens de partij wel worden bestraft. De wet DBA is ingevoerd door de VVD en na veel kritiek tijdelijk uitgesteld.

De VVD wil deze wet toetsen 'op het in de weg zitten van ondernemers' en wil vooral dat er vooraf duidelijkheid is over schijnzelfstandigheid. Het CDA heeft zich hier in het verkiezingsprogramma niet over uitgelaten.  

Het CDA is vergeleken met de VVD en D66 de minst liberale partij en dat uit zich ook in het standpunt richting zelfstandige ondernemers. Zij vinden de zekerheid van een vast contract belangrijk.

Verder maken ze een onderscheid tussen ZZP'ers en werknemers, maar signaleert de partij 'een ongelijk speelveld op de arbeidsmarkt tussen werknemers in vaste dienst en ZZP'ers'. 

4. De zelfstandigenaftrek

"De eerste groep betaalt voluit mee aan de collectieve voorzieningen van onze verzorgingsstaat, terwijl ZZP'ers vaak aanzienlijke fiscale kortingen krijgen zonder mee te betalen aan collectieve regelingen voor ziekte en arbeidsongeschiktheid", aldus de partij.

De Christen Democraten willen dan ook een verplichte basisverzekering arbeidsongeschiktheid invoeren en een vrijwillige deelname aan pensioen en verzekeringen koppelen aan de zelfstandigenaftrek. Zowel de VVD als D66 willen dat deze fiscale aftrekpost ongemoeid blijft. 

Gepubliceerd op:
16-03-2017

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Financiën

Je financiën in één keer goed regelen? Drie vragen die je op dit gebied in ieder geval voor jezelf moet beantwoorden, zijn:

 1. Hoe kom ik aan startkapitaal?
  Als startende ondernemer kun je de start van een bedrijf natuurlijk helemaal zelf bekostigen. Maar als je financiering nodig hebt, zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

  Bekijk alle financieringsopties voor startende ondernemers. En ben je benieuwd of een bancair krediet tot de mogelijkheden behoort? Lees hier waarop de Rabobank let bij het beoordelen van een financieringsaanvraag

 2. Op welke subsidies heb ik recht?
  Als starter kun je soms ook gebruikmaken van handige subsidies en andere regelingen. Een fijne steuntje in de rug bij de start van je bedrijf
 3. Hoe organiseer ik mijn boekhouding?
  Als je vanaf het begin je administratie op orde hebt, heb je daar vaak later profijt van. Je kunt je boekhouding gewoon zelf doen, of uitbesteden.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.