Uurtarief verhogen

Uurtarief 2019: je verdient méér

Verhoog je uurtarief in 2019. Een stijging van € 1,00 levert al snel € 1000 per jaar op. Voor je klanten is die prijsstijging geen probleem. Bovendien zijn er drie belangrijke redenen om juist dit jaar meer te vragen.

Reden 1. Economische groei? Hoger uurtarief zzp!

Dit is hét moment om een hoger uurtarief te rekenen. Het CPB verwacht in 2019 een economische groei van 2,7% en een gemiddelde koopkrachtstijging van 1,5%. Dit betekent dat je klant ook meer te besteden heeft. Er is krapte op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld in de bouw blijven de uurtarieven dus stijgen.

Naast die positieve ontwikkelingen, heerst er ook onzekerheid bij veel opdrachtgevers. Hoe gaan de maatregelen van Rutte III voor ondernemers uitpakken? Denk aan de btw-verhoging van 6% naar 9% en de verlaging van de vennootschapsbelasting. En wat gebeurt er nu de dividendbelasting toch niet wordt afgeschaft?

Die onzekerheid kan voor zzp'ers een voordeel zijn. Werkgeversbonden zoals MKB Nederland en VNO/NCW waarschuwen dat veel bedrijven niet durven te investeren voor de lange termijn. Flexibele krachten zoals jij zijn juist in onzekere tijden aantrekkelijk. 

Reden 2. Jouw kosten stijgen

Verhogen moet, want je kosten stijgen in 2019. De verwachte inflatie is 2,3% (bron: CPB). Kosten die naar verwachting voor iedereen stijgen in 2019 zijn de zorgverzekering, eten en drinken (door de btw-verhoging) en de energierekening. Als zzp'er krijg je bovendien te maken met een stijging van de inkomensafhankelijke zorgbijdrage. 

Tip: Ontdek welke trends spelen in jouw branche en sector.

Bereken wat het inkomen is dat je jezelf wilt uitkeren in 2019. Hoeveel winst móet je dus gewoon maken? Met de checklist van de Rabobank kun je al je kosten ook voor 2019 weer even in kaart brengen.


Een rekenvoorbeeld 

Gewenst netto inkomen: € 2000 netto per maand 
Minimale omzet: € 47.100 per jaar
Bij 920 declarabele uren is dat minimaal € 51 per uur

Lijkt dat je wel heel veel? We gaan er hierbij vanuit dat je spaart voor je pensioen en verzekerd bent voor arbeidsongeschiktheid. Ook is de hoeveelheid belasting die je betaalt natuurlijk afhankelijk van veel factoren.

Bekijk het plaatje van deze ondernemer hier: Uurtarief: in 5 stappen naar het beste bedrag


Reden 3. Groeien als zzp’er: voorkom stilstand

Het hoort bij een gezonde financiele planning: jaarlijks je uurtarief verhogen bij inflatie. Anders is stilstand echt achteruitgang. En eigenlijk moet je nog meer doen, want als je winst stijgt, kun je pas echt investeren in een gezond, groeiend en toekomstbestendig bedrijf.

Goed voornemen voor 2019: naast een goed uurtarief heb je ook een ambitieuze groeistrategie. Wat kun je nog doen om je winst te maximaliseren? Ga aan de slag met de Startversterker en ontdek hoe je bijvoorbeeld kunt profiteren van écht  klantinzicht en meer focus.

Verhoog je uurtarief

Tips bij het verhogen van je uurtarief

1. Communicatie over je uurtarief

Vertel je klanten natuurlijk duidelijk en tijdig dat je prijzen in 2019 veranderen. Combineer dit met goed nieuws over de verbetering van je dienstverlening of een eenmalige actie. Wat ga jij in 2019 doen om die kleine prijsstijging terug te verdienen voor je opdrachtgever?  

2. 2019: btw-verhoging en je uurtarief

Er zijn in 2019 een aantal factoren die het wellicht lastig maken om je prijs zomaar te verhogen. En als jouw dienst in het lage btw-tarief zit, dan moet je vanwege de btw-verhoging je prijzen wellicht al verhogen met 3%. Als je klanten bedrijven zijn, dan kun je daarnaast natuurlijk ook gewoon je uurtarief verhogen. Werk je veel voor consumenten, dan kan dit lastig zijn, omdat zij de btw niet terugkrijgen. Lees meer over de btw-verhoging.

3. Uurtarief bepaald? Altijd + € 1,00!

Heb je je uurtarief bepaald? Tel hier dan € 1,00 bij op. Met ruim 900 declarabele uren per jaar levert dit direct € 900 per jaar op. Ofwel: een laptop, mobiele telefoon of premie voor een aov of pensioen.

4. Check je verdienmodel

Verhoog niet alleen je uurtarief, maar kijk ook of je in 2019 meer omzet kunt genereren met nieuwe verdienmodellen. ‘Uurtje, factuurtje’ heeft een natuurlijk plafond, namelijk jouw maximale beschikbaarheid. Breid je diensten uit met bijvoorbeeld strippenkaarten, abonnementen, e-learnings, een boek of andere producten. Ontdek nieuwe verdienmodellen met de Verdienmodel Challenge.

Gratis PDF: uurtarief berekenen

Wil je nog meer weten over het berekenen van het juiste uurtarief? Download dan de gratis whitepaper van IkGaStarten met veel  informatie over het bepalen van de hoogte van en het onderhandelen over een hoger uurtarief.

Bijgewerkt op: 29-01-2019

Wat vind je van dit artikel?

x30
x2

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Financiën

Je financiën in één keer goed regelen? Drie vragen die je op dit gebied in ieder geval voor jezelf moet beantwoorden, zijn:

 1. Hoe kom ik aan startkapitaal?
  Als startende ondernemer kun je de start van een bedrijf natuurlijk helemaal zelf bekostigen. Maar als je financiering nodig hebt, zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

  Bekijk alle financieringsopties voor startende ondernemers. En ben je benieuwd of een bancair krediet tot de mogelijkheden behoort? Lees hier waarop de Rabobank let bij het beoordelen van een financieringsaanvraag

 2. Op welke subsidies heb ik recht?
  Als starter kun je soms ook gebruikmaken van handige subsidies en andere regelingen. Een fijne steuntje in de rug bij de start van je bedrijf
 3. Hoe organiseer ik mijn boekhouding?
  Als je vanaf het begin je administratie op orde hebt, heb je daar vaak later profijt van. Je kunt je boekhouding gewoon zelf doen, of uitbesteden.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Maak een ijzersterke start

Ga aan de slag met de Startversterker. Een gratis tool voor startende ondernemers. 
 

 • tests, must-do's, tips en expert-inzichten
 • in je eigen tempo, waar en wanneer jij wil
 • houd bij hoe sterk je van start gaat​

Naar de Startversterker >

Goed bezig: ruim 3.917 ondernemers zijn al sterker gestart

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.