Uurtarief 2022: je verdient méér

Bijgewerkt op 24 januari 2022
6 min  leestijd
0
Image
Uurtarief verhogen

Wil jij je uurtarief verhogen in 2022? Voor je klanten is een kleine prijsstijging vaak geen probleem, terwijl het je veel kan opleveren. Een stijging van € 1,00 levert namelijk al snel € 1000 per jaar op (vóór de belasting). Bovendien zijn er vier belangrijke redenen om juist dit jaar meer te vragen.

Reden 1: Je ervaring neemt toe

Toen je net begon als zzp'er, was je misschien nog niet zo ervaren in je vakgebied als nu. Wellicht heb je ondertussen nuttige opleidingen en cursussen gedaan die je kunt toepassen in je werk. Met de kennis en ervaring die je nu hebt opgedaan, ben je nog waardevoller geworden voor je opdrachtgevers. Durf dit ook door te berekenen!

Ook het ondernemerschap zelf is voor veel starters een omschakeling. Het werken met losse klanten was nieuw, en je wist waarschijnlijk nog niet goed met welke kosten je allemaal te maken zou krijgen. Het is dan ook niet meer dan logisch om nieuwe kostenposten door te berekenen aan je klanten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

Tip: bereken wat het inkomen is dat je jezelf wilt uitkeren in 2022. Hoeveel winst móet je dus minstens maken? Met de checklist van de Rabobank kun je al je kosten weer even in kaart brengen. 

Reden 2: Inflatiecorrectie meenemen in zzp tarieven 2022

Wil jij er niet financieel op achteruit gaan in 2022? Dan moet je jouw uurtarief verhogen. Door een verwachte inflatie van 3,8% (bron: Rabobank) stijgen je kosten namelijk fors. Je kunt ook niet compenseren met je spaarrekening, de hoogste rente staat op 0,30%.

Het jaarlijks verhogen van je uurtarief bij inflatie hoort bij een gezonde financiële planning. Anders is stilstand echt achteruitgang. Door je zzp tarief te indexeren, blijft je uurtarief op pijl. 

Houd er ook rekening mee dat sommige kosten harder stijgen dan gemiddeld, denk bijvoorbeeld aan de gasprijzen die de pan uitstijgen. Dat heeft zeker als je veel thuiswerkt als zzp'er een grote impact op je uitgaven. Ook ligt de benzineprijs erg hoog, dat voel je in je portemonnee wanneer je veel naar klanten toe rijdt.

Tip: ontdek welke trends spelen in jouw branche en sector.

Whitepaper Uurtarief cover

Een (hoger) uurtarief bepalen?

In zes stappen naar een passende prijs. Gebruik de infographic om jouw uurtarief te berekenen. En check of het tijd is om je tarief te verhogen.

Download gratis PDF


Een rekenvoorbeeld zzp tarieven 2022

Gewenst netto inkomen: € 2.000 netto per maand 
Minimale omzet: € 47.100 per jaar
Bij 920 declarabele uren is dat minimaal € 51 per uur

Lijkt dat je wel heel veel? We gaan er hierbij vanuit dat je spaart voor je pensioen en verzekerd bent voor arbeidsongeschiktheid. Ook is de hoeveelheid belasting die je uiteindelijk betaalt afhankelijk van veel verschillende factoren, bijvoorbeeld of je startende ondernemer bent.

Bekijk het plaatje van deze ondernemer hier: Uurtarief: in 5 stappen naar het beste bedrag


Reden 3: Groeien als zzp’er: voorkom stilstand

Als je winst stijgt, kun je pas echt investeren in een gezond, groeiend en toekomstbestendig bedrijf. Daarom is het belangrijk om je zzp tarieven te verhogen in 2022.

Goed voornemen voor 2022: naast een goed uurtarief heb je ook een ambitieuze groeistrategie. Wat kun je nog doen om je winst te maximaliseren? Ga aan de slag met toetsen en bijsturen en ontdek hoe je bijvoorbeeld kunt profiteren van écht klantinzicht en meer focus.

 

Image
Uurtarief

Reden 4: Andere zzp'ers verhogen hun uurtarief ook

Goed voorbeeld doet volgen! In 2020 hield IkGaStarten een peiling onder 2.958 bezoekers. We vroegen naar de hoogte van het uurtarief.

Hoe hoog is jouw uurtarief?  Stemmen: 2.958
€ 15 - 30 (excl. btw) 14%
€ 30 - 45 (excl. btw) 20%
€ 45 - 60 (excl. btw) 20%
€ 60 - 90 (excl. btw) 23%
€ 90 - 150 (excl. btw) 13%
Meer dan € 150 (excl. btw) 4%
Ik werk niet op uurtariefbasis 7%

Het gemiddelde tarief is gestegen ten opzichte van onze peiling in 2018.  De groep van € 60 tot € 90 is bijvoorbeeld van 19% naar 23% gegaan. Vergelijk de eerste tabel met dezelfde vraag in 2018:

Hoe hoog is jouw uurtarief?  Stemmen: 4.508
€ 15 - 30 (excl. btw) 15%
€ 30 - 45 (excl. btw) 19%
€ 45 - 60 (excl. btw) 16%
€ 60 - 90 (excl. btw) 19%
€ 90 - 150 (excl. btw) 12%
Meer dan € 150 (excl. btw) 5%
Ik werk niet op uurtariefbasis 12%

Tips bij het verhogen van je uurtarief

1. Communicatie over je uurtarief

Vertel je klanten natuurlijk duidelijk en tijdig dat je prijzen in 2022 veranderen. Combineer dit met goed nieuws over de verbetering van je dienstverlening of een eenmalige actie. Wat ga jij in 2022 doen om die kleine prijsstijging terug te verdienen voor je opdrachtgever?

2. Uurtarief bepaald? Altijd + € 1,00!

Heb je je uurtarief bepaald? Tel hier dan € 1,00 bij op. Met ruim 900 declarabele uren per jaar levert dit direct € 900 per jaar op. Ofwel: een laptop, mobiele telefoon of premie voor een AOV of pensioen. Van deze €900 gaat uiteraard nog belasting vanaf. 

3. Check je verdienmodel

Verhoog niet alleen je uurtarief, maar kijk ook of je in 2022 meer omzet kunt genereren met nieuwe verdienmodellen. ‘Uurtje, factuurtje’ heeft een natuurlijk plafond, namelijk jouw maximale beschikbaarheid.

Breid je diensten uit met bijvoorbeeld strippenkaarten, abonnementen, e-learnings, een boek of andere producten. Ontdek nieuwe verdienmodellen met de Verdienmodel Challenge.

Gratis PDF: uurtarief berekenen

Wil je nog meer weten over het berekenen van het juiste uurtarief? Download dan de gratis whitepaper van IkGaStarten met veel informatie over het bepalen van de hoogte van en het onderhandelen over een hoger uurtarief.

zakelijke rekening afbeelding

Zakelijke rekening nodig?

Open je rekening online of in de app al in 5 minuten

1e halfjaar € 0,00

Veelgestelde vragen over zzp tarieven in 2022

  • Waarom is het slim om zzp tarieven te verhogen in 2022?
    Het is slim om als zzp'er in 2022 je uurtarief te verhogen, omdat je ook te maken krijgt met inflatie. De verwachte inflatie is maar liefst 3,8%, het is dan slim om je uurtarief te indexeren. Lees hier meer over deze reden en drie andere.
  • Ik wil mijn zzp tarieven verhogen, wat is een redelijke prijs?
    De hoogte van je uurtarief hangt af van verschillende factoren. Zo is het belangrijk dat je er van kunt leven, maar dat het niet veel hoger is dan andere zzp'ers in je vakgebied. Zet ook niet te laag in, dan 'verpest' je de markt.

Meer over financiën

Meer over financiën
Ondernemingsplan

Gratis ondernemingsplan voorbeelden!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van je ondernemingsplan? De Rabobank heeft voorbeelden van meerdere ondernemersplannen, ieder gericht op een bepaalde branche. Downloaden is gratis.

Sluiten