Uurtarief verhogen

Uurtarief 2020: je verdient méér

Verhoog je uurtarief in 2020. Een stijging van € 1,00 levert al snel € 1000 per jaar op (vóór de belasting). Voor je klanten is die prijsstijging geen probleem. Bovendien zijn er drie belangrijke redenen om juist dit jaar meer te vragen.

Reden 1: Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Op 1 januari 2020 gaat de Wet Arbeidsmarkt in Balans in. Deze wet maakt het aannemen van flexibele medewerkers ongunstiger en vaste dienstverbanden aantrekkelijker.

Deze wet geldt niet voor zzp'ers, aangezien ze niet in loondienst zijn. Opdrachtgevers die niet zitten te wachten op vaste dienstverbanden voor hun personeel, zullen dus sneller geneigd zijn om een freelancer/zzp'er in te huren.

Meer vraag naar zzp'ers?

Het blijft natuurlijk koffiedik kijken, maar deze wet zou ertoe kunnen leiden dat de vraag naar zzp'ers toeneemt. Meer vraag op de markt betekent dat je prijs omhoog kan!

Reden 2: Jouw kosten stijgen

Verhogen moet, want je kosten stijgen weer in 2020. De verwachte inflatie is 1,4% (bron: CPB). Dit is een stuk hoger dan de hoogste spaarrekening (0,25%) Verder gaat de zorgverzekering in 2020 omhoog. 

Tip: Ontdek welke trends spelen in jouw branche en sector.

whitepaper uurtarief

Een (hoger) uurtarief bepalen?

In zes stappen naar een passende prijs. Gebruik de infographic om jouw uurtarief te berekenen.  En check of het tijd is om je tarief te verhogen.

Download gratis PDF

 Bereken wat het inkomen is dat je jezelf wilt uitkeren in 2021. Hoeveel winst móet je dus gewoon maken? Met de checklist van de Rabobank kun je al je kosten ook voor 2020 weer even in kaart brengen. 


Een rekenvoorbeeld 

Gewenst netto inkomen: € 2000 netto per maand 
Minimale omzet: € 47.100 per jaar
Bij 920 declarabele uren is dat minimaal € 51 per uur

Lijkt dat je wel heel veel? We gaan er hierbij vanuit dat je spaart voor je pensioen en verzekerd bent voor arbeidsongeschiktheid. Ook is de hoeveelheid belasting die je betaalt natuurlijk afhankelijk van veel factoren.

Bekijk het plaatje van deze ondernemer hier: Uurtarief: in 5 stappen naar het beste bedragReden 3: Groeien als zzp’er: voorkom stilstand

Het hoort bij een gezonde financiele planning: jaarlijks je uurtarief verhogen bij inflatie. Anders is stilstand echt achteruitgang. En eigenlijk moet je nog meer doen. Als je winst stijgt, kun je pas echt investeren in een gezond, groeiend en toekomstbestendig bedrijf.

Goed voornemen voor 2020: naast een goed uurtarief heb je ook een ambitieuze groeistrategie. Wat kun je nog doen om je winst te maximaliseren? Ga aan de slag met de Startversterker en ontdek hoe je bijvoorbeeld kunt profiteren van écht  klantinzicht en meer focus.

Verhoog je uurtarief

Reden 4: Andere zzp'ers verhogen hun uurtarief ook

Goed voorbeeld doet volgen! In 2020 hield IkGaStarten een peiling onder 2.958 bezoekers. We vroegen naar de hoogte van het uurtarief.

Hoe hoog is jouw uurtarief?  Stemmen: 2.958
€ 15 - 30 (excl. btw) 14%
€ 30 - 45 (excl. btw) 20%
€ 45 - 60 (excl. btw) 20%
€ 60 - 90 (excl. btw) 23%
€ 90 - 150 (excl. btw) 13%
Meer dan € 150 (excl. btw) 4%
Ik werk niet op uurtariefbasis 7%

Het gemiddelde tarief is gestegen ten opzichte van onze peiling in 2018.  De groep van € 60 tot 90 is bijvoorbeeld van 19% naar 23% gegaan. Vergelijk de eerste tabel met dezelfde vraag in 2018:

Hoe hoog is jouw uurtarief?  Stemmen: 4.508
€ 15 - 30 (excl. btw) 15%
€ 30 - 45 (excl. btw) 19%
€ 45 - 60 (excl. btw) 16%
€ 60 - 90 (excl. btw) 19%
€ 90 - 150 (excl. btw) 12%
Meer dan € 150 (excl. btw) 5%
Ik werk niet op uurtariefbasis 12%

Tips bij het verhogen van je uurtarief

1. Communicatie over je uurtarief

Vertel je klanten natuurlijk duidelijk en tijdig dat je prijzen in 2020 veranderen. Combineer dit met goed nieuws over de verbetering van je dienstverlening of een eenmalige actie. Wat ga jij in 2020 doen om die kleine prijsstijging terug te verdienen voor je opdrachtgever?

2. Uurtarief bepaald? Altijd + € 1,00!

Heb je je uurtarief bepaald? Tel hier dan € 1,00 bij op. Met ruim 900 declarabele uren per jaar levert dit direct € 900 per jaar op. Hier gaat uiteraard nog belasting vanaf. Ofwel: een laptop, mobiele telefoon of premie voor een AOV of pensioen.

3. Check je verdienmodel

Verhoog niet alleen je uurtarief, maar kijk ook of je in 2020 meer omzet kunt genereren met nieuwe verdienmodellen. ‘Uurtje, factuurtje’ heeft een natuurlijk plafond, namelijk jouw maximale beschikbaarheid.

Breid je diensten uit met bijvoorbeeld strippenkaarten, abonnementen, e-learnings, een boek of andere producten. Ontdek nieuwe verdienmodellen met de Verdienmodel Challenge.

Gratis PDF: uurtarief berekenen

Wil je nog meer weten over het berekenen van het juiste uurtarief? Download dan de gratis whitepaper van IkGaStarten met veel informatie over het bepalen van de hoogte van en het onderhandelen over een hoger uurtarief.

Bijgewerkt op: 17-09-2020

Wat vind je van dit artikel?

Fijn dat je dit interessant vond. Wekelijks ondernemerstips ontvangen?

Lees meer

Financiën

Je financiën in één keer goed regelen? Drie vragen die je op dit gebied in ieder geval voor jezelf moet beantwoorden, zijn:

 1. Hoe kom ik aan startkapitaal?
  Als startende ondernemer kun je de start van een bedrijf natuurlijk helemaal zelf bekostigen. Maar als je financiering nodig hebt, zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden.

  Bekijk alle financieringsopties voor startende ondernemers. En ben je benieuwd of een bancair krediet tot de mogelijkheden behoort? Lees hier waarop de Rabobank let bij het beoordelen van een financieringsaanvraag

 2. Op welke subsidies heb ik recht?
  Als starter kun je soms ook gebruikmaken van handige subsidies en andere regelingen. Een fijne steuntje in de rug bij de start van je bedrijf
 3. Hoe organiseer ik mijn boekhouding?
  Als je vanaf het begin je administratie op orde hebt, heb je daar vaak later profijt van. Je kunt je boekhouding gewoon zelf doen, of uitbesteden.
Created with Sketch.

Gratis tips voor ondernemers ontvangen?

Dat kan met de wekelijkse nieuwsbrief van IkGaStarten. Meld je gratis aan en start nóg sterker!
 

Ja ik wil die tips >

Created with Sketch.

Zakelijke rekening eerste 6 maanden gratis

Start nóg sterker in 2021 met een zakelijke rekening en krijg meer grip op je geldzaken.

 

Je zakelijke rekening is de eerste 6 maanden gratis inclusief pinpas, internetbankieren en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Bekijk je voordeel

 

Meld je aan

Haal alles uit de Startversterker. Bewaar artikelen, notities en checklists. Werk aan een ijzersterke start. In je eigen tempo, waar en wanneer jij wil.